Bila semua duduk rumah waktu PKP ini kita pun buntu fikirkan menu untuk dimasak. Termasuklah waktu pagi. Kalau nak mudah kita buat saja hidangan roti macam dikongsi oleh Nora Yusof.
Ada lapan cara masak roti yang sedap. Selain pagi, petang pun boleh hidang roti ni.
1.Roti telur sardin
Sardin (letak sos sardin sikit, hancurkan isi ikan sardin)+ bawang + cili+ telur+ susu(segar/cair, tak letak pun tak apa). Campur garam + pepper kemudian pukul rata. Salut dgn roti dan goreng(pan fried).
2. Roti telur madu
Telur + susu(segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata,salut roti dan goreng(pan fried). Tuang madu di atasnya.
3.Roti telur gula aising
Telur + susu (segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata, salut roti goreng (pan fried),ayakkan gula aising di atasnya.
4.Roti bawang putih (Garlic bread)
Mentega/ marjerin + bawang putih yang dicincang + mix dried herbs/daun parsley segar yang dicincang. Gaul rata semuma bahan,sapu atas roti dan bakar.
5.Roti piza
Sosej (apa saja filling yg disukai isi ayam, daging burger, chicken ham dan lain-lain) + bell pepper 3 warna (atau apa saja jenis sayuran disukai contoh mushroom, broccoli).
Campur bawang dipotong bulat(jika suka) + sos pasta tomato based+mozzarella cheese (atau boleh pakai cheese keping) + dried oregano (kalau ada) + butter/ marjerin.
Sapu butter/marjerin, ratakan sos, susun bahan-bahan, tabur cheese dan dried oregano dan bakar.
6.Roti telur cheese
Telur + garam + pepper + susu(segar/cair) + cheddar cheese keping + nak letak cheese lain pun boleh + butter/marjerin. Sapu butter/marjerin, letak cheese kepilkan dengan roti, salut roti dengan telur dan goreng
7. Roti pisang madu dan peanut butter
Peanut butter + pisang + madu + butter/marjerin. Sapu butter/merjerin, letak peanut butter,susun pisang, tuang madu dan bakar.
8.Roti telur goyang
Telur + butter/marjerin + kicap + pepper. Bakar roti, sapu butter/marjerin, buat telur setengah masak (atau buat poached egg). Letak dgn cermat atas telur, letak kicap dan pepper.
Semua resipi roti ini bahannya tiada sukata, boleh letak ikut cita rasa.
Selamat mencuba!
Sumber: Nora Yusof