Habuk dalam cili kering selalu kita jumpa bila gunting cili sebelum dikisar. Kita anggap itu biasa, tapi sebenarnya ia adalah spora kulat/ fungi yang berbahaya.

Kalau jumpa, jangan guna sebaliknya buang saja. Habuk ini berasal dari fungi jenis aflatoxins yang sangat tinggi toksin dan boleh jadi penyebab penyakit kanser.

Perkara ini dijelaskan oleh Syifa’ Ul-hanani dalam satu perkongsian beliau. Berikut adalah penjelasan tentang bahaya habuk dalam cili kering yang wajib kita ketahui.

Habuk dalam cili kering bahaya!

“Cili kering biasa kalau penuh kulat berhabuk macam tu. Basuh je la nanti hilang, boleh je guna. Selama ni saya guna okay je.”

Ni ayat biasa orang awam yang belum tahu. It is okay. Jom sama-sama kita belajar👌

Habuk Dalam Cili Kering Bahaya, Kalau Jumpa Sila Buang! Ia Dari Kulat Tinggi Toksin

Ada sebab kenapa saya terangkan pasal fungi dulu, hujung-hujung baru masuk pasal cili kering. Siapa yang dapat point tu dia bijak.

Secara ringkasnya dari post di atas, habuk yang kita nampak/cendawan yang kita nampak tu hanya bahagian reproduktif/pembiakan dia. Kalau pokok macam bunga la. Pokok tu sendiri kita panggil vegetatif (mycelia bagi fungi).

Kalau higher fungi, dia ada fruiting body iaitu cendawan dan dalam cendawan tersebut ada spora seperti debunga atau benih. Tapi untuk lower fungi ia hanya menghasilkan spora sahaja.

IKLAN

Sebelum menghasilkan spora, tidak kiralah higher atau lower fungi, ia perlu capai tempoh matang dahulu bersama dengan keperluan hidup serta keadaan yang optimum. Maksudnya apa? Sebelum keluar spora tu kulat tu dah ada, mycelia merebak di seluruh cili kering ibarat sawang labah-labah yang membungkusi cili kering. Tapi ini lagi ekstreme, dia berlaku dari dalam, pada pringkat sel cili kering.

Selain itu:  Makan Roti Untuk Ganti Nasi, Kenali Dulu Jenis Roti Yang Sesuai Barulah Berat Badan Turun

Ataupun lebih ringkas lagi, yang kita nampak itu rumput saja tapi akar yang merebak bawah tanah kita tak tahu sampai mana. Jadi kalau kita cabut rumput, adakah dia takde? Tak… ia akan tumbuh lagi kerana bawah tanah penuh dengan sulur dan akar rumput. Faham?

So dekat sini, kalau bersihkan spora fungi yang ada di cili kering pun tak guna, sebab dalam sel cili kering itu sendiri dah ada mycelia yang seperti akar.

Habuk Dalam Cili Kering Bahaya, Kalau Jumpa Sila Buang! Ia Dari Kulat Tinggi Toksin
Kebanyakan cili kering India ada Aflatoxin B1. Bahaya!

Fungi kategori sangat toksik, kena buang kalau dapat

Jadi betul ke berbahaya kulat pada cili kering tu? Yes!

Fungi yang ada pada cili kering adalah jenis Aspergillus sp. Dan majoritinya adalah Aspergillus section Flavi. Fungi ni adalah jenis fungi yang menghasilkan aflatoxins ampuh kategori sangat toxic (highly toxigenic).

Aflatoxins adalah bahan yang hepatocarcinogenic metabolit iaitu ejen penyebab kanser hati. Ada 4 jenis aflatoxins dan yang paling toksik adalah B1 yang dihasilkan oleh Aspergillus, fungi cili kering.

IKLAN

Aflatoxin ini bahaya untuk manusia dan haiwan. Bukan cili kering saja hasil pertanian yang selalu ditumbuhi dengan Aspergillus. Oleh itu beberapa negara di dunia buat regulasi bagi menentukan limit aflatoxin yang dibenarkan dalam makanan contohnya US, 20microgram/kg. Barulah ia dibenarkan untuk dijual. Kalau tak? Petani terpaksa buang macam tu je la hasil pertanian mereka.

Tapi, masa beli cili kering Aspergillus tak nampakpun tiba-tiba kita balik rumah perap cili dalam almari dan bila nak masak tengok dah berkembang biak dia. Masa gunting berhabuk teruk. Sebabnya, keadaan tempat simpan sangat kondusif. Lembap, gelap, sunyi, suhu pun sesuai?

So bila dah macam tu, of course la dah lebih limit selamat 20 microgram/kg yang selamat kita makan. 100-1000x dos asal. So apa yang perlu dibuat kalau cilinya macam tu? Buang! Jangan sayang sangat. Kesihatan lagi penting.

Selain itu:  3 Kesan Buruk Tidur Lepas Sahur. Ramai Buat, Doktor Pesan Hentikan!

Tak kena kanser sekarang belum tentu takkan kena nanti. Lagipun kanser bukannya kita makan karsinogen hari ni, esok terus kena kan.

Habuk Dalam Cili Kering Bahaya, Kalau Jumpa Sila Buang! Ia Dari Kulat Tinggi Toksin

Fakta perlu tahu

Ni fakta yang korang patut tahu dan ingat sebelum rasa sayangnya cili kena buang.

IKLAN

1. Pemakanan cili yang tercemar dengan aflatoksin di kawasan pengeluar cili besar dikaitkan dengan kanser hempedu di Bolivia, Chile dan Peru (Asai et al., 2014; Nogueira et al., 2015).

2. Keimunan badan jadi lemah, senang kena penyakit(Turner et al., 2003).

3. Pertumbuhan dan perkembangan terbantut bagi kanak-kanak (Khlangwiset et al., 2011).

4. Boleh menyebabkan kerosakan dan kegagalan hati, sirosis yang diikuti dengan kematian (Liu and Wu, 2010).

Saya malas nak buat reference. So kalau nak baca detail, sila tekan link untuk baca journal dari Science Direct oleh Singh & Cotty, 2019 dan boleh google sendiri paper lain kalau nak tahu lanjut
https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2018.08.025

Nota Tambahan

Kalau nak beli cili bulat tiada masalah. Boleh guna kaeadah di bawah:

  • Lepas beli buka plastik dan jemur bawah matahari sampai kering garing. Elok belah memanjang dulu. Baru boleh simpan dalam bekas kedap udara. Boleh letak dessicant (macam dalam kotak kasut tu)
  • Masukkan dalam peti ais/freezer. Nak guna baru keluarkan.
  • Beli sikit-sikit, terus masak.
  • Proses terus lepas beli kemudian bekukan pes tadi.

Sumber: Syifa’ Ul-hanani

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI