Walaupun sentiasa guna telefon bimbit tapi rasanya ada banyak fungsi dan trik telefon bimbit yang kita tak tahu.

7 trik ini contohnya sebenarnya sangat berguna tapi tidak diketahui termasuk mereka yang gila gajet.

1. Tekan butang ambil gambar berterusan untuk rakam 20 foto persaat

Tekan butang ambil gambar secara berterusan membolehkan anda merakam sehingga 20 gambar per saat bergantung kepada jenis telefon anda. Tak ramai yang tahu tapi apa yang perlu kita lakukan adalah hanya terus menekan butang ambil gambar pada telefon dan lihat magik yang bakal berlaku.

2. Gunakan butang volume untuk ambil gambar

IKLAN

Ambil gambar menggunakan sebelah tangan memang agak sukar terutama kalau saiz telefon kita besar. Ia menyebabkan gambar tak jelas kerana tangan kita akan bergoyang. Jadi jika mahu ambil gambar menggunakan sebelah tangan, cuma tekan butang volume kerana fungsinya sama dengan menekan butang mengambil gambar.

3. Tutup mikrofon dengan jari

Anda boleh memperbaiki kualiti audio video yang diambil dengan cara menutup mikrofon. Cara ini akan menutup bunyi bising dan membolehkan anda mendengar audio utama lebih baik. Gunakan jari untuk menutup mikrofon sewaktu merakam video.

4. Pakai wall papar gelap

IKLAN

Kecerahan atau brightness telefon adalah antara penyebab bateri telefon habis lebih cepat. Untuk mengurangkannya muat turun wall paper yang gelap.

5. Letak telefon dalam mug supaya bunyi alarm lagi kuat

Jika anda jenis mengharapkan alarm telefon untuk mengejutkan anda pada waktu pagi pastikan anda meletakkannya dalam cawan atau mug yang kosong. Cara ini bunyi alarm akan lebih kuat.

IKLAN

6. Restart telefon 3 kali seminggu

Telefon kita tidak akan berfungsi secara maksium sepanjang masa. Untuk memastikan ia berfungsi dengan baik, ‘restart’ telefon anda tiga kali seminggu.

7. Off fungsi auto rotate untuk jimat bateri

Pastikan anda off fungsi screen rotate dan hanya aktifkan bila perlu. Membiarkan ia sentiasa on akan menggunakan banyak bateri kerana ia menggunakan sensor khas dipanggil accelerometer.

Sumber: Brightside