Nak memastikan ruang dapur kemas memang mencabar terutama kalau yang jenis suka memasak. Tapi misi ini tak mustahil untuk dilakukan.
Petuanya setiap barang dapur mesti ada bekas atau rumah sendiri, barulah nampak tak berserabut. Lagi satu bekas yang dipilih pula mestilah sama untuk memastikan efek kemas.
Bagi yang sedang mencari idea, boleh dapatkan lihat cara Sheila Marzuki ini ‘reorganize’ dapur miliknya hingga jadi teratur.
Bekas-bekas yang digunakan tak perlu pilih yang mahal pun, boleh cari di MR Diy atau recyle semula bekas lama, dan letak stiker supaya memudahkan kita mencari barang.
Ads
1. Idea simpan rempah ratus & bahan memasak yang selalu digunakan
2. Tempat simpan pelbagai jenis minyak
3. Rak utk minuman, labelkan supaya tak keliru
4. Bekas untuk tepung dan bahan serbuk. Sama, dan letak stiker
Ads
5. Stok barang dalam kabinet
6. Barang elektrik ada tempat khusus
Ads
7. Sabun atau cecair pencuci pakaian letak dalam bekas
Ramai yang minat makan petai kan. Sekarang pulak banyak yang menjualnya. Elok juga waktu tengah musim kita beli, harga lebih murah. Boleh simpan.
Tapi pastikan cara simpan petai ini betul supaya tahan lama dan kekal segar. Jika ikut perkongsian Mohd Syafiq Ahmad Khasisi ini, petai yang disimpan tetap segar macam baru kupas walaupun dah lebih sebulan dalam peti. Ini caranya.
Tip simpan petai supaya tahan lama dan kekal segar macam baru kupas
Siapa yang suka makan petai boleh ikut cara nak simpan petai supaya segar dan boleh terus masak bila-bila masa sahaja.
Syukur rezeki jugak ayah mertua ada tanam petai banyak, lebih 100 pokok petai ada di dusun tu, jadi stok petai sentiasa ada. Kalau nk beli boleh tahan harga dia kan.
Cara-cara nak simpan petai bagi kekal segar dan tahan lama.
1. Setiap kali petai diambil dan turun dari pokok, selalunya CK akan letak dalam surat khabar dan plastik hitam. Letak di tempat yang sejuk dulu.
2. Kemudian kupaslah petai satu demi satu. Caranya potong mata petai tersebut 2 bahagian (rujuk gambar di bawah). Supaya jika ada ulat atau rosak boleh di buang terus.
3. Buang kulit dan selaput putih yang ada pada biji petai, jangan tak buang nanti petai cepat rosak kalau ada selaput tu.
4. Masukkan dalam plastik kecik, bahagikan setiap plastik sekali masak. Nanti senang nak masak terus ambil sahaja.
5. Ikat dengan getah plastik tersebut dan letak dalam peti sejuk bahagian beku & frozen.
6. Petai akan membeku, kalau tengok gambar di bawah dah lebih sebulan petai masih nampak segarkan.
7. Rendamkan dahulu biji petai yang beku dalam mangkuk sekejab sebelum masak.
Tengok jeruk betik ini pun dah boleh buat kita kecur air liur. Peminat jeruk memang macam ni.
Kalau teringin dan ada betik di rumah boleh buat sendiri ikut cara yang dikongsi oleh chef terkenal, Chef Asma. Jeruk betik ini tak gunakan pengawet dan rangup, itu yang sedap.
Jika dah mahir, boleh buat jualan, tambah duit poket. Bagi yang nak cuba ini cara membuatnya.
Buat sendiri jeruk betik rangup tanpa pengawet
Bahan-bahan
3 – 4 biji betik mangkal- betik yang keras bukan yang dah masak
3 sudu besar kapur makan
1 cawan cuka
1 cawan gula pasir kasar
5 sudu kecil garam halus
15 biji asam boi putih
20 biji cili padi – ( 10 biji di hiris, 10 biji tak perlu hiris) – boleh kurangkan jika tak suka pedas
Cara membuat
1.Kupas kulit buah betik nipis sahaja. Kemudian potong seperti dalam gambar di atas. Tebal lebih kurang setengah sentimeter, jangan nipis dan jangan tebal sangat.
2. Rendam dengan air paras buah betik sahaja. Masukkan kapur makan, ramas sikit kapur supaya hancur. Rendam selama 1 – 2 jam.
3.Selepas rendam, tos hingga kering bagi kering.
4. Masukkan betik ke dalam bekas, satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi & cili padi.
5. Pakai sarung tangan, gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam chiller.
6. Simpan semalaman, enak dimakan sejuk. Simpan di luar pun ok.
TIP
Wajib rendam dengan air kapur supaya betik rangup & pejal.
Pastikan jangan letak air, semasa gaul jeruk betik. Cukup dengan cuka dan gula, ini kerana gula dan betik itu akan berair. Kalau tambah air, jeruk tak boleh tahan lama dan akan menghasilkan buih.
Kalau nak buat jualan, kira sendiri kos, betik murah shj tapi bila jadi jeruk memang dijual mahal. Sedap… krup krap…
Dah berjaya tanam pokok terung di rumah. Pokok memang subur, daun pun lebat tapi masalahnya buah tak banyak. Siram dan baja cukup, namun hasil terung kurang sangat.
Kalau pokok ada masalah sebegini, cara yang disarankan oleh Azuan Abdullah ini boleh dilakukan.
Menurut beliau pokok terung yang lebat dan tapi buah kurang perlu dibuang daunnya. Kenapa? Ini penjelasan beliau.
Kenapa perlu buang daun pokok terung
Biasa dengar tak orang cakap pokok terung kalau daunnya banyak sangat, buah memang kurang. Kenapa ya?
Ini sebabnya. Daun adalah kilang kepada pokok. Maksudnya, daun lah yang akan proses makanan kepada pokok. Istilah pertaniannya kita panggil fotosintesis.
Namun, tak semua daun bertindak sebagai kilang. Contohnya;
1. Daun kering 2. Daun kuning (faktor usia) 3. Daun yang tak terdedah pada cahaya.
Ketiga-tiga jenis daun di atas adalah daun yang tidak berfungsi. Dengan kata mudah ia tidak berfungsi sebagai kilang kepada pokok.
Daun subur tapi tak buat ‘makanan’
Dalam kes pokok terung, daun yang tidak berfungsi paling banyak adalah daun yang tidak terdedah kepada cahaya (jika tidak pruning).
Daun ini subur dan hijau molek, tapi tak buat makanan. Namun ia masih ambil makanan. Rugi saja bela daun ni. Makan saja, kerja tak buat.
Sebab tu, dalam pengurusan ladang terung yang baik, semua daun yang tidak berfungsi akan “diprunning” (dipotong). Lepas ia dibawa keluar daripada kawasan tanaman untuk dikambus atau dibakar.
Proses ini amat penting pagi memastikan pokok kita,
1. Kurang risiko serangan perosak dan penyakit.
2. Sistem pengudaraan yang baik kepada pokok.
3. Menjimatkan pengambilan nutrien.
4. Agihan nutrien dalam pokok lebih seragam.
5. Meningkatkan pengeluaran buah.
Banyak daun tak berfungsi punca buah kurang
Jika pokok terung yang kita tanam subur sangat dan buahnya kurang. Ia biasa disebabkan oleh banyaknya daun yang tidak berfungsi di pokok.
Prunning daun usah sayang. Masa prunning berpada-pada juga, jangan sampai botak pula pokok.
Bila dah botak, tumbesaran pokok akan terganggu. Jadi kes tak cukup makanan pula sebab kilang dah kurang. Nak pulih balik, kena ambil masa.