Kuali hitam berkerak ini memang selalu ada di dapur kita. Sungguh pun hitam dan buruk rupanya tapi kuali legend ini paling ‘sedap’ digunakan untuk memasak.
Sebab itulah ramai yang akan terus menggunakannya. Tapi bila dah kerak hitam banyak sakit boleh buat kita sakit mata juga. Lagi satu kalau tetamu nampak kita mungkin akan ‘dikata’.
Supaya kuali legend ini boleh terus digunakan, boleh gunakan cara ini untuk membersihkannya. Walaupun kerak hitam yang nampak tebal tapi petua ini dikatakan sangat berkesan.
Caranya hanya menggunakan satu bahan saja iaitu asam gelugor ataupun asam keping. Kesannya sampai belakang kuali yang hitam jadi putih flawless. Caranya boleh ikut perkongsian Hidayah Abdullah
Kuali hitam berkerak pun boleh bersih
Petua kuali legend bersih berkilat
1. Rebus 8 asam keping dalam periuk yang besar (supaya senang nak rendam kuali/periuk)
Ads
2. Didihkan air asam keping sampai mendidih.
3. Masukkan kuali/periuk didalam air asam, rendam selama 10-15 minit.
Ads
4. Angkat kuali atau periuk, sejukkan dulu kemudian cuci guna sabun dan berus dawai.
5. Sewaktu sental, kurangkan penggunaan air.
6. Bila sudah bersih, bilas. Memang puas hati tengok kuali legend bertukar rupa.
Stok bawang goreng memang kena sentiasa ada di rumah. Boleh tabur dalam kebanyakan hidangan sebagai penyedap rasa dan wangi.
Kalau biasa beli, apa kata cuba buat sendiri guna cara yang paling mudah, resipi asal bawang goreng orang tua-tua dulu. Tak letak garam atau tepung tapi tetap rangup dan wangi. Caranya dikongsi oleh Ahmad Salehuddin Amirwan.
Bawang goreng stail mak
Di rumah ini abang memang kena selalu ada stok bawang goreng. Sebab bila nak makan apa apa pun tabur bawang goreng ni jadi wangi saja. Disebabkan ramai yang tanya jadi abang share resepi di sini ye.
1. Mula mula kupas kulit bawang dulu, nak mudah rendam dengan air panas supaya senang kupas kulitnya.
2. Kemudian hiris bawang nipis nipis. Abang potong manual saja sebab takde alat hiris. Untuk senang boleh guna set pisau Cuoco Grade ini kerja menghiris dan memotong.
3. Lepas hiris, cuci bawang bersih-bersih dan toskan sampai bawang betul-betul kering.
4. Lepas dah kering bolehlah panaskan minyak dalam kuali. Minyak kena betul-betul panas baru masukkan bawang. Kena rajin gaul supaya bawang masak sekata.
5. Bila dah kekuningan garing boleh angkat dan toskan minyak. Tunggu sejuk baru masukkan dalam bekas.
Ini bawang goreng dari 2kg bawang dapat lah 1 bekas tu, kena rajin dan sabar ya nak buat ni.
Tip dari mak
Bila warna bawang dah mula kekuningan bolehlah perlahankan api gas supaya tak hitam dan hangus. Sini lah biasanya orang terlepas pandang sebab hitam bawang itu akan jadi pahit, tak sedap.
Sentiasa kacau bila dah perlahankan api sampailah ia garing. Dah garing bolehlah angkat.
Hidangan cucur ada macam-macam versi tapi kalau nak yang paling senang, cepat siap dan sedap buat cucur inilah.
Cucur kembung atau cucur manis ini memang sedap makan panas-panas, hidang sepinggan sekejap saja licin. Nak buat pun memamg mudah sangat, tak reti memasak pun confirm menjadi. Ataupun ikut saja cara yang dikongsi oleh Munierah Rohanie
Cara buat cucur kembung, paling senang nak buat
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum (saya guna tepung Bakers Choice’s)
2 cawan air panas mendidih
3 sudu gula
Secubit garam
Cara membuat:
1.Gaul sebati adunan guna senduk/sudu.
2.Bentukkan bulat bila adunan suam.
3.Sapukan minyak sikit dekat tapak tangan untuk cantikkan bentuk bulat cucur.
Asyik makan nasi goreng, bihun, nasi lemak saja waktu pagi bosan juga. Nah buat pankek ini, gebu ala McD. Kalau ke fast food ini, pankek ini memang jadi kesukaan anak-anak.
Lembut, makan pula dengan sirap maple dan mentega, memang tak cukup dua keping. Kalau beli satu set pun dah RM10. Memang lebih jimat buat sendiri.
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar
2 sudu besar baking powder
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
2 sudu besar gula
3 sudu butter dicairkan
Cara membuat
1. Mula-mula campurkan semua bahan dalam satu bekas dan kacau sebati. Kacau pakai sudu dengan tangan pun boleh sudah. Kalau kau rajin masukkan semua tu dalam blender dan blend. Siap.
2. Panaskan kuali leper non-stick, api perlahan, Sendukkan adunan atau batter tadi dan tuang di tengah kuali perlahan-lahan.
3. Tunggu sampai penkek tu nampak berlubang keseluruhannya dan balikkan lalu biar sampai kuning keemasan.
Siap dan hidangkan dengan butter dan maple syrup ke, madu ke, aiskrim ke, susu ke atau apa saja yang disukai.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...