Cara masak nasi butter atau nasi mentega ataupun butter rice memang mudah. Tapi ia antara nasi berperisa yang sedap. Dihidang dengan ayam bakar, ayam masak merah atau kurma memang sesuai. Paling ringkas makan dengan ayam goreng pun dah cukup menyelerakan.
Cara memasak nasi butter ini pun cukup mudah, boleh guna beras biasa saja. Caranya dikongsi oleh Ismi Yatie Ummu Haziq.
Cara buat nasi butter yang mudah dan sedap
Bahan-bahan
6 pot (cawan sukatan) beras biasa – boleh juga guna basmathi
125gm mentega (salted @ unsalted mana-mana boleh)
1 ½ cawan susu segar – boleh ganti dengan susu sejat/cair
Air secukupnya – ikut sukatan biasa masak nasi @ ikut jenis beras yang guna
Sedikit garam
Daun ketumbar – jika suka
Bahan kisar
1 biji bawang besar (biasa)
4-5 ulas bawang putih
2-3cm halia
1 batang serai – ketuk
1-2 helai daun pandan
Cara membuat
1. Panaskan kuali dan cairkan mentega.
Ads
2. Masukkan bahan-bahan kisar dan serai yang diketuk. Boleh juga tambahkan daun pandan. Tumis hingga naik bau.
3. Tambahkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng selama 1-2 minit. Lagi sedap jika guna beras basmathi.
Ads
4. Masukkan susu segar. Jika tiada, boleh digantikan dengan susu sejat atau susu cair. Gaul sebati dan padamkan api.
5. Alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi elektrik atau periuk tekanan. Tambahkan air (ikut sukatan air untuk masak nasi) dan garam secukupnya. Tanak seperti masak nasi biasa. Jika suka, boleh letak daun ketumbar untuk aroma yang lebih wangi.
Ads
6. Nasi Butter yang telah siap dimasak. Baunya memang wangi. Sedia untuk dinikmati.
Tip ini sesuai sangat bagi yang baru nak belajar masak pulut atau selalu masak tapi asyik tak menjadi.
Cara ini juga lebih mudah, masak guna rice cooker saja. Supaya pulut yang dimasak elok hasilnya boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mil Wawa.
Tip masak pulut guna rice cooker, elok menjadi & tak berkerak
Tip untuk Kak Long yang baru kawin untuk suami suka makan pulut. Ramai kawan-kawan yang baru nak belajar masak, tak tau nak masak pulut dengan elok.
Tip dari saya guna rice cooker lagi mudah. Caranya;
1. Jangan rendam pulut nanti bila masak lagi lembik.
2. Cuci beras pulut macam nak masak nasi, lebihkan sedikit air dari paras pulut.
3. Letak sikit je garam supaya rasa lemak-lemak sikit. Tak banyak ya sikit saja.
4. Letak sedikit minyak masak. Contoh : 2 cawan beras pulut, saya letak 2 sudu besar minyak matahari. Kacau dan terus on suis dan biarkan dia masak.
5. Kemudian boleh senduk, periuk pun tak melekat.
Tak berkerak atau melekat pun pada periuk
Tip kalau pulut dah masak terlebih air / lembik
Jangan risau, letak sekeping roti kosong dan on suis balik. Tapi jangan letak roti coklat atau kismis nanti pulut jadi lain. Selepas itu boleh lihat keajaibannya. Pulut akan masak elok.
Nasi sejuk selain dari buat nasi goreng, letak dalam cucur kita juga boleh buat apam nasi.
Ada dua cawan lebihan nasi pun dah boleh buat apam nasi. Caranya boleh ikut perkongsian Rashida CikDa. Lagi mudah resepi ini guna sukatan cawan saja, hasilnya memang lembut dan gebu.
Bila teringin nak makan spageti carbonara, teringat sos yang dah siap dalam tin. Macam-macam jenama ada. Tapi bila masak kuantitinya sikit saja. Kena beli 2 tin baru cukup kalau nak makan sekeluarga.
Sebenarnya daripada beli lebih baik buat sendiri sebab cara membuat sos carbonara ini tak susah mana pun. Jimat juga, sekali buat dapat sekuali. Hasilnya pun puas hati sedap, pekat likat! Resipi perkongsian Arieza Rieza.
Homemade sos carbonara pekat likat
Bahan sos creamy carbonara (untuk sebungkus spageti):
Mentega Bawang holland – potong dadu Tepung gandum – 3 sudu makan Air – 3 cawan Susu full cream – 4 cawan Tatura cream cheese – yang kecil dibelah dua. Ambil sebahagian dan kisar dengan air supaya tak berketul. Garam, lada hitam, oregano Daging cincang Sosej dipotong kasar Lada benggala
Langkah membuat:
Panaskan mentega kemudian masukkan bawang holland. Tumis sehingga keperangan
Masukkan daging cincang, kacau sehingga masak.
Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau sehingga keperangan sedikit.
Dah agak kering masukkan air dan kacau jangan sampai berketul. kemudian masukkan susu full cream. Kalau pekat tambah lagi susu.
5. Masukkan ke semua bahan lain termasuk cream cheese. 6. Rasa, kalau semua dah ok tutup api dan hidang bersama spageti.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...