Selain rumah, kenderaan, perabot yang rosak dan musnah akibat banjir baru-baru ini, pakaian juga banyak yang terendam dalam air bah.

Malah ada yang melekat dengan lumpur dan banyak antara pakaian ini menjadi kesayangan kita. Bagi membolehkan pakaian ini bersih dan  boleh dipakai kembali berikut adalah tip yang boleh digunakan untuk mencuci pakaian yang terendam banjir.

1. Bersihkan dulu dari lumpur

Pakaian begini memang tak diterima oleh dobi jadi kita kena cuci sendiri. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan bersihkan lumpur dengan cara merendam baju.

Rendam baju ini hingga lumpur keluar dari baju.  Kemudian bilas beberapa kali hingga air bilasan tiada warna lumpur. Selain rendam boleh juga sembur menggunakan semburan air yang kuat.

Cara Basuh Pakaian Yang Terendam Air Banjir Supaya Bersih. Kalau Kena Lumpur Lakukan Langkah Ini Dulu

IKLAN

2. Asingkan

Selepas tanggal lumpur, asingkan pakaian putih dengan berwarna untuk proses basuhan seterusnya.

3. Rendam air panas

Bagi menghilangkan bakteria atau kuman yang mungkin masih ada pada baju, rendam pakaian dengan air panas. Rendam paling kurang 5 minit, jika ingin lebih lama tambah air panas lagi. Ketika ini boleh tambahkan dengan cecair pencuci anti kuman atau virus.

IKLAN

Cara Basuh Pakaian Yang Terendam Air Banjir Supaya Bersih. Kalau Kena Lumpur Lakukan Langkah Ini Dulu

4. Baju bayi rendam sekali lagi dalam cairan pembersih kuman

Jika yang terendam itu adalah baju anak-anak atau bayi, rendam sekali lagi dalam air yang ditambah cairan pembersih kuman. Tak perlu lama, 10 minit mencukupi. Boleh guna cecair pembasmi.

IKLAN

5. Basuh

Selepas itu basuh sekali lagi seperti biasa menggunakan mesin basuh menggunakan mode paling lama supaya cucian bersih.

Kemudian jemur di bawah pancaran matahari hingga benar-benar kering. Ataupun keringkan menggunakan mesin pengering di dobi layan diri. Panjangkan tempoh supaya baju sepenuhnya.

Selain itu:  Ini Fungsi Butang Shift Lock Pada Kereta Auto Waktu Kecemasan

Semoga bermanfaat.

Sumber: Popmama

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI