Sebelum bercucuk tanam walaupun secara kecil-kecilan di rumah sebaiknya kita rawat dulu tanah batas atau tanah dalam pasu yang hendak digunakan.

Ini antara persediaan penting supaya pokok tumbuh subur. Caranya boleh dengan menggunakan baja organik ataupun sisa dapur.

Tapi selain itu ada lagi satu cara tanpa penggunaaan bahan kimia yang boleh kita praktikkan untuk merawat tanah iaitu dengan menggunakan teknik soil solarization. Cara ini tanah dirawat hanya dengan menutupnya dengan plastik saja.

Kelebihan kaedah ini ia turut berkesan untuk mematikan benih-benih rumput rumpai, bakteria dan serangga yang mungkin boleh merosakkan pokok. Teknik ini dikongsi oleh Harun Arun.

Teknik rawat tanah sungkup plastik

Tutup Dengan Plastik, Kaedah Rawat Tanah & Matikan Benih Rumput, Lalang Serta Serangga

Soil solarization, ialah satu kaedah rawatan tanah tanpa bahan kimia, kaedah terakhir kalau dah takda cara lain.

Kaedah ini berkesan untuk mematikan segala benih-benih rumput-rumpai, serangga, telur,larva, bakteria dan mengawal populasi root-knot nematodes, grubs(ulat kekek), soil borne pathogens(penyakit bawaan tanah macam layu fusarium,layu verticillium,phytophtora root,rot/ busuk akar,busuk batang,crown gall,southern blight/hawar).

IKLAN

Radiant energy dari matahari yang terperangkap dibawah plastik akan memanaskan tanah pada suhu yang cukup tinggi & akan mematikan semua soil microorganisms dalam tanah.
Keberkesanannya paling tinggi pada tanah yang kedalaman 6-12 inci.

Lebih pada 18 inci  kurang berkesan sebab mikroorganisma mungkin akan menyusup jauh kedalam tanah atau lari kebahagian tanah yang tak tutup dengan plastik.

Tutup Dengan Plastik, Kaedah Rawat Tanah & Matikan Benih Rumput, Lalang Serta Serangga

Tanah dalam container (polibeg atau pasu) terutama tanah recycle keberkesanannya boleh dikatakan 100% sebab tiada contact secara langsung dengan tanah pada bumi. Tanah dalam raised bed/kepok atau batas tak dapat lah 100% sebab ada contact terus dengan tanah bumi, tapi dapatlah mengurangkan populasi.

IKLAN
Selain itu:  Kalau Banyak Makan Daging Waktu Raya, Amalkan Petua Ini Untuk Turunkan Tahap Kolesterol

Caranya;

1. Bersihkan & gemburkan tanah,buang segala akar-akar & batang reput.

2. Basahkan tanah supaya cukup lembap tapi tak terlampau lembap (wet soil conducts heat better than dry soil).

Tutup Dengan Plastik, Kaedah Rawat Tanah & Matikan Benih Rumput, Lalang Serta Serangga

IKLAN

3. Tutup tanah dengan plastik. Jangan bagi ada ruang udara masuk, boleh alas dengan tanah pada bahagian hujung plastik (plastik jenis lutsinar lebih efektif dari plastik hitam).

4. Biarkan 4-6 minggu.

5. Selepas tempoh itu boleh mulakan tanam balik, tapi jangan lupa masukkan/gantikan balik dengan organisma baik, atau letak kompos ataupun siram dengan mol/em/imo.

Selamat mencuba.

Sumber: Harun Arun.

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI