
Di pasaran memang banyak jenis cecair pembersih atau pencuci khusus untuk cermin. Harganya pun boleh tahan.
Tapi sebenarnya kita tak perlu pun keluar modal untuk bersihkan cermin baik tingkap, cermin hiasan, pintu sliding, di bilik air atau apa juga cermin yang ada di rumah.
Boleh praktik cara yang telah lama digunakan dan berkesan, hasilnya memang cermin bersih dan berkilat.
Bagi yang tak tahu, kita boleh saja gunakan kertas surat khabar untuk bersihkan cermin. Tak perlu guna sebarang sabun pun. Caranya;
1. Ambil surat khabar lama.
2. Celupkan dalam air.
3. Ramas-ramas kemudian perahkan airnya sedikit.
4. Lapkan pada cermin tingkap.
5. Selepas itu laplah dengan kain kering.
Cermin anda akan jadi bersih dan berkilat.
Mudah kan! Selamat mencuba!
Sumber: Rosie Zam
Buat Sendiri Almari Lengkap Dengan Laci. Boleh Design Ikut Cita Rasa, Amatur Pun Boleh Buat

Selalu VK share DIY open wardrobe yang ringkas, tapi kali ini kita kongsi DIY almari/kabinet yang lengkap.
Jangan tak percaya almari ini pun boleh kita buat sendiri. Kena ada skil bertukang sikit je macam dilakukan oleh Ayob Bin Che Nan.
Kalau ada yang nak cuba buat waktu duduk rumah selama tempoh PKPB ini boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Encik Ayob ini.
Projek amatur buat wardrobe
Mini projek D.I.Y waktu PKPP & PKPD. Wardrobe untuk anak simpan barang.Projek amatur, bukan pro. Kos lebih kurang dalam RM1,500.
Langkah demi langkah
1.Kayu yang digunakan:
Papan lapis 9mm (3hun)
Kayu ketam 1″x2″ dan 1″x1″
2. Setting tapak. Letak plywood pada dinding guna L bracket
3. Alignment dan balancing
4. Buat kerangka laci
5. Setup laci
6. Testing pintu. Pemegang almari beli di Shopee.
7. Buat tambahan ruang bagasi tingkat atas rapat siling. Touch up tempat skru guna woodfiller. Bila dah kering sebelum cat kena kikis guna kertas pasir.
8. Set up alignment.
9. Cat bahagian dalam.
10. Setup laci-laci.
11. Pasang border hitam atau edging guna gam dunlop.
12. Siap, cat saya guna easy clean Nippon Paint.
Selamat mencuba!
Sumber:Ayob Bin Che Nan
Mudah Sangat Buat Ketam Masak Kam Heong. Lagi Jimat Buat Sendiri Di Rumah

Selalu buat ayam masak Kam Heong, rupanya boleh buat untuk lauk ketam juga. Kalau makan di restoran menu ini memang mahal jadi elok buat sendiri di rumah. Lagi jimat.
Caranya boleh ikut perkongsian Ameera ini.
1.Bedakkan dengan serbuk kunyit dan garam sedikit. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
2.Tumis bawang putih 3 ulas dan bawang besar 1 biji guna minyak tadi, cuma keluarkan sedikit.
3.Masukkan serbuk kari ketam. Guna separuh sebab ketam ada 4 ekor. Kalau ketam lebih boleh letak satu paket kecil.
4.Letak air sedikit. Tumis sehingga pecah minyak.
5.Masukkan udang kering sedikit. Sebelum itu rendam udang kering dengan air panas sekejap, kemudian tumbuk kasar. Jangan halus sangat.
6.Masukkan 1 sudu makan sos cili, 1 sudu makan sos tiram, kicap secukup rasa bersama 1 sudu gula.
7.Masukkan cili padi jika nak pedas.
8.Masukkan ketam dan gaul rata.
9.Akhir sekali masukkan daun sup daun bawang. Siap
Selamat mencuba
Sumber: Ameera
Buat Sendiri Daging Masak Merah Macam Makan Di Kedai Tomyam. Satu Lauk Ini Saja Dah Lengkap!

Kalau pergi restoran Thai, daging masak merah ini antara yang selalu kita pesan. Bukan saja sedap, warnanya juga menarik.
Menu ini juga boleh saja jadi lauk kita di rumah untuk makan tengah hari atau malam. Satu menu lengkap, ada daging dan sayur.
Cara membuatnya dikongsi oleh Zetty Azikin Abdullah, lepas ni tak perlu makan kat kedai lagi.
Buat sendiri daging masak merah ala kedai tomyam
Bahan-bahan:
1 kg daging -(rebus dan hiris) rendam sekejap dengan pewarna merah kemudian baru hiris. Daging ini saya guna separuh saja sebab banyak.
3 sudu makan cili kisar
3 sudu makan sos tiram & cili sos
6 ulas bawang putih (ketuk)
8 biji cili padi merah
5 helai daun limau purut
1 cawan air
Pewarna merah
Garam, gula, serbuk perasa secukupnya
Bahan sayur:
Bawang holland
Lobak merah
Lada benggala merah
Bunga kobis
Kacang panjang
Boleh guna sayur ikut cita rasa
Cara membuat:
1. Tumis cili kisar sampai garing. Dah garing masukkan bawang putih dan cili padi
2. Kacau sekejap 2-3 minit kemudian masukkan sos tiram dan sos cili
3. Masukkan sayur dan daun limau purut.
4. Kacau terus dan masuk air satu cawan.
5. Masuk daging dan kacau. Boleh masukkan pewarna merah, sikit saja.
6. Akhir sekali masukkan bawang, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau lagi 2-3 minit. Siap!
Tengok macam-macam warna terus selera nak makan. Selamat mencuba!
Sumber: Zetty Azikin Abdullah