Ramai yang suka makan hidangan mi, baik mi goreng, mi kari, mi sup dan sebagainya. Tapi satu perkara yang selalu buat spoil, iaitu bila mi kuning ini ada rasa kapur. Terus potong selera untuk makan bila terkena mi yang begini.

Supaya tak hidang atau makan mi begini sebaiknya kita buat langkah ini untuk hilangkan terus rasa kapur pada mi kuning. Caranya pun cukup mudah cuma guna gula saja. Dikongsi oleh Aliabangs berikut adalah caranya.

Tip mudah hilangkan rasa kapur pada mi kuning

Cara Paling Mudah Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Guna Gula Saja

1. Leraikan mi dalam satu bekas yang besar.

2. Masukkan air sama ada air paip atau air bertapis tapi mesti suhu bilik.

Cara Paling Mudah Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Guna Gula Saja

IKLAN

3. Masukkan gula perang/ gula putih. Ini kuantiti gula untuk mi makan 20 orang. Jangan bimbang mi takkan kembang.

Cara Paling Mudah Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Guna Gula Saja

4. Rendam selama 15-20 minit.

IKLAN

6. Kemudian buang air, tos dan bilas lagi sekali.

Cara Paling Mudah Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Guna Gula Saja

7. Seterusnya boleh hidang atau masak, mi dah langsung tiada rasa kapur.

IKLAN

Ini pula air rendaman mi dengan gula tadi, kuning ya.

Cara Paling Mudah Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Guna Gula Saja

Boleh juga tonton video langkah demi langkah yang ditunjukkan oleh Alia.

@aliabangs Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mee Kuning. #kitchenhacks #fypシ #foryou #MaxisBiggestSale #tiktokindonesia #tiktokmalaysia ♬ Aca Aca Nehi Nehi – Ugik

Semoga bermanfaat.