Dalam tempoh PKP ini nak cari aiskrim pun dah takde. Sold out terutama yang dalam bekas.

Jadi penyelesaiannya buat sajalah sendiri kalau teringin nak makan dalam cuaca panas ni.

Kita buat yang paling mudah saja dan bahan pun tak banyak. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Eyta Mazlie.

IKLAN

Pesanan: Sebaiknya buat waktu malam, supaya esok boleh terus makan dan anak tak asyik bukak tutup peti ais untuk tengok aiskrim dah keras atau tak!

Bahan-bahan :

1 tin susu cair/susu kotak (saya guna susu tepung anak dibancuh dengan setin air masak)
¼ tin susu pekat @ ikut kemanisan
1 penutup esen vanila
1 sb ovallet (saya lebihkan 2 sudu)

Cara membuat:

  • Mix semua bahan sampai gebu
  • Masuk dalam bekas
  • Bekukan dalam freezer

Nota:

  • Kalau nak buat banyak cuma gandakan bahan-bahan.
  • Ini base untuk aiskrim vanila. Kaalu suka perisa lain boleh letak apa-apa perisa yg anda suka.
  • Utk aiskrim ni saya warnakan utk nmpk lebih menarik.
  • Saya guna susu everyday, jadi org dewasa pun boleh minum. Nak lebih sedap gunakan susu kotak fullcream@lowfat. Tapi PKP ni kita guna bahan apa ada kat dapur saja.

Sumber:Eyta Mazlie