
Kalau tanam sayur kangkung, bila dah besar sikit biasanya akan tumbang, tapi ada juga kita tengok orang lain tanam pokoknya elok saja tegak sekata.
Sebenarnya nak pastikan pokok kangkung yang ditanam tak rebah bila dah membesar ada teknik penanaman yang boleh dilakukan. Cara ini dikongsi oleh usahawan tani Azuan Abdullah.
Cara tanam kangkung tak ‘rebah; bila pokok besar
Macam mana tanam kangkung supaya bila besar, ia tak rebah/tumbang. AA buat begini;
1. Buat alur/parit dengan kedalaman lebih kurang 2-3 inci.
2. Tabur biji benih ke dalam alur tersebut.
3. Kambus semula alur tersebut.
4. Seminggu lepas tabur benih, gemburkan tanah diantara alur tadi. Insya-Allah, kangkung akan naik elok nanti.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Azuan Abdullah.
Kalau Nak Traffic Light Simpang Kita Cepat Tukar Hijau, Kena Lalu Atas Petak Ini!

Isi Kandungan
ToggleSelalu terjadi di simpang lampu isyarat atau traffic light lampu asyik merah saja. Lama sungguh tunggu untuk hijau.
Kadang-kadang kena tunggu lebih 199 saat. Kenapa jadi macam ni ya? Kalau nak tahu ia terjadi
kena sensor di traffic light tak dapat kesan kenderaan kita.
Supaya kita tak tunggu lama kena buat seperti apa disarankan oleh pengguna Twitter Fiq yang bekerja mengendalikan sistem lampu isyarat.
Perasan tak petak ini sebelum garisan putih?
Kenapa di simpang traffic light kadang-kadang patutnya giliran kita hijau tapi traffic light
skip dan beri orang lain jalan dulu? Ini penjelasannya.
Kalau perasan dekat dalam simpang traffic light sebelum garisan putih biasanya ada line petak. Ini dipanggil loop sensor.
Kena lalu atas petak ini
Pastikan kita langgar atau lalu atas loop sensor ini. Kalau tak, traffic light tak dapat nak hantar signal ke controller. Senang cerita, lampu merah akan lama.
Jika loop sensor ini rosak, lampur hijau pula akan jalan masa minimum lebih kurang 10 saat.
Sebab itu kadang-kadang hanya lepas 2 atau 3 buah kereta saja.
Loop sensor ini ada juga yang jenis guna kamera dan satu lagi berbentuk silinder kecil besar
balang biskut warna putih. Tapi dua jenis loop sensor ini jarang digunakan sebab mahal.
Fungsi loop sensor
Fungsi loop yang ada dalam turapan tar ini adalah untuk skip turn simpang yang tiada kenderaan dan satu lagi fungsinya untuk pendekkan masa jalan tersebut.
Contohnya, jalan itu tempoh lampu hijaunya 50 saat, tapi hanya 2 buah kereta saja jalan, dalam masa 5 saat kalau tiada orang langgar/lalu atas loop itu, lampu di simpang itu terus tukar jadi merah. Jadi tak perlulah nak kena tunggu sampai 50 saat. Jimat masa menunggu kereta di simpang lain.
Loop sensor ini sekiranya bila lalu sekali tak jadi, mungkin kena undur (pastikan kat belakang
tiada kenderaan) dan lalu sekali lagi.
Kalau asyik merah kena buat aduan
Kalau tak juga hijau maka boleh buat aduan di majlis perbandaran atau JKR. Begitu juga kalau ada traffic light semua lampu tak menyala atau semua lampu kuning berkelip
kelip.
Itu tandanya traffic light di simpang itu rosak. Kena hubungi atau buat aduan dekat
pihak berkenaan (JKR/majlis perbandaran/etc) untuk elak kemalangan.
Sumber: Fiq
Cara Simpan Susu Cair Yang Dah Dibuka Supaya Tahan Sampai 3 Bulan

