Keenakan masakan Thai memang tak dinafikan, sebab itu restoran ini banyak sangat di negara kita. Memang kena dengan selera kita.
Bila makan di kedai makan Thai ini ada masa kita tertanya apa lah yang mereka guna untuk masak sampai jadi sedap. Sebab bila kita buat ikut cara yang sama tak pulak jadi sesedap hidangan di kedai Thai ini.
Sebenarnya rahsia penyedap makanan di kedai makan Thai ini terletak pada sos, pes dan beberapa bahan yang mereka selalu gunakan. Trisya Aman berkongsi rahsia ini pada kita semua. Nanti boleh cari ya. Menurut beliau produk yang dikongsi ini halal, jangan risau.
Rahsia penyedap kedai makan Thai
Rahsianya, mak banyak guna stok bahan masakan daripada Thailand. Kalau dulu balik kampung mesti kena borong banyak-banyak. Sekarang tak payah dah. Online pun dah ada jual.
1. Kicap bukit
Kalau dah letak kicap ini tak perlu letak seasoning atau serbuk perasa lagi. Rasanya macam Maggi seasoning.
6. Jeruk Bawang Putih
Pickled Garlic, jenama ini lebih sedap. Rasa manis dan masam sikit. Sedap dimakan dengan nasi kerabu sebagai penambah perasa dalam makanan.
7. Ikan Tenggiri Jeruk
Nak masakan kailan ikan masin atau nasi goreng ikan masin rasa macam kedai Siam, inilah rahsianya. Mak memang pakai yang ini dari dulu.
8. Tepung Kruangwangthip
Tepung ini wajib restok kalau habis. Nak buat ayam goreng salut tepung yang rangup dan sedap boleh guna ini. Yang ini tepung mix flavour pepper & garlic. Kalau tak suka boleh guna original flavour.
Buah ialah sumber vitamin dan serat (fibre) yang elok dimakan untuk menambah kesihatan tubuh. Ketika diet, ramai yang mula meninggalkan makanan berminyak dan menggantikannya dengan buah.
Pun begitu, buah apa yang elok dimakan? Ini kerana ada buah yang tinggi kandungan gula. Gula ialah ‘musuh’ bagi orang yang sedang berdiet. Coach pelangsingan, Fatin Najwa ada berkongsi tip mengenai buah yang sesuai dimakan ketika sedang diet.
Cari buah yang rendah kadar GI
APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK?
Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. B
Buah- buahan bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu, buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.
Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.
Ambil buah ini di antara waktu makan
Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori. Jjadi kalau epal, pisang, pear, jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.
Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet, lihat senarai di bawah. Mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah kadar GI.
Indeks Glisemik (GI) ialah kiraan gula dalam makanan. Bacaannya ialah:
Rendah: 55 dan ke bawah Sederhana: 56 to 69 Tinggi: 70 dan ke atas
Ketika penularan virus coronar melanda di serata negara termasuk Malaysia kita perlu sememangnya perlu lebih menjaga kesihatan dan kebersihan diri.
Bimbang penyakit yang sudah menyebabkan banyak kematian ini menjangkiti diri dan ahli keluarga. Salah satu caranya menurut Dr Taufiq Razif adalah dengan mengelak dari menyentuh tiga tempat ini.
Ini gambar lif utama di Hospital yang saya baru discaj semalam. Bayangkan berapa ribu jari yang sentuh butang lif ni setiap hari?
Dah la hospital ni memang tempat orang sakit. Lebih lebih lagi yang paling ditakuti sekarang yang ada Coronavirus. Kat Hospital saya bermalam semalam, siap ada tukang check suhu lagi di pintu utama sebab nak saring orang yang demam. Takutnya demam sebab Coronavirus ni lah.
Mereka yang ada Coronavirus ni akan batuk dan bersin. Mereka akan tutup mulut guna tangan. Tangan ni lah juga nanti mereka akan guna untuk sentuh barang barang di sekeliling mereka.
Isteri saya Medical Doctor tapi dia ni ada tabiat pelik sikit tau. Tiap kali dia sentuh butang lif, dia akan guna siku dia. Takpun dia guna tisu. Mula mula saya ingat dia OCD ke apa. Rupanya sekarang saya baru tahu, apa yang dia buat selama ni adalah benda yang betul.
Elak sentuh guna tangan 3 tempat ini
Dia pesan, kurangkan guna tangan kalau nak sentuh tiga tempat ni;
1. Tombol pintu ( terutamanya pintu toilet)
2. Butang lif ( terutamanya di hospital)
3. Barang barang yang dikongsi bersama.
Tangan kita ada kalenjar peluh dan kalenjar minyak/sebum yang mengekalkan kelembapan pada tangan supaya tak merekah tapi benda ni juga yang akan perangkap kuman pada tangan kita bila kita guna tangan kita untuk tutup mulut masa batuk dan juga bersin.
Dan tangan tu lah nanti yang akan sentuh dan sebar kuman ke mana mana. Anak saya Aisha Soolihah pun sekarang tengah berhingus hijau sebab dia pergi jilat kerusi. Jilat pulak bahagian kerusi yang orang letak tangan tu. Allahu. Menjerit isteri saya semalam nak halang dia jilat tapi budak budak ni memang laju daripada kita.
Apa pun, inilah ikhtibar untuk kita semua. Virus and bacteria are real tuan puan semua. Amal dan ajarkan tips yang isteri saya ajar ni pada semua ya.
Hampir setiap hari di rumah kita membancuh teh menggunakan uncang. Selepas pakai selalunya kita buang saja uncang teh.
Tapi lepas lihat perkongsian Armanshah Mohamad Tahir apa kata kita simpan terutama jika suka bercucuk tanam.
Uncang teh terpakai ini digunakan untuk menanam benih cili dan hasilnya benih cili cepat tumbur dan cantik. Caranya boleh ikut perkongsian ini.
Benih anak cili guna uncang teh
1. Saya tanam benih cili menggunakan teh uncang yg telah digunakan untuk dapatkan cili yg cantik.
Selain itu benih juga cepat tumbuh. Daun teh boleh jadi medium dan baja pada anak benih cili.
2. Caranya bubuh sedikit air dalam uncang teh yang dibuka supaya lembap sedikit. Ini kerana serbuk teh cepat kering kalau panas, lagi pun memudahkan benih bercambah.
3. Jika dah ditanam boleh guna air basuhan beras untuk siram pokok cili. Lagi subur dan cepat berbunga
4. Saya juga gunakan baja kopi, dari sisa kopi asli iaitu kopi kasar/ dan campuran baja yg berbau kopi (beli di Eco Shop)
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...