Hari ini semakin ramai wanita mengalami masalah berkaitan rahim iaitu fibroid. Ia juga menjadi antara punca wanita mengalami masalah ketidaksuburan, haid malah keguguran yang tentunya merisaukan kerana menjejaskan peluang memperolehi cahaya mata.

Wanita yang berusia 30 hingga 40-an adalah golongan yang selalu mengalami masalah fibroid ini. Menjelaskan tentang kebimbangan ini menurut Pakar Sakit Puan Dr. Hamid Arshat punca fibroid mungkin ada disebabkan faktor baka tapi ada kemungkinan juga kerana pengambilan pemakanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid.

Elak 3 jenis makanan ini!

Dalam satu perkongsian di Facebook, beliau menyenaraikan beberapa jenis makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid dan perlu dijauhi oleh kaum wanita.

1. Makanan tinggi kandungan gula dan karbohidrat

2. Makanan ringan, makanan segera dan makanan dalam tin juga disyaki menggalakkan fibroid kerana kandungan pengawet,perisa dan pemanis tiruan.

IKLAN

3. Makanan yang mengandungi phytoestrogen seperti kacang soya tetapi kesannya terhadap pertumbuhan fibroids tidak dapat dipastikan.

Makanan pencegah fibroid

Bagi mencegah pertumbuhan fibroid beliau turut menyarankan wanita mengambil makanan berikut:

– Makanan  anti estrogen seperti delima, brokoli, kubis,bunga kubis, minyak zaiton, cendawan shitake, anggur merah, chia seeds, oat, teh hijau, jus lemon, kacang almond, walnut, kunyit, bawang, cholophyl dan spirulina.

IKLAN

– Selain itu minyak kelapa dara, bawang putih, kucai, beri, sayuran hijau segar atau mentah seperti ulam juga baik untuk diamalkan bagi mencegah fibroid.

Punca fibroid membesar

Menurutnya fibroid membesar atas pengaruh hormon estrogen. Kandungan estrogen berlebihan pada pengidap fibroid. Estrogen dikeluarkan oleh kilang ovari dan sedikit dari lemak dan kelenjar adrenal. Biasanya tindakan estrogen ditentang hormon progesteron.

Hormon progesteron hanya keluar jika ada penetasan telur (ovulasi). Malangnya tidak semua pusingan haid ada ovulasi. Oleh itu kekurangan hormon progesteron boleh menimbulkan bermacam-macam gangguan haid dan juga menyebabkan wanita kurang subur.

IKLAN
Selain itu:  Pengalaman Kena Cyst Berulang-kali, Wanita Ini Saran Elak 5 Jenis Makanan Kalau Sayangkan Rahim

Masalah fibroid tidak menimbulkan gejala atau tanda-tanda. Cara terbaik untuk mengetahuinya adalah dengan melakukan ujian imbasan di bahagian peranakkan.

Sumber :Dr Hamid Arshat

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI