Khasiat lemon untuk kesihatan memang banyak sebab itu buah ini selalu ada di rumah. Selalu juga kita beli lebih bila harganya murah.
Tapi masalahnya bila lama disimpan dalam peti sejuk lemon tetap jadi buruk. Supaya tak membazir jika ada banyak lemon di rumah boleh buat lemon kering.
4.Bila habis matahari, simpan lemon dalam peti ais.
Ads
5.Esoknya jemur lagi (ulang proses sehingga betul-betul kering)
6. Atau boleh masukkan ke dalam oven suhu 50-70 darjah 5-6 jam (sehingga betul-betul kering).
Cara penggunaan lemon kering untuk minuman
Ads
1. Rendam 1 – 2 keping lemon kering ke dalam secawan air suam / panas selama 5 minit.
2. Boleh dicampur bersama gula / madu / halia / teh / chia seed.
3. Siap untuk dihidang.
4. Tambahkan ais jika mahu dihidang sejuk.
Nasi impit ini selalu jadi hidangan waktu pagi untuk dimakan bersama kuah kacang, lontong, soto dan sebagainya.
Cuma mak masak nasi impit ini memang kena buat awal, sebab ia akan mengambil masa yang lama untuk masak. Sejak dari dulu macam nilah keadaannya.
Tapi rupanya ada cara untuk kita cepatkan proses masak nasi impit ini. Kalau sebelum ini ambil masa berjam-jam, tapi teknik ini cuma memerlukan masa lebih kurang 30 minit saja. Dikongsi oleh Yuhafiqah Mohd Yunus boleh guna cara ini pula ya.
Teknik rebus nasi impit jimat gas dan masa
Caranya
1. Rebus air sampai mendidih kemudian baru masukkan nasi impit
2. Masak selama 10 minit kemudian tutup api.
3. Biarkan nasi impit dalam periuk, pastikan periuk ditutup. Biarkan terendam selama 30 minit.
4. Selepas 30 minit buka balik api selama 5 ke 10 minit ikut keadaan nasi impit. Jika belum cukup masa, tambah masa.
Teknik ini sesuai untuk mereka yang tiada pressure cooker.
Sup cendawan berkrim ini selalu kita makan bila menikmati western food. Tapi selalu juga yang kita dapat tak kena dengan tekak. Sama ada cair, masin dan beberapa lagilah.
Kalau nak kena cita rasa elok sup cendawan berkrim ini kita buat sendiri. Jika buat ikut cara yang dikongsi oleh Siti Hazneza Abdul Hamid ini hasilnya insya-Allah sedap pekat, berkrim dan rasa lemaknya yang memang kena dengan selera.
Cara buat sup cendawan berkrim yang enak, pekat dan rasa lemaknya
Dahulu saya berniaga sup cendawan berkrim. Macam-macam bahan dan macam-macam kaedah saya cuba. Ada saya kongsi resipi dengan seorang guru dan beliau berikan komen yang membantu saya merombak lagi resipi.
1. Sediakan bahan; -½ tin 450 g cendawan butang -6 ulas bawang putih
Boleh guna cendawan butang segar atau campuran cendawan lain yang disukai. Saya elakkan mengguna cendawan shitake kerana rasanya yang terlalu kuat dan profil rasanya lebih Jepun berbanding dengan Amerika. Namun jika mahu guna cendawan shitake, tidak ada salahnya.
2. Panaskan 2 sudu makan marjerin/mentega.
3. Tumis cendawan dan bawang putih. Gunakan api perlahan dan biarkan sehingga cendawan ‘meletit’/ ‘meletup’ kecil (popping). Saya dapati dengan cara ini rasanya kurang ‘plastik’ dan lebih asli.
4. Tumis sehingga keemasan begini memadai. Jika terlalu garing, warna sup akan jadi lebih gelap.
5. Masukkan dalam pengisar (blender)
6. Tambah 2 – 3 sudu makan krim putar (bukan yang manis ya!). Jika banyak sangat rasanya sedikit muak.
Krim saya berketul di sini kerana saya simpan dalam tempat sejuk beku (frozen). Jika tiada krim, boleh guna susu segar, susu tepung atau susu sejat.
7. Tambahkan serbuk stok ayam (jika mahu), serbuk lada hitam dan garam.
8. Tambah secawan air.
9. Kisar sehingga halus.
10. Tuang semula ke dalam kuali/periuk gorengan tadi yang masih berbekas dengan marjerin/mentega. Panaskan atas api perlahan.
