Popia sira cili ini memang selalu kita beli dan bila dah makan biasanya tak boleh berhenti. Rasa pedas, manis dan rangup itulah yang sedap.
Popia ini boleh sangat kalau nak buat sendiri, cuma kita kena tahu cara nak jadikan ia rangup dan tahan lama. Dikongsi oleh peniaga popia sira sendiri iaitu Siti Mariam ini rahsia yang dikongsi.
Rahsia popia sira cili makin sedap lebih rangup & tahan lama
Nak resipi supaya popia sira rangup dan tahan lama. Tiada rahsia, ini kita bagi ikhlas.
Ok saya kongsikan resipi popia sira cili.
Sediakankan 1 paket kulit popia. Gulung dan hujungnya letak bancuhan tepung gandum, air dan garam supaya tidak terlerai.
2. Selepas gulung, potong atau gunting secara menyerong. Kemudian boleh goreng hingga garing. Toskan.
Ads
3. Sediakan bahan sira, kisar cili kering, bawang putih, dan bawang merah. Ambil dalam 2 senduk dan tumiskan dalam minyak yang dipanaskan.
4. Bila dah naik bau masukkan garam, asam jawa, serbuk perasa dan gula dalam 2 senduk. Tumis sampai sambal betul-betul kering dan pekat.
5. Selepas itu masukkan popia goreng tadi, gaul rata hingga sambal meliputi semua popia. Tabur bijan dan gaul lagi. Kemudian tutup api.
Ads
6. Supaya popia sira cili ini tahan lama dan lagi rangup masukkan dalam oven. Bakar selama 20 minit pada suhu 170 darjah Selsius.
7. Sejukkan dan boleh simpan dalam bekas yang sesuai.
Kek sarang semut antara kek evergreen yang selalu saja dibuat di rumah dan disukai seisi keluarga.
Bahan dan cara membuat pun mudah sangat. Tak perlu mixer atau oven untuk buat kek ini. Ada blender dan rice cooker pun cukup.
Ya boleh juga masak guna periuk nasi elektrik. Kalau tak pernah buat boleh cuba, caranya dikongsi oleh Hiyati Ismail.
Cara masak kek sarang semut guna rice cooker
Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
125g mentega
4 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu besar baking soda
1 cawan air panas
Nota: Boleh juga letak esen vanilla untuk bau yang lebih harum.
Cara membuat
1. Cairkan gula sampai keperangan.
2. Kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit hingga larut dengan gula.
3. Masukkan mentega dan kacau. Tutup api.
4.Masukkan telur dan susu dalam blender dan kisar sekejap. Kemudian masukkan tepung baking soda. Kisar lagi hingga sebati.
5. Masukkan air gula tadi dalam blender lalu kisar lagi hingga bahan-bahan sebati.
6. Tuang dalam periuk rice cooker. Tekan butang cook. Bila butang naik, tunggu 5 minit, kemudian tekan lagi butang cook. Ulang 4 hingga 5 kali. Saya masak kek ini dalam 45 minit guna cara ini.
Antara masalah air yang selalu berlaku di rumah adalah, air paip singki keluar perlahan sangat. Sampai nak cuci tangan pun ambil masa. Kalau kena di singki dapur tempat masak lagilah tension.
Masalah paip singki yang slow amat ini sebenarnya mudah saja nak selesaikan. Memang boleh kita baiki sendiri saja. Panduan bermanfaat ini dikongsi oleh Yan Lan.
Cara baiki air paip singki yang keluar perlahan sangat
1.Tutup dulu punca air.
2. Buka kepala paip, pusing arah lawan jam.
3. Bila buka kepala paip di dalamnya ada valve, keluarkan. Boleh lihat 3 barang dalam valve iaitu ceramic disc dan washer. Ganti valve ini. Sebaiknya bawa valve ini ke hardware sebagai sample supaya tak salah beli.
4. Kemudian buka pula bahagian muncung paip. Pusing dan keluarkan muncung paip. Nanti boleh tengok kotoran yang terkumpul akibat karat air dan juga pasir kecil.
5. Bersihkan keladak dan karat dari muncung paip tadi, kemudian pasang semula.
6. Kemudian pasang balik valve tadi ikut slot yang betul. Bahagian berkilat pastikan bersemuka.
7. Kemudian pasang balik kepala paip ikut arah jam.
Dah setel, air pun dah laju
Boleh juga tonton video yang dikongsi oleh Yan Lan.
Manggo Cheese Cake ini memang sedap. Masam, manis dan rasa kejunya memang buat kita makan tak cukup satu potongan.
Kek ini juga kalau beli agak mahal harganya, lebih RM10 satu potongan. Jadi kalau dalam rumah kek ini ramai peminatnya, maka eloklah buat sendiri.
Caranya boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad. Bahan-bahannya tak susah pun nak cari dan kek ini juga tak perlu dibakar. Sejukkan dalam peti ais saja.
Cara buat Mango Cheesecake
Bahan-bahan
160gram biskut Marie (dikisar halus/ditumbuk hancur)
90gram butter (dicairkan)
2 biji mangga (dikisar dijadikan puri)
1 sudu besar air jus lemon
500gram cream cheese
200gram whipping cream
1sk esen vanila
140gram gula castor
100gram puri mangga
2 1/2 sudu besar air jus lemon
1 sudu besar susu pekat manis
(2 sudu besar gelatin + 80ml air panas) -kacau sebati
Bahan untuk Manggo jelly
1 sudu besar gelatin + 50ml air panas – kacau sebati
200gram puri mangga
Cara membuat
1. Mula-mula kisar dulu biskut Marie hingga hancur atau ketuk je sampai hancur. Letak dalam plastik baru ketuk.
2. Bila dah hancur, masukkan biskut dalam bekas bersama butter yang telah dicairkan. Kacau sebati.
3. Masukkan biskut tadi dalam loyang 8′. Tekan sehingga padat dan rata. Guna loyang yang boleh di buka tepi atau boleh tolak dari bawah. Sejukkan selama 30 minit. Boleh letak dalam frezer.
4. Kisar 2 mangga tadi bersama 1 sudu air jus lemon sahaja. Kisar sehingga hancur dan licin. Lebihan air lemon simpan dulu.
5. Sebelum buat adunan cheese, buat air gelatin dahulu. 2 sudu gelatin + air panas 80ml. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
6. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor, esen vanila, air jus lemon. Mix kesemua bahan ni sehingga kembang dan licin. Pastikan tidak berketul.
7. Bila adunan dah licin masukkan puri mangga. Mix sehingga sebati.
8. Bila adunan dah licin. Masukkan susu pekat manis dan air gelatin tadi. Mix sehingga adunan sebati macam ni.
9. Keluarkan semula loyang tadi dan tuang adunan cheese. Sejukkan selama 2-3 jam. Boleh letak dalam chiller @ frezer. Pastikan cheese jadi pejal.
10.Untuk adunan manggo jelly pula, buat air gelatin dahulu. 1 sudu besar gelatin + 50ml air panas. Kacau sehingga sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
11. Masukkan air gelatin tadi ke dalam mangkuk bersama puri mangga. Kacau sehingga sebati. Buat adunan puri manga ni 10 minit sebelum keluarkan cheese dari peti.
12. Tuang adunan puri mangga dalam loyang. Untuk dapatkan lapisan atas yang licin, jangan rata guna sudu. Sengetkan sikit loyang supaya rata ke tepi. Sejukkan semula selama 7-8 jam dalam peti ais biasa atau chiller.
13. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari loyang. Kalau guna loyang yang boleh buka bawah, letak cawan kat bawah loyang dan tolaklah loyang ke bawah.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...