Banyak masakan dan minuman yang perlu menggunakan susu cair. Tapi selalu terjadi guna sikit saja selebihnya kita simpan dalam peti sejuk. Tapi tak sampai 3 hari dah masam tak boleh guna.
Sayang betul.
Selepas ini kalau ada lebihan susu cair boleh guna kaedah ini ya. Jika dipraktikan susu cair boleh bertahan sehingga 3 bulan. Baru tak membazir kan?
Berikut merupakan 5 cara yang boleh kita lakukan untuk menyimpan susu cair yang telah dibuka:
1. Tukar bekas kedap udara
Susu cair yang sudah dibuka jika tidak habis diguna, tukarkan ke dalam bekas kedap udara sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
Jika mahu digunakan dalam masa terdekat, simpan di bahagian chiller. Jika sebaliknya, simpan di bahagian sejuk beku.
2. Pastikan guna suhu betul
Pasti ramai sudah mengetahui cara ini. Pastikan peti sejuk berada pada suhu 4 darjah celcius atau lebih sejuk.
3. Cara simpan dalam peti sejuk ruang pembeku
Jika anda menyimpan susu cair di bahagian sejuk beku, susu cair boleh bertahan lebih lama.
Bila mahu diguna kembali, biarkan pada suhu bilik sehingga mencair.
4. Cara simpan susu cair – Letakkan di bahagian belakang
Sebolehnya simpan di bahagian belakang peti sejuk kerana bahagian tersebut adalah yang paling sejuk dan jauh dari makanan yang tak dimasak.
Sumber: My Resepi
Buat Sendiri Mi Rebus Cara Orang Johor. Kuah Mesti Pekat, Tepung Goreng Rangup Kena Ada Baru Sedap

Mi rebus Johor memang tak dinafikan cukup sedap. Dapat pula makan di negeri asal memang lah marvellous rasanya, ori.
Cuma kalau tiada kesempatan nak ke sana, boleh juga buat sendiri hidangan mi rebus ini. Dikongsi oleh Emee Sham boleh ikut cara ini;
Buat sendiri mi rebus Johor
Lama tak kena mi rebus, jadi kita buat sendiri. Ini pun berguru dengan orang Johor.
Bahan-bahan :
1 peket mi kuning -dicelur
4 biji keledek -direbus dan dikisar.
1 cawan tauchu -dicuci dan dikisar.
6 ulas bawang putih -dikisar.
3 biji bawang merah -dikisar
1 inci halia -dikisar.
3 batang serai -dititik.
1 inci lengkuas -dititik.
5 sudu makan rempah kari daging
Udang kering
Udang basah kopek kulit -dikisar
Garam, gula secukupnya serta minyak untuk menumis.
Bahan pelengkap:
Tauhu – digoreng, dipotong kecil
Daun sup -dimayang.
Bawang goreng.
Telur rebus -dibelah dua
Lada hijau -dipotong bulat
Taugeh -dicelur
Limau nipis -dibelah dua
Cara buat untuk kuah :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
3. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering dan udang basah yang telah dikisar hingga naik bau.
4. Masukkan rampah kari kacau rata,
5. Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar. Selalu tauchu dan keledek yang dikisar telah kita letakkan air untuk senang dikisar, jadi tak payah tambah air supaya kuahnya tak cair.
6. Masukkan garam dan gula dan gaul sebati. Siap dihidangkan.
Bahan tepung rangup:
Tepung beras dan tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Bawang besar -didadu
Daun bawang -racik halus
Minyak untuk menggoreng
Cara buat tepung rangup
– Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
– Cara menggoreng ada teknik sikit, tuang tepung guna senduk di tepi kuali seperti buat rempeyek
– Angkat dan toskan.
– Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
– Masukkan tepung rangup ini dalam mangkuk yang berisi mi, kuah dan bahan hiasan.
Selamat mencuba.
Sumber: Emee Sham