11. Tambah Italian herbs atau oregano
12. Jika mahu lebih pekat, tambah bancuhan 2 sudu teh tepung jagung dan ¼ cawan air.
13. Pada saya, apabila kepekatan boleh menyalut sudip begini sudah cukup. Matikan api, sup cendawan berkrim siap.
Boleh makan bersama piza atau roti bawang putih. Cicah roti biasa pun tetap sedap.
INFO
Jika mengingatkan sup cendawan berkrim jenama Campbell yang popular maka kita bermula dari Amerika Syarikat.
Tetapi, syarikat Campbell mengambil daripada asas sos bechamel dari Perancis yang direka oleh Chef Marquis Louis de Béchamiel de Nointel. Daripada nama beliaulah yang setelah beberapa lama hilang huruf ‘i’ lalu jadi bechamel sahaja.
Chef Béchamiel pula diinspirasikan oleh tukang-tukang masak Catherine de Medicis yang membawa salsa colla (gam) dari Tuscany, Itali. Salsa colla dipanggil begitu kerana sos ini digunakan untuk ‘mengikat’/ ‘memegang’ bahan-bahan dalam satu hidangan.
Apabila berlaku kematian dalam keluarga, pastinya terdapat pelbagai prosedur yang perlu diuruskan oleh waris. Salah satunya adalah menuntut bantuan khairat kematian.
Khairat kematian ialah sumbangan yang hanya diberikan kepada waris bagi membantu menguruskan jenazah dan meringankan beban waris yang ditinggalkan.
Tapi ramai yang terlepas pandang atau tidak tahu mengenai senarai khairat kematian waris yang boleh dituntut. Sudahnya, wang yang berhak diterima oleh waris dibiarkan begitu sahaja. Rugi, kerana ini merupakan hak anda sebagai waris yang ditinggalkan.
Semak senarai khairat kematian yang boleh anda tuntut seperti dikongsi oleh Khairul Faizie
Jenis khairat kematian yang boleh waris tuntut
Ada sahabat FB saya yang baru diuji kehilangan suaminya yang tercinta bulan lepas. Beliau dalam proses buat tuntutan yang patut seperti KWSP, Perkeso, insurans, etc.
Selain tuntutan tersebut, ada lagi perkara yang ramai terlepas pandang. Ianya hak kita, maka tuntutlah bila berlaku kematian. Saya cakna akan hal ini pun lepas mak ayah tolong uruskan hal berkaitan selepas kematian almarhum adik saya pada 2017 dulu.
Ada beberapa khairat kematian yang boleh kita tuntut:
1. Khairat Kematian ASB
Jika ada buat simpanan ASB, boleh tuntut. Kadar bayaran nya ialah antara RM200 ke RM2000, bergantung kepada baki pelaburan kita yang terakhir.
2.Khairat Kematian Pencen
Jika kita atau mak ayah pesara Kerajaan, boleh tuntut khairat ini. Bernilai RM3000.
3. Khairat Kematian Takaful
Jika ada mencarum dalam skim takaful, boleh tuntut. Bayaran antara RM 2000 ke RM5000, bergantung skim yang disertai. Boleh rujuk agen takaful anda,
4. Khairat Kematian Bank Rakyat
Kalau ada akaun Bank Rakyat, nilai khairat kematian nya ialah RM3000.
5. Khairat Kematian KWSP
Buat pencarum KWSP, khairat kematian ialah RM2500.
6. Khairat Kematian PERKESO
Kalau pernah mencarum Perkeso, nilai khairat kematian nya RM 2000.
7. Khairat Kematian Penjawat Awam ( JPA)
Kalau pesara Kerajaan / staff kerajaan…nilai khairatnya RM3000.
Edited:
Untuk Pesara Kerajaan dan Penjawat Awam (Meninggal Dalam Perkhidmatan) kita sebut sebagai BANTUAN MENGURUS JENAZAH , jumlahnya betul, RM3,000.00.
Boleh tuntut melalui jabatan akhir gemulah (Penjawat Awam), dan melalui KWAP untuk Pesara yang meninggal dunia (Borang mohon melalui KWAP).
8.Khairat Kematian Masjid
Mencarum dalam skim khairat kematian masjid kariah kita. Jumlahnya bergantung pada masjid masing masing.
9.Khairat Kematian BSH
Sekiranya dulu menerima BR1M ( sekarang BSH), ada khairat kematiannya. Jumlah saya tak pasti.
10.Khairat Kematian Pembayar Zakat
Yang ini info baharu saya terima. Saya tak pasti mekanisme nya. Boleh rujuk pusat zakat negeri masing masing.
11.Khairat Kematian Ahli RELA
Utk yang pernah jadi ahli RELA, ada peruntukan khairat kematian RM2500. Boleh rujuk kepada pejabat RELA berkenaan.