Vanilla Kismis kini berada di dalam aplikasi   
Vanilla Kismis kini berada di dalam aplikasi   
Home Hobi & Minat Tip Mudah Pokok Lemon Berbuah Lebat, Siram Air Beras Di Bahagian Pucuk...

Tip Mudah Pokok Lemon Berbuah Lebat, Siram Air Beras Di Bahagian Pucuk & Guna Baja Ini

Oleh kerana khasiat buah lemon yang banyak untuk kesihatan ramai yang cuba untuk menanamnya sendiri. Tambah pula harga buah ini agak mahal sekarang. Lagi jimat bila ada sepokok dua di rumah.

Masalahnya walaupun pokok lemon yang ditanam elok saja membesar tapi selalu terjadi pokok tak berbuah. Inilah rungutan yang biasa didengar. Bila Umm Nurul memuat naik gambar pokok lemon yang ditanam di dalam satu hantaran di Facebook Berkebun Di Tepi Rumah ramai yang teruja dan memintanya berkongsi tip bagaimana pokok lemonnya berbuah lebat.

Menurunkan tip ringkas yang dipraktikkan kata Umm Nurul pokok lemonnya ini berusia lima tahun dan ditanam di atas tanah menggunakan baja dan tip berikut hingga berjaya berbuah lebat;

– Guna baja rumput dan juga air beras. Boleh juga gunakan baja ikan.

IKLAN

– Siram air beras bukan saja di pangkal pokok tapi juga di bahagian daun dan pucuk-pucuknya. Air beras ini banyak khasiatnya, bukan saja pokok cepat membesar tapi juga perangsang pokok berbuah.

– Jika daun dimakan ulat, bancuh air kulit bawang bersama dengan sedikit cecair pencuci pinggan dan sembur pada daun yang bermasalah.

IKLAN

Tip ekstra
Selain baja, pokok lemon kena sentiasa dicantas hujung dahan dan daunnya barulah akan keluar tunas baru, seterusnya berbunga dan berbuah.

IKLAN

Cara membuat baja rumput boleh baca artikel ini : Cara Buat Baja Dari Rumput Liar, Zero Modal Tanaman Memang Subur

Semoga bermanfaat.

Sumber: Umm Nurul

Selain itu:  Ini Inspirasi Dr. Soo Wincci 'Gila Study' Sampai Miliki 4 Ijazah! 'Saya Tak Dilahirkan Cerdik & Punya Kehidupan Yang Baik'
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI