Hidangan nasi goreng memang selalu kita sediakan. Jadi bagi menyenangkan kerja menyediakannya, pes nasi goreng antara yang boleh kita sediakan. Sangat memudahkan.
Menggunakan pes ini sekejap saja nasi goreng siap. Tumis pes, masuk nasi, sayur dan gaul saja. Bila-bila nak buat pun senang.
Cara buat pes nasi goreng
Bahan-bahan
20 biji cili padi hijau (lebihkan jika suka pedas)
7 biji cili besar merah
5 biji bawang besar
1 labu bawang putih
2 gengam ikan bilis
Cara membuat
1. Tumbuk atau kisar bawang dan cili hingga hancur.
2. Tumbuk ikan bilis hingga hancur (boleh rendam dulu supaya lembut).
3. Panaskan minyak dalam kuali secukupnya kemudian tumis bahan kisar dan juga ikan bilis.
4. Tumus hingga kering dan pecah minyak.
5. Kemudian tambah garam, gula dan serbuk perasa jika suka. Gaul rata.
6. Tutup api dan biar pes sejuk. Masukkan pes dalam bekas yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk.
8. Bila mahu menyediakan nasi goreng cuma masukkan pes ini dalam kuali bersama dengan nasi serta sayur. Kacau, siap!
Sumber: Cikgu Said
‘Recyle’ Jeans Lama Kita Jadi Seluar Jeans Anak, Jahit Tangan Pun Boleh
Rasanya kat rumah kita banyak seluar jeans kita yang tak dipakai. Daripada tersimpan dalam almari, apa kata ubah jadi seluar jeans untuk anak terutama baby.
Kalau tengok perkongsian daripada Nor Aslina, cara buatnya mudah saja. Takde mesin jahit pun boleh buat. Sebab langkah yang dikongsi hanya mengggunakan jahitan tangan.
Bahan-bahan:
Jeans lama
Benang dan jarum
Jarum peniti
Getah pinggang
Pita ukur
Kertas minyak untuk pola seluar
Gunting
Kapur/marker/sabun (saya guna sabun dan marker)
Langkah membuat:
1. Terbalikkan seluar ke sebelah dalam macam dalam gambar.
2. Tampal pola seluar menggunakan jarum peniti. Pastikan bahagian tepi pola berada betul2 diatas bekas jahitan asal jeans. Bahagian bawah pola dihujung kaki jeans. Rujuk gambar di atas.
3. Lukis garisan sekeliling pola menggunakan kapur/marker/sabun.
4. Dah siap lukis, tanggalkan pola. Lukis garisan dikedua dua belah kaki seluar ya. Senang nak gunting nanti.
5.Gunting lebih kurang 0.5 inci dari garisan yang kita lukis tadi. Hati2 masa gunting, pastikan fabrik tak lari dan gunting mesti tajam tau.
6. Ni hasil lepas siap gunting kedua2 belah kaki seluar.
Haaa macam ni la rupa dia bila letak sebelah2. Dah ada rupa seluar kan. Langkah seterusnya, jom tengok!
7. Jahit bahagian kaki dahulu. Pinkan guna jarum peniti sebelum jahit, nak elakkan fabrik berlari sana sini Jahit dari bawah ke atas lebih senang, bagi saya lah. Nak jahit dari atas ke bawah pn boleh ye, ikut keselesaan sendiri.
8. Bila dah siap jahit, jadi macam ni la. Jahitan tadi matikan kat bahagian tajam yg kita lukis td tau, jangan jahit sampai habis susah nak cantum nanti.
Ni hasil lepas siap jahit kedua dua belah kaki. Hampir siap seluar kita. Langkah seterusnya.
9. Cantum kedua-dua belah seluar bahagian depan dan belakang. Macam biasa, guna jarum peniti. A cantum ke B ye.
10. Dah siap camtum boleh la jahit!
11 & 12. Hasil lepas siap jahit. Bahagian luar dan dalam.
13. Lipat bahagian pinggang lebih kurang 1.5 inci ikut saiz getah yang nak guna. Saya guna getah (+-) 1 inci jadi saya ada 0.5 inci untuk jahit.
14. Lukis garisan 0.5 inci dari bahagian kita gunting tu, lepas tu jahit atas garisan tu. Tinggalkan sedikit ruang untuk kita masukkan getah pinggang.
15. Lubang untuk nak masukkan getah pinggang. Cara ni untuk yang jahit tangan macam saya tau. Kalau guna mesin, letak sekali getah dengan kain dan tarik getah tu lepas tu jahit je terus sampai habis. Boleh tengok cara-caranya dekat Youtube.
16. Nak mudah, guna safety pin ya. Masukkan getah melalui lubang yang kita tinggalkan tadi. Getah tu ikut saiz pinggang anak, jangan ketat sangat ikut keselesaan anak ye, lepas tu tambah 0.5 inci dan potong.
