Buah rambutan memang kegemaran kebanyakan kita, sebab itu kalau di kampung setiap rumah pasti ada sepokok. Supaya bila tiba musimnya puas hati makan.
Jika berhasrat nak menanam sepokok dua di rumah sebaiknya ikut panduan berikut dari Adam LHK Farm supaya pokok rambutan cepat berbuah.
1. Jika ingin tanam pokok rambutan sebaiknya beli anak pokok rambutan hasil cantuman mata tunas atau rambutan kahwin. Pokok jenis ini akan lebih cepat berbuah, antara 3-4 tahun sudah boleh merasa hasilnya.
Boleh juga nak tanam menggunakan biji benih tapi pokok akan mengambil masa lebih 8 tahun untuk berbuah.
Selain itu ketika beli anak benih pastikan pilih yang banyak cabang.
2. Untuk menanaman anak pokok, gali lubang lebih kurang satu kaki. Kemudian tabur penggalak akar.
Ads
3. Masukkan sedikit tanah dalam lubang, letakkan anak pokok rambutan di tengah lubang. Buang plastik polibeg tapi kekalkan tanah asal. Jangan leraikan.
4. Kemudian masukkan tanah sekelilingnya. Pastikan tanah sekeliling anak pokok sama dengan tanah polibeg, jangan terlalu tinggi atau rendah.
5. Tinggikan sedikit tanah sekeliling anak pokok supaya bila siram, airnya tertumpu kepada pokok saja.
6. Selepas tanam, terus siram dan lakukan siraman untuk hari seterusnya. Sebaiknya tanam pokok rambutan pada musim hujan supaya pokok tidak terlalu panas dan mati.
Ads
Supaya buah lebat
Bagi tujuan untuk mengalakkan pengeluaran buah rambutan yang banyak dan lebat sebaiknya kerja penyelenggaraan perlu dilakukan seperti memangkas, membaja, kawalan penyakit dan perosak.
Pemangkasan perlu dilakukan pada usia 2 tahun. Bahagian yang dipangkas adalah hujung cabang. Ini bertujuan untuk mendapatkan pertumbuhan yang seimbang.
Ads
Pemangkasan juga perlu dilakukan selepas masa tuaian berakhir supaya muncul cabang baru di mana bunga baru akan muncul pada musim selepasnya dan hasil berikutnya dapat meningkat.
Cara baja pokok rambutan
Proses pembajaan baja tumbesaran iaitu NPK Hijau 15:15:15 hanya perlu diberikan kepada pokok mengikut kadar tertentu pada peringkat umur 1 tahun hingga 3 tahun dengan kekerapan 4 kali setahun.
Manakala baja buah iaitu NPK Biru 12;12:17:2 pula, ianya perlu di tabur di keliling kanopi pokok pada peringkat umur 4 tahun dan keatas dengan kekerapan 3 kali setahun. Selepas habis musim buah sebaiknya baja organik dan baja buah perlu di tabur untuk mengantikan baja yang telah hilang.
Nak buat kabinet dapur sekarang ini walaupun kecil modalnya boleh cecah ribuan ringgit. Itulah sebabnya VK suka sangat bila jumpa posting nih.
Macam tak percaya pulak kabinet dapur secantik ini, bajetnya cuma RM300 saja. Lagi best, buat sendiri saja. Kalau nak cuba boleh ikut perkongsian Aliff Muhamad dari Facebook Idea Deko Bajet.
Harga sekarang cecah RM2k -RM3k
Assalamualaikum wbt. Disebabkan harga nak buat kabinet dapur tinggi mencecah 2k -3k. 10k pun ade. Nak jimat punya pasal. Setelah google akhirnya saya mengambil langkah untuk buat sendiri. Simple je. 100% buat sendiri.
Nak cuba buat? Saya ada sertakan gambar projek kabinet dapur diy dari mula hingga siap. Kos semua dlm RM300 lebih kurang. Jimat kan? Bagi saya jimat lah sebab tak de duit banyak sangat nak buat grand-grand. Duduk kampung je.
Ukur dan pasang frame kayu 1×2
Ukur pintu gune playwood 4mm
Buat pintu ikutlah nak design macam mana. Pasang pemegang pintu kemudian lekat kan pintu playwood
Siap 3 pintu
Dah siap cat minyak. Nak kilat cat 3 lapis.
Pasang mini magnetic ni kat bahagian dalam.
Dah siap. Cantik kan, modal cuma RM300.
Mana-mana suami yg pandai bertukang tu boleh lah buat sendiri je. Masa buat tu 2 minggu kalau buat sikit- sikit lepas balik kerja dengan hari cuti.
Takde oven nak masak kek? Takde masalah! Boleh saja bakar kek dalam periuk guna dapur gas.
Sebenarnya ini jugalah cara yang digunakan oleh orang tua kita dulu untuk masak kek. Dan kek pula elok saja kejadiannya.
Bagi yang tiada oven tapi nak masak kek, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Elyani Ramli. Resipi mungkin sama tapi cara masak kek atas dapur itu yang penting (baca tip dulu bahagian bawah ya). Cantik & gebu kek dia.
Kek Marble Masak Atas Dapur Gas
Bahan-bahan:
1 cawan margerin (saya guna cap Pelangi )
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecik esen vanilla
5 bijik telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Masukkan telur sebijik demi sebijik & pukul sampai sebati. Akhir sekali masukkan tepung yang dah diayak.
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian utk letak pewarna. Tuang adunan dalam loyang (corak ikut cita rasa).
Ambil periuk besar yang boleh muatkan loyang, letak atas dapur. Masukkan loyang dalam periuk dan tutup periuk.
Masak dengan api yang kecil dalam 45 minit. SIAP.
Tip penting
1) Periuk kena tutup semasa bakar/masak kek 2) Tak perlu letak air, kalau letak air jadi stim/kukus 3) Boleh letak alas bahagian dalam periuk dengan tudung periuk / pasir atas apa-apa petua yang mak-mak kita ajar sebelum letak loyang kek. Tapi saya letak loyang kek direct dalam periuk.
4) Kek saya masak dalam tempoh 45 minit, kalau kek belum masak dalam waktu itu, tambah masa 5 ke 10 minit lagi. 5) Saya tak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau ada yang nak panaskan dulu, terserah.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...