Apabila berlaku kematian dalam keluarga, pastinya terdapat pelbagai prosedur yang perlu diuruskan oleh waris. Salah satunya adalah menuntut bantuan khairat kematian.
Khairat kematian ialah sumbangan yang hanya diberikan kepada waris bagi membantu menguruskan jenazah dan meringankan beban waris yang ditinggalkan.
Tapi ramai yang terlepas pandang atau tidak tahu mengenai senarai khairat kematian waris yang boleh dituntut. Sudahnya, wang yang berhak diterima oleh waris dibiarkan begitu sahaja. Rugi, kerana ini merupakan hak anda sebagai waris yang ditinggalkan.
Semak senarai khairat kematian yang boleh anda tuntut seperti dikongsi oleh Khairul Faizie
Jenis khairat kematian yang boleh waris tuntut
Ada sahabat FB saya yang baru diuji kehilangan suaminya yang tercinta bulan lepas. Beliau dalam proses buat tuntutan yang patut seperti KWSP, Perkeso, insurans, etc.
Selain tuntutan tersebut, ada lagi perkara yang ramai terlepas pandang. Ianya hak kita, maka tuntutlah bila berlaku kematian. Saya cakna akan hal ini pun lepas mak ayah tolong uruskan hal berkaitan selepas kematian almarhum adik saya pada 2017 dulu.
Ada beberapa khairat kematian yang boleh kita tuntut:
1. Khairat Kematian ASB
Jika ada buat simpanan ASB, boleh tuntut. Kadar bayaran nya ialah antara RM200 ke RM2000, bergantung kepada baki pelaburan kita yang terakhir.
2.Khairat Kematian Pencen
Ads
Jika kita atau mak ayah pesara Kerajaan, boleh tuntut khairat ini. Bernilai RM3000.
3. Khairat Kematian Takaful
Jika ada mencarum dalam skim takaful, boleh tuntut. Bayaran antara RM 2000 ke RM5000, bergantung skim yang disertai. Boleh rujuk agen takaful anda,
4. Khairat Kematian Bank Rakyat
Kalau ada akaun Bank Rakyat, nilai khairat kematian nya ialah RM3000.
5. Khairat Kematian KWSP
Buat pencarum KWSP, khairat kematian ialah RM2500.
Ads
6. Khairat Kematian PERKESO
Kalau pernah mencarum Perkeso, nilai khairat kematian nya RM 2000.
7. Khairat Kematian Penjawat Awam ( JPA)
Kalau pesara Kerajaan / staff kerajaan…nilai khairatnya RM3000.
Edited:
Untuk Pesara Kerajaan dan Penjawat Awam (Meninggal Dalam Perkhidmatan) kita sebut sebagai BANTUAN MENGURUS JENAZAH , jumlahnya betul, RM3,000.00.
Boleh tuntut melalui jabatan akhir gemulah (Penjawat Awam), dan melalui KWAP untuk Pesara yang meninggal dunia (Borang mohon melalui KWAP).
Ads
8.Khairat Kematian Masjid
Mencarum dalam skim khairat kematian masjid kariah kita. Jumlahnya bergantung pada masjid masing masing.
9.Khairat Kematian BSH
Sekiranya dulu menerima BR1M ( sekarang BSH), ada khairat kematiannya. Jumlah saya tak pasti.
10.Khairat Kematian Pembayar Zakat
Yang ini info baharu saya terima. Saya tak pasti mekanisme nya. Boleh rujuk pusat zakat negeri masing masing.
11.Khairat Kematian Ahli RELA
Utk yang pernah jadi ahli RELA, ada peruntukan khairat kematian RM2500. Boleh rujuk kepada pejabat RELA berkenaan.
Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.
Sardin dalam tin selain dari buat sambal atau gulai, boleh diolah menjadi satu lagi lauk yang sedap, iaitu sardin goreng kering.
Mesti ada yang tak pernah dengar atau buat lauk ini kan. Kata empunya resepi, Siti Khadijah Abdul Razak lauk sardin kering ini diajar oleh arwah ibu beliau dan caranya cukup mudah tapi sedapnya tak terkata. Lauk sedap kenalah kongsi, ini cara membuatnya.
Lauk sardin goreng kering yang sedapnya tak terkata
Saya nak share satu resipi yang sedap tak tau nak ‘habaq’ tapi sangatlah mudah. Mungkin ada yang dah tahu tapi bagi yang belum pernah cuba saya kongsi resipinya.
Cara memasaknya memang tak guna minyak sebab kerak kuah sardin yang kering itulah yang padu rasanya. Tapi kalau nak letak sikit minyak pun boleh cuma ia tetap akan kering sekali. Boleh juga guna kuali non stick tapi keraknya tak ‘kaw’ berbanding guna kuali biasa.
1. Masukkan semua sardin tin dalam kuali, sekali dengan kuahnya.
2. Panaskan dan goreng. Biarkan saka sardin dalam kuali tapi jangan kerap sangat kacau.
3. Isi ikan pun jangan hancur, ikan ini akan hancur sendiri bila kita kikis kerak dari kuah sardin.
4. Nampak macam dah kering , kuah pun dan tiadak, kikis kuali dan ambil kerak kuah sardin. Itulah yang sedap.
5. Kemudian boleh masukkan bawang dan cili api yang dihiris ikut cita rasa.
6. Gaul kesemuanya supaya sekata, kemudian perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa ikit cita rasa.
7. Bila dah elok rasanya boleh tutup api dan masuk dalam pinggan. Makan dengan lauk telur mata yang kuningnya cair bersama nasi panas.
Cara masak kurma sedap petuanya letak bawang goreng! Turut dikenali sebagai kurma bawang goreng dan petua inilah oleh Kamariah Hashim juga gunakan setiap kali menyediakan masakan kurma baik kurma ayam atau daging.
Selain itu cara memasak kurma ini juga tidak menggunakan santan sebaliknya hanya susu cair. Sedap dijadikan hidangan nasi minyak, beriayani atau pun nasi putih pun boleh.
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan tumis
Kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga
1 biji bawang besar- hiris nipis
3 ulas bawang putih- hiris
Cara memasak
1. Perap ayam/daging dengan rempah, bawang goreng, kerisik, gula merah dan bahan kisar bersama susu cair dalam 15 minit.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam/daging yang diperap tadi ke dalam tumisan. Kacau.
3. Masukkan air hingga ayam/ daging tenggelam kemudian masukkan kentang, garam dan perasa. Sekiranya ayam/ daging belum empuk boleh tambahkan air sedikit lagi.
4. Selepas agak pekat, ayam/daging dan kentang empuk tuangkan satu cawan susu cair. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan cili padi dan tomato ceri. Sedia dihidangkan.