Ramai yang tanam pokok jenis limau termasuklah lemon dengan harapan bila berbuah senanglah untuk guna dalam masakan atau minuman.
Tapi masalahnya harapan tinggal harapan, lama menunggu pokok pun dah besar tapi tak juga berbuah. Dah letak baja buah, pangkas dahan dan siram secukupnya namun belum berhasil.
Jika begini mungkin sampai masa untuk kita buat pokok stres. Ini sebenarnya cara untuk memaksa pokok berbuah.
Ads
Terdapat beberapa cara untuk buat pokok stres supaya akhirnya berbunga serta berbuah.
1. Kaedah stres air
Ads
Jika tanam pokok limau dalam pasu boleh buat kaedah buat stress air dulu dalam 2 minggu.
Caranya sekiranya hari-hari siram 5 liter air, kurangkan jadi 1-2 liter sahaja, itu pun jangan siram hari-hari. Bila daun nampak agak layu barulah disiram.
Selepas 2 minggu baru pangkas & letak baja buah yang tinggi unsur P&K contoh baja MKP (0-52-34). Selepas itu boleh siram seperti biasa semula.
2. Kelar ranting pokok
Ads
Jika tanam pokok di atas tanah boleh cuba buat teknik kelaran pada ranting pokok.
Caranya, pilih ranting yang sihat dan matang dan buang beberapa helai daun.
Kemudian gunakan pisau dan buat sedikit kelaran (buang kulit biar nampak batang) pada keliling ranting.
Lakukan penjagaan seperti biasa, selepas dua tiga minggu pokok akan stres dan mengeluarkan bunga seterusnya buah.
Ulam selom antara yang digemari ramai. Ia juga antara tanaman yang selalu ditanam di rumah.
Tapi tak ramai yang berjaya menanamnya. Letak dalam pasu, atas tanah tapi hasilnya macam hidup segan mati tak mahu.
Kalau dah cuba beberapa kali tapi tak berjaya boleh ikut pula cara penanaman selom dalam besen seperti dikongsi oleh Dumang Dullah ini.
Asyik gagal tapi lepas tanam selom dalam besen baru menjadi!
Selom antara tanaman yang sukar saya tanam. Saya tanam di tanah, hidup segan mati tak mahu(terbantut). Kemudian cuba tanam dalam pasu, hasilnya pun sama.
Seterusnya tanam pula dalam botol air mineral, diberi air + sedikit cocopeat pun tak subur. Akhirnya saya lihat perkongsian tanam selom dalam besen dan cuba. Nampaknya menjadi dan hidup subur!
Caranya;
1. Cambahkan selom menggunakan keratan batang. Boleh beli saja ulam selom di pasar. Kerat batang dan rendam hingga keluar akarnya.
2. Kemudian boleh tanam keratan yang berakar ini dalam besen. Caranya buat lubang tapi bukan di bawah besen sebaliknya di bahagian tepi.
3. Masukkan tanah kemudian tanam keratan selom.
4. Selom akan hidup subur pada tanah yang lembap. Pastikan siram setiap hari. Jangan lupa letak baja supaya subur, boleh siram dengan air beras
5. Jika selom sudah matang, cuma kerat tak perlu cabut akar supaya bercambah lagi.
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Selain cacing dan lipas haiwan berbisa lipan juga antara yang selalu berlindung di dalam bilik air. Selalu kita jumpai anak lipan yang masih kecil dan tak mustahil ada ‘ibu’ atau ‘bapanya’.
Supaya tak berlaku perkara tak diingini seperti digigit lipan sebaiknya kita usahakan untuk menghalau atau membasmi haiwan ini dari terus menghuni bilik air.
Sebenarnya untuk menghapuskan lipan dari bilik air ada beberapa kaedah mudah yang boleh kita lakulam, malah cara ini dikongsi sendiri oleh usahawan kawalan serangga perosak Naim AJ Pest.
Tip basmi lipan dalam bilik air
1. Bilik kena selalu kering
Pastikan bilik air ada pengudaraan yang baik supaya bilik air cepat kering lepas setiap kali kita guna. Lipan suka tempat yang lembap dan sejuk, bilik air ini memang tempat ‘feveret’ bagi lipan.
2. Tabur garam
Garam adalah bahan yang kita boleh guna untuk halau banyak serangga. Kalau tempat yang selalu ada lipan, dan tempat yang tak selalu basah kita boleh gunakan garam contohnya di luar rumah, porch kereta atau dapur. Dlm bilik air tak sesuai sangat nak tabur garam sebab kesannya cepat hilang.
3. Sembur dengan pencair pencuci pinggan
Sediakan botol spray, kemudian bancuh pencuci pinggan dan letak dalam botol. Sembur di kawasan yang lembap, atau boleh sembur terus pada lipan. Lipan yang terkena semburan ini akan mati bila air sabun mengering.
4. Panggil pest control
Buat semburan secara berjadual dekat rumah. Semburan dari racun pest control ada residue, anytime lipas lalu dekat kesan semburan boleh mati. Termasuklah crawling insect yang lain juga.
Anak tengah duduk diam tiba-tiba meraung sebab kata ada benda dalam telinga. Bila disuluh nampak serangga di dalamnya. Memang panik dibuatnya.Situasi begini mungkin pernah...