Badan kurus tapi kolesterol tinggi. Ini memang biasa dan pemakanan banyak menyumbang kepada peningkatan kolesterol. Makan makanan berasas daging adalah antara penyebabnya. Ia sukar dielak sebab masakan berasaskan daging ini dah jadi lauk seharian kita.

Tapi ada cara yang boleh kita lakukan menurut Dr Suri Roowi untuk membantu mengurangkan kolesterol selepas makan hidangan daging tanpa makan ubat sebaliknya menggunakan cara semula jadi. Petua dan cara ini menurutnya telah terbukti melalui ujian saintifik.

Amalkan pengambilan minyak zaitun

Makan/minum minyak zaitun (banyak asid lemak mono tak tepu @ MUFA). Minyak zaitun telah dibuktikan dlm banyak kajian saintifik diseluruh dunia untuk kesihatan jantung.

IKLAN

Makanan tinggi fiber larut air

Makan banyak sumber fiber larut air contohnya oat dan buah-buahan cth buah tin. Fiber larut air lebih tinggi keupayaan utk bantu turunkan kolesterol berbanding fiber tak larut air.

Oat dan barli

Makan oat dan minum barli (sumber tinggi beta-glukan). Bahan ini kawal kemasukan kolesterol dalam darah.

Bawang putih bagus untuk cairkan darah

Makan bawang putih (ada allicin dan komponen sulfur). Alicin boleh bantu cairkan darah

IKLAN

Limau kasturi antikolesterol

Minum jus oren @ limau kasturi (kaya bahan flavanone) – bahan bertindak sebagai antikolesterol. Dalam tubuh, bahan ini membentuk bahan yang bertindak sebagai anti kolesterol.

Teh hijau pun elok

Minum teh hijau – (kaya bahan ECGC dan epicatechin) yang boleh bantu turunkan kolesterol

IKLAN

Minyak ikan kaya omega

Ambil minyak ikan -(kaya omega3)

 

Sumber: Dr Suri Roowi

Selain itu:  7 Tanda Tahap Kolesterol Anda Tinggi, Jaga jaga!