
Isi Kandungan
ToggleHujung minggu biasanya ramai yang akan buat stok cili kisar. Satu kerja yang ambil masa untuk buat cili kisar ini adalah mengasingkan bijinya. Kena gunting satu-satu.
Tapi cara yang dikongsi oleh Mohd Ahzad Bin Nadirun lebih mudah. Tak perlu gunting lagi dah. Sekali tekan habis semua biji cili kering keluar. Tipnya adalah guna chopper.
Cara paling pantas asingkan biji cili kering
1. Masukkan semua cili kering dalam chopper. Nak penuh pun tiada masalah.
2. Kemudian tekan tapi jangan lama, nanti hancur jadi cili flakes pulak.
3. Nampak tak, keluar semua biji cili.
4. Kemudian tapis tak buat pun tak mengapa. Boleh terus rebus atau rendam air panas untuk buat cili kisar.
5. Hasilnya…
Ini yang dah siap cuci, sebutir biji pun takde.
Dah siap rebus dan kisar.
Senang kerja kan. Selamat mencuba!
Klik SINI kalau nak beli chopper tu ya.
Sumber: Mohd Ahzad Bin Nadirun
Tip Tanam Pokok Jambu Dalam Polibeg Saja. Pokok Kecil Tapi Dah Berbuah, Ini Caranya

Isi Kandungan
ToggleSeronok tengok hasil macam ni, pokok jambu kecil saja tapi dah berbuah. Tanam dalam polibeg saja pun. Tak perlu kawasan tanah yang luas.
Untuk dapat hasil pokok jambu begini, sebenarnya ada cara yang perlu dipraktikkan. Jika nak cuba tanam di rumah boleh ikut tip yang dikongsi oleh Pyan Sempoi melalui pengalamannya yang menanam pokok watermelon guava dalam polibeg 24×24.
Cari benih jambu jenis ini
Untuk tanam pokok jambu dalam pasu atau polibeg boleh cari benih jambu watermelon guava ini. Boleh cari di Shopee, klik SINI untuk beli.
Jenis ini sangat mudah berbunga dan mudah lekat buah sekiranya cukup keperluan air, baja dan cahaya.
Tanah yang digunakan
Medium yang digunakan adalah tanah bekas atau topsoil, tanah hitam sawit, cocoapeat, sekam bakar, sekam mentah dan kompos rumput. Tanah wajib gembur/poros.
Tip pokok rendah tapi dah berbuah
- Buang semua pucuk supaya keluar tunas baru.
- Pangkas dahan pokok supaya keluar banyak cabang dan rendang.
- Guna baja tinggi P&K (Phosphorus dan Kalium)
- Pastikan air cukup, pokok jambu suka banyak air.
- Bila buah sebesar ibu jari kena bungkus supaya buah cantik tak berulat bila matang.
Jika pokok tinggi tapi tak berbuah
Sekiranya pokok jambu cukup siraman dan baja tapi masih tak berbuah boleh jadi pokok jambu tak cukup cahaya. Kita kena faham bila pokok fokus nak kejar matahari/cahaya, pokok akan meninggi dan setiap dahan jadi panjang.
Walaupun dah cukup matang, pokok akan ‘lupa’ untuk masuk fasa berbunga/buah. Sekiranya pokok diberi ruang cahaya yang cukup, baja dan air, ia akan boleh fokus untuk berbunga/buah pula. Tambah pula jika dipangkas, pokok akan sedikit stres ia akan mula berbunga dan berbuah.
Sumber: Pyan Sempoi
Cara Buat Mi & Kuetiau Goreng ‘Kuali Besar’. Nak Lagi ‘Feel’ Bungkus Guna Surat Khabar

Isi Kandungan
ToggleMi kuali besar ini biasanya kita jumpa di pasar malam. Bukan mi saja, ada juga kuetiau dan bihun.
Kalau dulu siap bungkus dengan kertas surat khabar, bila buka mi akan basah-basah sikit dan diletakkan sekali dengan cilik jeruk. Memang best.
Kalau ada yang teringin nak makan, buat sajalah sendiri di rumah, ikut cara yang dikongsi oleh Emee Sham. Mee goreng nostalgia katanya…
Cara buat mi goreng basah nostalgia
Bahan-bahan
Sepeket mi kuning(lalukan dengan air paip)
Isi ayam
Air rebusan ayam
Telor
Sawi
Tauge
Bawang putih-tumbuk halis
Bawang merah -tumbuk halus
Cili kisar
Sos tiram
Sos cili
Tauhu goreng yang dihiris
kicap lemak manis
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak.Gorengkan 2 biji telur. Hancurkan secara kasar. Ketepikan.
2. Tambah sedikit minyak pada kuali, tumiskan bawang hingga garing kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga cili masak.
3. Masukkan isi ayam lalu kacau rata. Biar seketika.
4. Masukkan sos tiram, sos cili dan kacau rata. Terus masukkan air rebusan ayam dan biar mereneh seketika (kepekatan kuah ikut citarasa)
5. Letakkan kicap lemak manis dan sedikit kicap masin. Biar mendidih lalu masukkan tauhu dan telur.
6. Masukkan mi dan kacau rata. Akhir sekali masukkan sawi dan tauge. Kacau rata. Jika warna kurang tambah kicap lemak manis. Kacau seketika dan tutup api. Sedia dihidangkan.
Cara buat kuetiau goreng ‘kuali besar’
Bahan-bahan
Sebungkus kuetiau (leraikan)
5 ulas bawang putih – cincang halus
10 ekor udang – buang kulit (kulit udang direbus ambil stok air rebusan)
Isi kerang(rebus)
Segenggam taugeh
Daun kucai
Kicap masin
Kicap lemak manis
Sos tiram
Cili kisar
Telor 2 biji
2 keping tauhu hiris
Cara memasak:
1. Goreng telur, hancurkan kemudian ketepikan.
2. Tumis bawang putih, bila keperangan masukan isi udang kemudian biar seketika.
3. Masukkan cili kisar, tumis sampai cili masak.
4. Masukkan kerang, sos tiram, stok rebusan kulit udang serta kicap masin sedikit. Kacau rata dan letak sedikit air.
5. Apabila air mendidih masukkan kuetiau lalu gaul rata sampai mesra.
6. Masukkan kicap lemak manis, gaul rata.
7. Masukkan tauhu dan telur, kacau rata. Bila warna dah cantik masukkan tauge dan daun kucai. Gaul rata dan tutup api.
Untuk mengimbas kenangan lama, boleh bungkus mi dan kuetiau siap masak ini dalam kertas kemudian hidangkan.
Selamat mencuba
Sumber: Emee Sham
Cara Bakar Kek Atas Dapur Gas, Yang Penting Ada Periuk Besar, Api Kecil!

Isi Kandungan
Toggle
Takde oven nak masak kek? Takde masalah! Boleh saja bakar kek dalam periuk guna dapur gas.
Sebenarnya ini jugalah cara yang digunakan oleh orang tua kita dulu untuk masak kek. Dan kek pula elok saja kejadiannya.
Bagi yang tiada oven tapi nak masak kek, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Elyani Ramli. Resipi mungkin sama tapi cara masak kek atas dapur itu yang penting (baca tip dulu bahagian bawah ya). Cantik & gebu kek dia.
Kek Marble Masak Atas Dapur Gas
Bahan-bahan:
1 cawan margerin (saya guna cap Pelangi )
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecik esen vanilla
5 bijik telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Cara membuat:
- Pukul gula dgn margerin sampai kembang, masukkan esen vanilla & susu cair.
- Masukkan telur sebijik demi sebijik & pukul sampai sebati. Akhir sekali masukkan tepung yang dah diayak.
- Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian utk letak pewarna. Tuang adunan dalam loyang (corak ikut cita rasa).
- Ambil periuk besar yang boleh muatkan loyang, letak atas dapur. Masukkan loyang dalam periuk dan tutup periuk.
- Masak dengan api yang kecil dalam 45 minit. SIAP.
Tip penting
1) Periuk kena tutup semasa bakar/masak kek
2) Tak perlu letak air, kalau letak air jadi stim/kukus
3) Boleh letak alas bahagian dalam periuk dengan tudung periuk / pasir atas apa-apa petua yang mak-mak kita ajar sebelum letak loyang kek. Tapi saya letak loyang kek direct dalam periuk.
4) Kek saya masak dalam tempoh 45 minit, kalau kek belum masak dalam waktu itu, tambah masa 5 ke 10 minit lagi.
5) Saya tak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau ada yang nak panaskan dulu, terserah.
Sumber: Nor Elyani Ramli