Di pasaran memang banyak jenis cecair pembersih atau pencuci khusus untuk cermin. Harganya pun boleh tahan. Tapi sebenarnya kita tak perlu pun keluar modal untuk bersihkan cermin baik tingkap, cermin hiasan, pintu sliding, di bilik air atau apa juga cermin yang ada di rumah.
Boleh praktik cara yang telah lama digunakan dan berkesan, hasilnya memang cermin bersih dan berkilat. Bagi yang tak tahu, kita boleh saja gunakan kertas surat khabar untuk bersihkan cermin. Tak perlu guna sebarang sabun pun. Caranya;
Bila pakai aircond, rutin servis alat ini wajib dilakukan supaya ia fungsi baik dan sejuk. Tapi upah untuk khidmat servis aircond harganya agak mahal juga, dalam RM90-RM100 untuk satu aircond. Kalau di rumah ada 2 buah alat ini boleh tahan banyak kos yang perlu dikeluarkan.
Supaya dapat berjimat apa kata kita servis sendiri saja. Fad Alya berkongsi cara servis paling mudah dan murah yang boleh kita lakukan dengan hanya menggunakan satu produk berharga tak sampai RM25.
Bagusnya satu botol produk ini boleh guna 3-4 kali, jadi boleh servis beberapa kali aircond. Memang banyak boleh jimat.
Tak perlu bayar upah mahal dah untuk servis aircond
Puas hati lepas ni tak payah upah orang mahal-mahal dah untuk service aircond rumah. Dah la murah saja tak sampai RM25 sebotol boleh guna 3-4 kali.
Lepas tu tiada bau busuk chemical, itu yang best. Saya memang dah banyak kali service sendiri saja.
Caranya
Kalau aircond kat rumah dah tak sejuk elok laj try service pakai ni. Step senang;
1. Buka cover aircond dan keluarkan filter. Pastikan suis aircond ditutup ya.
2. Spray cleaner ini dalam cooling fins/coils aircond.
3. Biarkan dalam 10 minit. Nanti semua kotoran akan keluar ikut paip belakang aircond. Tak perlu basuh apa-apa dah.
4. Lepas 10 minit tutup balik filter & cover aircond. Settle!
Senang kan? Kita yang perempuan pun boleh je buat sambil pejam mata. Aircond cleaner boleh beli kat sini, brand EarthHome ni brand Jepun, memang recommended sangat!
Ikan cencaru sumbat atau belah belakang memang hidangan tengah hari yang menyelerakan. Tambah dengan sayur goreng dah lengkap menu.
Tapi bila buat ikan ini biasanya waktu menggoreng isi atau sambalnya akan terburai menyebabkan minyak dan ikan jadi sedikit kehitaman dek sambal hangus.
Rupanya ada lagi satu cara untuk buat ikan sumbat yang confirm takkan terjadi masalah sambal terkeluar. Sebaliknya sambal elok terletak dalam ikan yang dibelah.
Cara buat ikan cencaru sumbat tapi isi tak terkeluar
Bahan-bahan:
Ikan cencaru – dibersih dan dibelah belakang
Cili kisar
Bawang putih – ditumbuk
Serai – ditumbuk halus atau blend
Asam jawa -bancuh dengan sedikit air
Garam
Gula (bukan untuk manis tapi untuk seimbangkan dengan asam)
Cara membuat:
Campur bahan semua dan masak tanpa minyak atas api sehingga cili pekat dan kering air. Ketepikan.
2. Kemudian goreng ikan cencaru yang sudah dibelah belakang.
3. Dah siap goreng, sumbat sambal yang dah siap dimasak tadi dalam ikan cencaru goreng tadi. Siap boleh terus boleh makan.
TIP
Jika sambal menggunakan kelapa dan mahu goreng sekali dengan ikan letakkan putih telur pada sambal yang siap disumbat dalam ikan. Kemudian goreng.
Keringkan daun kari adalah satu cara nak pastikan daun untuk masakan ini tahan lama Selalunya kita pakai daun ini sikit saja tapi di kedai jual dalam paket kuantiti banyak. Guna sikit untuk memasak bakinya yang banyak kadang-kadang buruk begitu saja. Membazir kan!
Lepas ini kalau beli daun kari dalam jumlah yang banyak boleh praktikkan cara Emma Zam supaya tak membazir.
Cara ini dilakukan selepas pokok kari di rumahnya ditebang. Dari terbuang, daun kari dikeringkan sebelum disimpan untuk tahan lama. Baunya juga kekal sama.
Cara keringkan daun kari, tip supaya tahan lama
Boleh ikut cara ini;
1. Jemur daun kari hingga betul-betul kering.
2. Bila dah kering, masukkan daun kari dalam balang. Tutup kemas.
3. Jika nak guna waktu memasak, boleh terus cekup dan masuk dalam masakan, baunya kekal sama.
Tip ekstra
Boleh basuh daun terlebih dahulu supaya boleh terus digunakan untuk memasak selepas dikeringkan.
Boleh keringkan dalam oven untuk lebih mudah.
Untuk lebih tahan lama, boleh simpan balang dalam peti sejuk atau freezer.
Kaedah yang sama boleh juga dilakukan untuk daun daun kunyit, daun limau purut dan daun kesum.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...