Bukan saja ibu bapa baru, yang sudah ada tiga anak pun masih tertanya-tanya tentang kemusyilan merawat anak yang demam.

Salah satunya adalah cara untuk tuam anak, mahu guna air panas atau sejuk? Berikut adalah penjelasan doktor tentang perkara mudah tapi ramai ibu bapa yang salah praktik.

IKLAN

Air sejuk atau panas

Juga ramai perawat akan menasihati ibubapa melakukan tuaman pada tubuh badan anak secara berkala apabila suhu badannya tinggi menggunakan tuala yang basah.

Ini menimbulkan persoalan kepada ramai sama ada perlu menggunakan tuala basah yang sejuk ataupun panas/ suam. Ada yang mengatakan guna tuala sejuk dan ada yang kata guna tuala yang direndam dengan air yang panas/ suam.

IKLAN

Sebetulnya begini

  • Pandangan yang lebih rojih/ tepat dalam soal ini adalah, gunakan tuala yang direndam pada air pada suhu bilik/ambient temperature. Bermakna, air paip biasa saja adalah memadai.
  • Air yang panas/ suam akan menyebabkan suhu badan semakin meningkat sebenarnya. Demikian juga air sejuk akan menyebabkan liang2 roma dan saluran darah periferi mengecut dan akan menyebabkan haba badan terperangkap di dalam badan.
  • Jadi, gunakan saja air pada suhu bilik dan maintain suhu bilik pada suhu yang selesa dingin (tidak terlalu panas mahupun sejuk) kerana ia membantu menurunkan suhu badan melalui kaedah konveksi dan sejatan.
  • Jika sekalipun terpaksa menggunakan air suam untuk menuam anak anda kerana anak tidak tahan sejuk, gunakan air yang bersuhu lukewarm/ suam kuku bagi tujuan ini.
  • Elakkan menuam anak anda dengan air panas (warm water) mahupun air sejuk apatah lagi ais.
  • Tidak perlu menggunakan penampal demam sebenarnya pun kerana tiada bukti keberkesanannya hingga kini.

Semoga bermanfaat.

Sumber Facebook Abdul Rahman Abdul Kadir

IKLAN
Selain itu:  5 Sebab Pakar Kanak-kanak Saranan Bapa Lain Ikut Cara Putera William Didik Anaknya

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI