Dalam mengurangkan risiko tembakau, alternatif bebas asap telah diperkenalkan selepas melalui pelbagai kajian berdasarkan sains dan teknologi. Dalam masa yang sama sejak dari dulu terdapat peraturan atau dasar yang diwujudkan untuk tujuan yang sama. Bukan saja di Malaysia tapi juga di negara lain-lain.

Namun begitu dalam satu hasil tinjauan antarabangsa yang dijalankan oleh firma penyelidik bebas Povaddo, timbul kegusaran kalangan pengguna tentang pandangan mereka diketepikan ketika membuat keputusan dan dasar serta kebimbangan tentang maklumat yang mungkin mengelirukan.

Tinjauan yang dijalankan untuk Phillip Morris International ini telah dilakukan ke atas 44,000 individu dewasa di 22 negara temasuk Malaysia. 88 peratus responden mahu keputusan yang dibuat hendaklah mendengar dan mewakili pandangan mereka.

Keputusan harus berdasarkan sains dan fakta

Dalam pada itu keputusan daripada tinjauan tersebut turut menunjukkan kepentingan kepada orang ramai tentang keputusan yang dibuat berdasarkan sains dan fakta serta kepentingan akses kepada maklumat mengenai alternatif bebas asap rokok

IKLAN

Sebanyak 81 peratus daripada populasi umum umur sah dari segi undang-undang dewasa di Malaysia percaya keputusan yang memberi kesan kepada masyarakat dan kesihatan awam harus berdasarkan sains dan fakta.

Sementara 82 peratus daripada populasi umum umur sah dari segi undang-undang dewasa mengharapkan pemimpin menerima pakai undang-undang dan peraturan berdasarkan fakta dan data untuk mengikuti rentak perubahan dan inovasi teknologi.

Manakala 71 peratus daripada populasi umum sah dari segi undang-undang dewasa bersetuju bahawa perokok yang sebaliknya akan terus menghisap rokok harus mempunyai akses kepada, dan maklumat yang tepat tentang, alternatif bebas asap rokok yang dibuktikan secara saintifik sebagai pilihan yang lebih baik daripada terus merokok.

IKLAN
Selain itu:  'Pack' Bahan Ikut Lauk Nak Masak, Cara Ini Memang Mudahkan & Cepatkan Kerja Memasak Bulan Puasa

Alternatif Bebas Asap Dialog Inklusif & Kompromi Diperlukan

Mencari keseimbangan

Menurut Pengarah Urusan Philip Morris Malaysia, Naeem Shahab Khan Malaysia mempunyai peluang untuk mengurangkan kelaziman merokok sekiranya semua pihak bekerjasama.

“Malaysia mempunyai peluang unik sekali dalam satu generasi untuk mengurangkan kelaziman merokok jika semua pihak bekerjasama. Mencari keseimbangan yang tepat untuk menyokong peraturan baharu yang bertujuan untuk mencegah permulaan merokok dan menggalakkan pemberhentian merokok boleh dilengkapkan dengan langkah yang membolehkan orang dewasa yang sebaliknya akan terus merokok mendapat akses dan maklumat tentang alternatif berasaskan sains.

IKLAN

“Penyertaan pendekatan pengurangan bahaya dalam strategi yang bertujuan untuk mengurangkan kelaziman merokok berpotensi untuk memupuk penurunan yang lebih cepat dan boleh membolehkan kemajuan dalam bidang kesihatan awam.”

“Jika kita mahu menangani cabaran yang kita hadapi sebagai masyarakat dengan cara yang bermakna dan pantas, pendekatan yang lebih seimbang dan inklusif diperlukan,” kata Gregoire Verdeaux, Naib Presiden Kanan, Hal Ehwal Luar.

“Ini termasuk keputusan yang mempertimbangkan pertama sekali orang yang paling terkesan, memastikan suara mereka didengari dan keperluan mereka dipenuhi dan kemudian membawa semua pihak yang berkaitan ke meja, termasuk pakar perkara, syarikat swasta, pemimpin masyarakat sivil, dan orang lain yang boleh menyumbang untuk menyelesaikan isu yang dihadapi.”

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI