Paru goreng yang nipis dan rangup memang ralit dimakan. Dah macam jajan, tak sedar boleh habis sebalang.
Disebabkan keenakannya ramai juga yang cuba buat sendiri paru goreng crispy ini tapi akhirnya mengeluh tak menjadi.
Sebenarnya nak jadikan ia crispy atau rangup ada caranya yang perlu diikuti terutama waktu menggoreng. Boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Norlela Abdullah ini. Katanya jika dah mahir membuatnya, ia boleh dijadikan bahan jualan untuk tambah pendapatan.
Cara buat paru goreng crispy
Akhirnya dapat buat paru goreng crispy. Selalu anak-anak beli sebekas sampai RM30. Kawan-kawan boleh jadikan pendapatan sampingan kalau rajin.
Bahan-bahan
Paru
Bawang putih
Serbuk kunyit
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk cili
Tepung beras
Garam
Serbuk perasa
Cara membuat
1. Rebus paru. Sejukkan dalam chiller semalaman supaya senang hiris bila dah keras.
Jika tak dimasukkan dalam chiller sukar untuk dapat paru dengan hirisan yang nipis. Pastikan hiris senipis yang mungkin dengan pisau tajam.
2. Kisar semua bahan rempah dengan sedikit air.
3. Gaul bahan dikisar dengan paru yang dihiris nipis.
4. Goreng paru dalam minyak yang betul-betul panas. Bila hampir masak boleh kecilkan api. Pastikan paru dah keras seperti kerepek baru angkat. Jika tak paru tak rangup.
5. Angkat, tos dan simpan dalam bekas yang kedap bila dah sejuk. Boleh makan begitu saja atau buat lauk.
Ayam masak merah sedap walau tanpa pelbagai sos, inilah cara masak orang lama. Ramai suka lauk ini, tapi tak ramai tahu versi asli yang sebenarnya tak perlukan terlalu banyak sos moden.
Kalau nak rasa ayam masak merah dulu-dulu yang ‘kena’ dengan nasi minyak atau nasi tomato, boleh cuba perkongsian Tengku RosElyza Raja Muhammad. Cara buat ayam masak merah ini menggunakan santan untuk hasilkan kuah pekat dan rasa lemak yang lebih asli.
Ayam Masak Merah Sedap Cara Orang Lama
Bahan-bahan
½ ekor ayam – lumur kunyit & garam, goreng separuh masak
2 senduk kecil cili kering kisar
2-3 sudu besar sos cili (guna cap arnab lebih sedap!)
½ kotak santan
1-2 cawan air
2 biji tomato – potong
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai – diketuk
Bunga lawang dan kayu manis
Bahan kisar
2 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan hiris
2 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Memasak
1. Panaskan minyak, tumis bahan hirisan bersama serai, bunga lawang dan kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan cili kisar. Masak hingga pecah minyak supaya rasa rempah betul-betul sebati.
3. Masukkan ayam yang sudah digoreng separuh masak. Gaul rata.
4. Tambah santan dan air. Biarkan mendidih supaya kuah mesra dengan ayam.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan tomato yang dipotong.
6. Renehkan hingga kuah pekat, berminyak cantik dan berkilat. Siap untuk dihidang!
TIP
-Untuk aroma rempah lebih kuat, boleh perap ayam dengan sedikit serbuk ketumbar sebelum digoreng.
-Lauk ini lebih sedap bila dipanaskan semula – kuah lebih meresap ke dalam isi ayam.
Biasa dalam peti sejuk di rumah mesti ada terselit di bahagian rak baki limau nipis atau limau purut yang kecut dan kering. Guna sehiris kemudian baki tak tahu nak simpan macam mana jadi kita letak begitu saja dekat rak peti sampai kecut.
Foto Facebook Ezmee Azuan
Lepas ini boleh guna cara yang dikongsi oleh Yatie Eimra untuk simpan baki limau yang tak habis digunakan. Harga limau pun mahal, rugi kalau dibiarkan kering macam tu saja.
Cara simpan limau nipis supaya tak kecut dan membazir
Limau nipis ni kalau tak habis guna, selalunya sampai jadi kering dalam fridge kan. Sekarang ni barang banyak yang dah naik harga. Apa kata simpan macam ni lak untuk elak pembaziran.
Saya memang simpan baki limau nipis dalam freezer begini sebab tahan lama & tak membazir. Caranya;
Lepas potong sikit bahagian yang nak guna, terus potong untuk kegunaan lain kali juga. Lagi mudah kalau buang biji terus.
Letak dalam bekas (sebaiknya yang bertutup) & simpan dalam freezer (bahagian sejuk beku).
Bila nak guna, cuma ambil bahagian yang nak guna & biarkan kejap pada suhu bilik. Kalau nak cepat, rendam kejap dalam air panas sebelum guna. Setel.
Baki limau nipis dalam bekas tu dah 3 minggu, saya sengaja simpan untuk tunjukkan masih elok je lagi.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...