
Teringin nak makan ayam bakar tapi nak yang mudah saja. Tak berapa rajin nak buat bahan perap. Ha… memang ada caranya.
Tak perlu nak cari, hiris atau blend macam-macam bahan perapan, guna saja cara yang dikongsi oleh Liyaw Ah Seng.
Rupanya nak senang buat ayam bakar guna saja perencah nasi goreng segera. Bukan saja mudah katanya, tapi juga sedap. Ini caranya.
Cara mudah buat ayam bakar, guna perencah nasi goreng

Bahan-bahan
1 ekor ayam
Perencah nasi goreng Adabi
Madu
Kentang
Cara membuat
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Gaul terus dengan perencah nasi goreng, lagi banyak lagi sedap. Masukkan sekali madu dalam 3-4 sudu.

3. Perap semalaman kemudian bakar. Saya bakar hingga kulitnya garing suhu antara 200-250 darjah Celsius dalam 25-30 minit. Boleh juga nak bakar dalam air fryer.

Dah siap!
Selamat mencuba
Sumber: Liyaw Ah Seng
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Simpan RM3, RM5 Atau RM10 Setiap Hari Selama Setahun, Ini Hasil Yang Akan Kita Dapat

Selepas setahun menyimpan, beberapa hari yang lalu ramai yang pecah tabung mengira jumlah simpanan hasil menabung ikut warna duit.
Paling best ada yang mencecah RM7 ribu hasil menyimpan RM20 sehari. Banyakkan!
Kalau korang nak hasil yang sama tak pernah terlambat untuk mulakan. Mula terus hari ini. Walau serendah RM3 pun menyimpan setiap hari korang akan dapat ribuan ringgit. Betul, Nazrul Akram dah kira kan untuk kita.

Simpan RM10 sehari dapat RM3,650 setahun
Kalau anda menabung setiap hari RM10.00 dari 1 Jan hingga 31 Dec, maka anda akan dapat RM3,650. Bagi saya RM3,650 banyak boleh bayar roadtax, service kereta, pergi travel, renovate rumah ke. Tu belum kira kalau korang simpan dan deposit dalam ASB. Berbunga bunga dividen dia.
Kalau RM10.00 setiap hari tu besar, boleh mulakan dengan RM5.00. Tak susah mana pun cuma kena disiplinkan diri untuk menabung. Tapi jangan pulak korek tabung anak. Kalau pinjam duit anak WAJIB bayar balik. Pasal tu hak dia ye tuan-tuan.
Mari saya share contoh simpanan :
RM10 X 365 hari = RM3650
RM3650 X 6% (Dividen ASB) = RM3869.00
RM5 X 365 hari = RM1825
RM1825 X 6% (Dividen ASB) = RM1934.50
Kalau tak mampu cuba simpan RM3.00, nampak sikit kan tapi kalau dah setahun ribu jugak jadinya.
RM3 X 365 hari = RM1095.00
Hasil simpanan RM3 ni pun paling tidak dapat membantu bayar roadtax kereta ke, buat beli baju sekolah anak ke…. ape-ape la yang korang nak belanja.
Kalau malas nak simpan tiap-tiap hari ni korang tolak daripada gaji siap-siap. RM100, RM200, RM300 setiap bulan. Tak dee masalah pun.

Kalau konsisten simpan selama 3 tahun!
Paling best tengok figure tu bila masuk tahun ketiga. Cuba simpan RM10 setiap hari.
RM10 X 365 hari = RM3650
RM3650 X 3 tahun = RM10950
RM10950 X Dividen ASB = Korang kira sendiri la!
Saya bukan pakar kewangan tapi simpanan ni patutnya adalah wajib bagi kita yang dah bekeluarga ni. Senang nak manage ujung tahun anak nak masuk sekolah atau time nak raya. Tak de laa senak perut.
Sumber: Nazrul Akram
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Tip Tanam Pokok Daun Sup Supaya Kekal Subur, Boleh Hidup Sampai 2 Tahun

Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur

2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.

6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Sumber: Donis De Donnis
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Tip Buat Bubur Kacang Durian Yang Sedap Berlemak & Wangi, Letak Halia!

Musim raja buah ini sesuai sangat buat bubur kacang durian. Tapi kalau nak bubur yang rasanya sedap berlemak dan wangi makan boleh guna tip dan cara yang dikongsi oleh Afy Al Habibi ini.
Tip buat bubur kacang durian yang sedap

Bahan-bahan
3 cawan kacang hijau
3-4 ulas durian
Air secukupnya
2 cawan santan pekat
1 hiris halia
2 helai daun pandan
3 sudu besar guna Melaka atau gula kerek/nisse
Gula pasir secukupnya
1/2 sk garam
Cara membuat:
1. Basuh dulu kacang hijau kemudian rendam lebih kurang satu jam.
2. Selepas sejam buang air rendaman tadi. Masukkan air baru dalam 4-5 cawan dan rebus menggunakan api perlahan sampailah kacang empuk. Nak tahu empuk ke belum, kacang yang empuk sudah kembang bijinya dan lembik bila dipicit. Boleh tambah air jika kacang masih keras.
3. Selepas kacang hijau empuk, masukkan santan pekat sebanyak 2 cawan. Kalau nak kuah banyak, tambah lagi air dan santan.

4. Seterusnya untuk menaikkan aroma kuah, masukkan sehiris nipis halia dan dua helai daun pandan. Halia dimasukan sekejap saja supaya baunya tak mengatasi daun pandan. Lepas seminit dua dah boleh keluarkan balik.
4. Masukkan gula melaka sebanyak tiga sudu besar.
5. kemudian boleh asukkan beberapa ulas isi durian kampung.

6. lagi sedikit gula dan 1/2 sudu kecil garam untuk melemakkan rasa santan. Kkuantiti gula bergantung kepada citarasa sendiri. Biarkan kuah mendidih beberapa kali. Kacau sesekali.
6. Tutup api selepas sebati ke semua rasa. Boleh makan terus, atau buat aiskrim pun sedap menggunakan bubur ini.

Sumber: Afy Al Habibi
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!

