Sebelum ini pernah viral info tentang wang tak dituntut. Tapi dulu kita kena pergi ke agensi yang terbabit untuk semata-mata untuk periksa ada atau tidak wang tersebut.

Sekarang lebih mudah boleh buat secara online saja. Tak perlu beratur pun.  Cubalah mana tahu ada rezeki terpijak macam wanita ini yang dapat lebih RM3 ribu. Boleh juga buat belanja atau simpan. Caranya dikongsi oleh Nurazlina Aini Mahamad.

Cara semak wang tak dituntut secara online

Rasanya pernah viral pasal wang tak dituntut ni 2-3 tahun lepas. Tapi tak ambil pusing sangat. Entah kenapa tiba-tiba pagi tu tangan ringan je register masuk nak tengok. Senyum sampai telinga.

IKLAN

Kalau belum check wang tidak dituntut, cepat cepat pergi check. Mana tau ada duit terpijak jugak. Apapun, semestinya itu duit dan hak kita. Ada sikit boleh simpan bank, ada banyak terpaksalah bekukan tukar jadi emas. Since ada yang tanya nak check kat mana, ni saya kongsikan :

1) Layari https://egumis.anm.gov.my/

2) Untuk yang pertama kali, register dulu (sign-in). Isi semua maklumat yang diperlukan.
Check email untuk verify link yang diberi.

IKLAN

3) Log in semula. Kemudian, masukkan semua maklumat yang diperlukan.

4) Masukkan IC kita. Boleh bantu check untuk ibu ayah kita juga.

IKLAN

Maksimum boleh check dua nombor IC sahaja.

Sekian, semoga bermanfaat.

Kredit Info Nurazlina Aini Mahamad