Home Resipi Cara Betul Simpan Daging Korban, Jangan Terus Masuk Freezer! Lepas 4 Jam...

Cara Betul Simpan Daging Korban, Jangan Terus Masuk Freezer! Lepas 4 Jam Baru Simpan

Waktu sambutan Aidiladha ini biasa ramai yang akan menerima daging korban. Kadang kala sampai beberapa kilo.

Separuh akan dimasak dan selebihnya akan disimpan dalam peti dahulu. Tapi untuk menyimpan daging yang baru disembelih ini ada caranya. Bukan pakai masuk dalam freezer saja.

Kena ikut kaedah ini supaya kualiti daging itu terjaga dan tahan lama.

IKLAN

1. Jangan cuci daging korban sebelum disimpan

Sebelum disimpan, daging korban jangan dicuci. Jika dicuci guna air paip, kuman mungkin akan masuk dan tinggal di dalam daging. Itu akan merosakkan kualiti daging. Mencuci hanya dibuat apabila daging berkenaan hendak dimasak pada keesokan harinya.

2. Potong dalam kuantiti kecil

Jika mendapat daging dalam jumlah yang banyak, jangan simpan daging keseluruhan daging dalam freezer. Cara yg betul ialah dgn memotong daging berukuran lebih kecil, kemudian simpan di dalam plastik-plastik berukuran 1/2 kg atau 1 kg.
Bila hendak memasak, ambil satu plastik yang kecil sahaja, biarkan yang lain tetap beku di dalam freezer. InsyaAllah daging dalam keadaan beku dapat disimpan dalam jangka masa lama.

IKLAN

3. Elak terus simpan daging dalan ruang sejuk beku

Sebelum disimpan di freezer, simpan daging terlebih dahulu di dalam peti ais ruang biasa selama 4-5 jam. Setelah daging itu sejuk, baru dimasukkan ke dalam  kompartmen sejuk beku/freezer.

4. Jangan cairkan daging beku guna air panas

Jika hendak memasak daging beku, jangan mencairkan ais dalam daging atau daging yg beku menggunakan air panas. Cara yg betul adalah meletakkan daging beku di bawah air paip suhu normal (dalam keadaan daging masih terbungkus dalam plastik). Setelah daging kembali empuk, buka plastik, cuci daging hingga bersih, toskan, dan daging sedia utk dimasak.

IKLAN
Selain itu:  Cara Betul Simpan Daging Korban, Penting Jangan Pakai Plastik Hitam!

5. Jangan simpan pakai plastik hitam

Jangan memakai plastik warna hitam kerana plastik warna hitam itu adalah hasil recycle. Ia mengandungi karsinogen yang dapat memicu sel kanser. Gunalah sarung plastik putih atau plastik lutsinar.