17. Dah habis masukkan, boleh la jahit hujung getah. Ni sebabnya tadi kena tambah 0.5 sebelum potong getah. Boleh faham ye.
18. Akhir sekali, jahit bahagian yang kita tinggal tadi dan tarik-tarik getah bahagian pinggang tu untuk kemasan. SIAP!
Beginilah hasil seluar diy dari sehelai jeans lama Kalau nak tambah hiasan, boleh la beli stiker atau bunga-bunga kecik tampal kat seluar. Lebih cantik dan comel. Itu saja perkongsian saya. Selamat mencuba semua.
Sumber: Nor Aslina Tahir
Tanam Kangkung Tepi Rumah Tanpa Tanah. Tanam Sekali, Tuai Banyak Kali
Kalau teringin nak bercucuk tanam di rumah dengan cara yang mudah boleh mulakan dengan kaedah ini. Paling senang tanam kangkung, tanpa tanah.
Dalam tempoh 3 minggu saja dah nampak hasil dan boleh tuai. Seronok macam ni.
Cara penanaman ini dipraktikkan oleh Monica Antie Ballerina. Beliau juga berkongsi langkah demi langkah yang dilakukan.
1. Pilih biji benih yang baik.
2. Sediakan pot kecil dan kapas muka. Pot net ini boleh beli di Shopee (https://invle.co/clepy4t) Ada banyak saiz juga, saya guna yang kecil.
3. Tabur biji benih dalam pot kecil ini. Masukkan air paip agak-agak untuk basahkan kapas. Semburkan juga biji kangkung sampai basah.
4. Selepas 2-3 hari semua biji benih dah bercambah. Kalau air pada kapas kering, tuang lagi air dalam bekas.
5. Bila anak benih dah naik 3-4 daun bolehlah pindahkan dalam bekas PVC putih.
Ini adalah paip PVC hidroponik (https://invle.co/clepy71). Saya beli di Shopee tapi kena gam dan tebuk lubang sendiri untuk letak pot. Kalau nak beli yang dah siap tebuk pun ada tapi mahal sikit namun masih berbaloi.
6. Dalam bekas PVC letakkan baja AB, ikut sukatan yang disarankan. Boleh beli di Shopee juga. ada banyak jenis. Pilih saja. Dalam seminggu kangkung akan naik.
7. Ini dah 3 minggu.
8. Tak sampai sebulan dah boleh tuai. Saya tuai tak cabut akar. Saya gunting saja, tak sampai beberapa hari dah tumbuh balik.
INFO
Bila pokok kangkung dah besar kena tambah air kerap, lagi lagi bila dah hampir nak tuai. 3 hari saja air dah kering.
Selamat mencuba.
Buat Sendiri Tart Telur Gebu & Sedap, Kulit Rangup Tapi Lembut Di Dalam
Tart telur ini antara yang kita selalu beli bila masuk bakeri. Rasanya yang lemak manis dengan kulit yang rangup memang sedap.
Cuma kalau beli, tak boleh nak makan banyak sebab harganya pun lebih kurang RM3-RM4 sebiji. Kalau nak puas kena buat sendiri. Jika nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Al Fatihah.
Buat sendiri tart telur gebu
Tart telur ‘gebus’, sedap just nice rasanya. Crunchy di luar, lembut di dalam.
Bahan untuk shell tart/crust
150 gm butter
1/2 cawan gula aising
1 biji kuning telur A
1 sudu teh esen vanila -optional
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung (diayak bersama tepung gandum)
Bahan untuk filling telur
6 biji telur A
1 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 tin susu cair
1 cawan air panas
Pewarna kuning -optional
Cara membuat shell tart/crust
- Kacau butter & gula dengan senduk kayu/spatula hingga sebati.
- Campur telur & esen vanila. Kacau lagi hingga sedikit kembang.
- Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh.
- Masukkan doh ke dalam plastik wrap. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Cara buat filling telur
- Sementara doh direhatkan, kita boleh buat intinya dulu. Satukan telur, gula, esen vanila, gula, susu cair & pewarna kuning. Kacau dengan whisk hingga sebati.
- Tuang air panas sambil dikacau untuk elakkan inti menjadi scramble egg. Tapis.
- Keluarkan doh, canai agak nipis. Masukkan ke dalam acuan aluminium mini. Tekan & kemaskan. Tuang filling hingga agak penuh.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150°c selama 35-45 minit atau hingga masak. Api bawah saja. Bergantung pada suhu oven masing-masing jugak
Sejukkan dulu, baru keluarkan dari acuan.
Selamat mencuba.
Sumber: Nor Al Fatihah.
Subscribe juga YouTube Vanilla Kismis untuk video menarik.