Bagi yang punya laman luas atau kebun, rumput dan lalang yang meninggi memang masalah. Kalau dibiar lama kerja memotong rumput lagi ambil masa. Tapi nak tak kena buat supaya tak jadi ‘hutan’.

Bagi yang ada ‘misi’ potong rumput di laman atau kebun, tip yang dikongsi oleh Airiel Ibnu Sufian boleh dipraktikkan jika menggunakan mesin rumput.

7 tip potong rumput

7 Tip Kena Praktik Jika Nak Mudah Potong Rumput & Semak Kawasan Luas

Mesti ramai yang geram tengok rumput laman sendiri dan nak potong tapi belum dapat buat atas sebab-sebab tertentu.

Berikut saya share beberapa tip yang boleh korang guna masa potong rumput/menebas menggunakan mesin rumput.

1. Bila nak guna Tali/Nylon?

– Untuk yang nak potong rumput biasa atau rumput tebal yang tak tinggi dari paras lutut, seeloknya pakai tali/nylon saja.
– Kalau dalam satu kawasan hanya ada rumput/tumbuhan lembut sahaja. Kalau semak jenis berkayu, better pakai mata pisau.
– Tali/nylon banyak jenis, pilihla ikut cita rasa. Trial and error sendiri sebab susah nak explain effect dia macam mana bila guna lain lain jenis tali.

2. Kelebihan pakai tali/nylon

Mudah nak potong di celah-celah bucu dinding/pangkal pokok/permukaan sempit. Tak merosakkan objek sekeliling sangat (kalau permukaan lembut rosak jugak – so, hati-hati)

IKLAN
3. Bila nak guna mata pisau?

Untuk semak samun macam dalam gambar di atas, memang elok sangatlah pakai mata pisau. Jenis mata pisau pulak boleh dipelbagaikan mengikut keperluan.

4. Mata pisau biasa – tak lebar

Ini khas untuk semak berkayu tapi tak heavy. Harga dekat hardware bawah RM10 je. Mudah bengkok. So, kalau semak yang hardcore, anggap salah pakai buang. Sebab lepas settle buat kerja confirm bengkok/sumbing dah pisau.

Selain itu:  Jangan Letak Ubat Gigi Kalau Anggota Badan Melecur, Ini Cara Patut Buat Elak Jangkitan Kuman
5. Mata pisau tebal & lebar

Ini untuk semak level atas sikit dari no 4. Semak berkayu atas paras peha. Saiz kayunya pun dah lebar 3-4 jari. Setakat batang ubi kayu potong macam kemuncup saja. Takde hal. Tapi hati-hati kalau bilah dah bengkok/sumbing sikit sebab dia mudah ‘melibas’ batang kayu ke betis kita. Ini cerita atas pengalaman sendiri. Betis dah jenuh lebam bantai dek batang kayu terpelanting.

7 Tip Kena Praktik Jika Nak Mudah Potong Rumput & Semak Kawasan Luas

IKLAN
6. Mata 3 (Bentuk bintang tapi 3 mata)

Ni otai segala pisau. Sapa lu mau langgar? Lu kasi tau.. Ini mata takda kasi can punya!

7. Mata bulat (macam circular saw punya mata)

Nak tebas semak, kurang sesuai. Kalau guna untuk tebang buluh, sesuai. Tapi be extra careful sebab kalau tak pegang kuat rod mesin, kita boleh terhayun rod bila mata pisau lekat dan membuatkan situasi extremely bahaya especially kalau ada orang lain sekeliling.

Inilah sedikit sebanyak tips yang dapat dikongsi. Bab ketar-ketar satu badan lepas mesin tu, normal. Jangan risau. Bila dah biasa main mesin rumput ni, ketar tu dah makin kurang.

Gambar: Tanah yang dah terbiar lebih 7 tahun. 12 hari ambil masa untuk habiskan menebas. Keluasan: Suku ekar.

IKLAN

Semoga bermanfaat

Sumber: Airiel Ibnu Sufian

Artikel berkait: Tip Elak Rumput & Lalang Tumbuh Sekitar Rumah, Sembur Dengan Bahan Ini. Boleh Tahan Sampai 6 Bulan!

Info beli mesin rumput

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI