Makan bihun sup dengan sambal kicap dah biasa, sekali sekala kita layan pulak bihun sup utara. Orang pantai timur atau selatan pun boleh buat, takde hal.
Bihun sup utara ini, wajibnya bihun mesti kuning dan cabai atau sambalnya mesti merah. Rasa supnya memang tip top sedap bila tambah tulang dan lemak, confirm berpeluh sambil hirup kuah. Kalau teringin nak buat boleh buat resipi yang dikongsi oleh Zaini Talib.
Bihun sup utara (sup tulang)
Cara buat bihun kuning
1 paket bihun
1 sudu makan atau kurang serbuk kunyit
1.Rebus bihun dalam air yang mendidih yang ditambah serbuk kunyit tadi.
2. Dah lembut bihun terus bilas dengan air paip kemudian ditapis atau tos.
Bahan-bahan sup
1 kilo tulang – dicampur sedikit daging pejal atau urat atau lemak lagi sedap supnya
2 batang serai – ketuk
2-3 inci halia – diketuk
4 ulas bawang putih- ditumbuk
4 ulas bawang merah kecil- ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu kecil bunga cengkih – ditumbuk kasar
1/2 sudu kecil lada hitam – ditumbuk kasar
3 bunga lawang
4 biji buah pelaga
Sedikit batang daun sup
Ads
Cara membuat
1. Masuk air secukupnya – menutupi daging, kalau nak lebih banyak air lebihkan bahan sup di atas.
2. Masukkan semua bahan bahan dalam periuk. Rebus sehingga empuk kemudian masukkan garam atau perasa jika suka.
3. Selepas sup masak boleh masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng ke dalam sup (jika mahu).
Ads
Bahan untuk cabai merah
Cili kering – siap kisar atau cili boh
Sedikit bawang putih dan bawang merah kecil- ditumbuk
Asam keping atau air asam jawa atau cuka
Garam
Gula
Cara membuat
Tumis bawang kemudian masukkan cili, masak sampai pecah minyak.
2. Masukkan asam keping atau air asam jawa atau cuka, garam dan gula.
Ads
3. Boleh juga masukkan sedikit sos cili jika tak nak masukkan gula.
Bahan sampingan untuk dimakan bersama bihun sup
Daun bawang
Daun sup
Lobak masin
Bawang goreng
Tauhu digoreng
Bihun sup utara cabainya mesti merah, bihunnya mesti kuning. Dua perkara ini wajib ada.
Siapa tak kenal mentor usahawan dan pakar pemasaran Datuk Wira Dr Azizan Osman. Telah banyak anak didiknya mencatat kejayaan dalam bidang perniagaan.
Mahu lebih ramai usahawan memacu perkembangan positif dalam bisnes, terkini melalui RichWorks International Azizan memperkenal program baru iaitu Business Metamorphosis Bootcamp (BMB).
Berlangsung dengan jayanya, hampir 2,000 usahawan yang merupakan anak didik bimbingan RichWorks dan mentor usahawan hadir untuk mengikuti seminar ini.
Antara topik yang disentuh dalam sesi ini adalah aspek kepimpinan, komunikasi, digital marketing, business metamorphosis dan transformasi dan sebagai.
Solusi Bisnes juga diberi melalui program Bimbingan Mentoring dan secara Aplikasi yang menawarkan Solusi Bisnes terkini yang memudahkan usahawan dalam menyelenggara kempen hingga ke jualan.
Semua aspek ini ini adalah bagi menyediakan usahawan dalam berdepan krisis dan cabaran dalam bisnes.
Terima kasih kepada RichWorks dan Enrichment Media Lab yang bekerjasama dengan Astro Media Solutions yang berkongsi pakej khas buat para usahawan yang hadir dalam bootcamp baru-baru ini.
Selalunya kita buat tart nenas gulung atau bunga, tapi tahun ini tambah satu lagi idea baru untuk hasilkan tart nenas.
Tart nenas bentuk kiub, kecil dan comel. Bagi yang suka mencuba boleh jadikan tart nenas kiub ini sebagai salah satu hidangan biskut raya. Resipi dari Siti Norizan boleh kita ikut.
Bahan -bahan tart nenas kiub
1 cwn butter@ marjerin (sy guna buttercup je)
2sb gula Kastor @ 2 sb Susu pekat
1sk esen vanilla
2sb minyak sapi
2sb Susu tepung (optional)
1biji kuning telur
Secubit garam
¼ cwn tepung kastard (ayak)
¼ cwn tepung jagung (ayak)
2 ½ cwn @ secukupnya tepung gandum (Ayak)
Kuning telur & sedikit pewarna sebagai hiasan
Tip: Jika doh lembik sila tmbh tepung gandum secukupnya**
2. Masukkan susu tepung, tepung jagung, tepung kastard. Pukul lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum sikit demi sedikit. Uli doh dgn tgn. Jika doh melekat pada tangan, tambah tepung gandum dalam 1 atau 2 sudu besar.
4. Masukkan doh dalam mould, letak separuh saja, letak inti kemudian tutup dgn doh. Simpan dalam peti lebih kurang sejam. Boleh keluarkan dari mould.
5. Sapu tray dgn sedikit butter, susunkan tart dalam tray dan sapukan kuning telur di atasnya. Bakar lebih kurang 25-30minit. Suhu 170c, api atas bawah.
Hampir setiap hari di rumah kita membancuh teh menggunakan uncang. Selepas pakai selalunya kita buang saja uncang teh.
Tapi lepas lihat perkongsian Armanshah Mohamad Tahir apa kata kita simpan terutama jika suka bercucuk tanam.
Uncang teh terpakai ini digunakan untuk menanam benih cili dan hasilnya benih cili cepat tumbur dan cantik. Caranya boleh ikut perkongsian ini.
Benih anak cili guna uncang teh
1. Saya tanam benih cili menggunakan teh uncang yg telah digunakan untuk dapatkan cili yg cantik.
Selain itu benih juga cepat tumbuh. Daun teh boleh jadi medium dan baja pada anak benih cili.
2. Caranya bubuh sedikit air dalam uncang teh yang dibuka supaya lembap sedikit. Ini kerana serbuk teh cepat kering kalau panas, lagi pun memudahkan benih bercambah.
3. Jika dah ditanam boleh guna air basuhan beras untuk siram pokok cili. Lagi subur dan cepat berbunga
4. Saya juga gunakan baja kopi, dari sisa kopi asli iaitu kopi kasar/ dan campuran baja yg berbau kopi (beli di Eco Shop)
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...