Puding ada banyak jenis antara yang sedap dan disukai ramai adalah puding laici. Makan pulak puding yang dah disejukkan waktu cuaca panas memang nikmat.

Cuma puding ini memang jarang orang jual, kalau nak makan kena buat sendiri. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Aida Sarina. Resepi ini dipelajari dari ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.

Cara buat puding laici sedap dan mulus tak berketul

Cara Buat Puding Laici Yang Sedap, Kalau Tak Nak Berketul Kena Masak Macam Ni

Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur

Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.

Cara Buat Puding Laici Yang Sedap, Kalau Tak Nak Berketul Kena Masak Macam Ni
Ini cawan yang digunakan untuk menyukat

Cara membuat:

IKLAN
  1. Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan

2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.

3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.

Cara Buat Puding Laici Yang Sedap, Kalau Tak Nak Berketul Kena Masak Macam Ni

IKLAN

4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.

5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.

Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk sejuk baru sedap.

IKLAN

INFO

  • Satu adunan ini saya masuk bekas tak penuh dapat 46 bekas. Kalau letak penuh sampai garisan dapat dalam 40 bekas.
  • Puding ni boleh adjust nak kurang/lebih sikit air jika suka puding yg lebih pejal/lembut, ikut preference masing-masing.
Selain itu:  5 Tip Memasak Untuk Tetamu Yang Ramai
Cara Buat Puding Laici Yang Sedap, Kalau Tak Nak Berketul Kena Masak Macam Ni
Ini bekas yang digunakan untuk isi puding laici
  • Kalau suka manis, boleh lebih kan gula. Ikut sukatan ini tak manis sangat, tak tawar sangat.
  • Sesiapa yang nak share, nak buat jualan, nak buat makan makan, silakan. Moga semua pahala sampai kepada mama dan abah saya.

Cara Buat Puding Laici Yang Sedap, Kalau Tak Nak Berketul Kena Masak Macam Ni

Selamat mencuba

Sumber: Aida Sarina

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI