Bibir semula jadi warna merah jambu memang diidamkan wanita. Tapi sayangnya kebanyakan bibir kita tak begitu.
Ramai yang berdepan masalah bibir hitam walau pun tak merokok. Memang boleh diselindung dengan warna lipstik tapi takkan di rumah pun nak pakai lipstik bagai.
Ads
Cara terbaik adalah merawatnya. Untuk mengembalikan bibir yang hitam kembali jadi merah jambu kita boleh amalkan lip scrub atau pun skrub bibir.
Tak perlu beli, kita buat saja sendiri sebab untuk menghasilkannya pun mudah sangat.
Hanya tiga bahan saja diperlukan.
Ads
1. Bahan-bahannya
Vaseline
Minyak bayi
Gula
Bekas kecil
2. Masukkan sesudu gula, baby oil dan Vaseline ke dalam bekas.
Ads
3. Gaul rata dan ia sedia digunakan.
3. Simpan dalam bekas. Cara menggunakan, usap lip scrub pada bibir dalam gerakan bulat untuk membuang kulit mati. Kemudian basuh. Amalkan 2 atau 3 kali seminggu.
Perkongsian Nurul Fazlina, usahawan sambal ini memang cukup berguna untuk peniaga dari rumah yang lain. Beliau berkongsi cara untuk membotolkan sambal supaya tahan lama tanpa menggunakan bahan pengawet.
Cara yang digunakan ini ujarnya membolehkan sambal kekal elok untuk dimakan selama 6 bulan di luar pada suhu bilik. Kaedah ini sesuai dipraktikkan bukan saja untuk usahawan tapi untuk simpan sambal bagi kegunaan sendiri.
Cara botolkan sambal supaya tahan lama
Jom nak kongsi macam mana saya ‘bottling’ produk sambal tanpa menggunakan bahan pengawet. Insha Allah boleh bertahan selama 6 bulan di luar dengan suhu bilik.
1. Botol-botol kaca yang hendak digunakan mesti dibasuh dulu.
2. Didihkan air dalam periuk besar untuk isi botol kemudian rebus botol kaca selama 20 minit. Rebus juga penutupnya selama 20 minit.
3. Selepas 20 minit angkat botol dan toskan sehingga air betul-betul kering. Tos juga penutup botol.
4. Kemudian bolehkan isi sambal dalam botol tadi.
5. Dah isi siap sambal, tutup dengan penutup. Kukus botol berisi sambal ini selama 20 minit.
6. Setelah selesai kukus, angkat dan biarkan sambal sejuk kemudian barulah sealed dengan plastik.
Sambal yang dah siap dibotol dan dilabel.
Semoga bermanfaat.
Boleh juga lihat video langkah demi langkah yang dikongsi oleh Nurul Fazlina di SINI.
Tanam kacang botor tapi tak mahu berbuah cuma lebat daun, kena ikut petua ini…
Kacang botor atau kacang kelisa ini antara tanaman yang selalu kita tanam di rumah. Ia jenis tanaman angka masa pendek untuk dapatkan hasil.
Jika betul penjagaannya minggu ke 10-12 dari hari semai sudah pun boleh menikmati ulam kacang botor ini. Tapi satu masalah yang selalu dihadapi bila menanam sayur ini ialah daunnya lebat tapi tak berbuah atau dipanggil mabuk daun.
Kalau hadapi masalah yang sama boleh ikut tip penjagaan yang dikongsi oleh Jabatan Pertanian Malaysia dan juga Hashimah Mohamad Shariff untuk pastikan pokok subur elok dan kacang botor berbuah lebat. Insya-Allah akan berbuah lebat.
2. Bila anak benih sudah naik, atau berusia 2 minggu buat junjung atau letak pancang kayu untuk bantu pokok memanjat/menjalar.
Foto: Facebook Rosnah Binti Hamid3. Kena cabut rumput untuk elakkan persaingan dengan pokok untuk dapatkan zat makanan, cahaya dan air.
4. Guna baja organik/baja asli seperti tahi ayam atau kompos. Baja boleh dibuat selepas pungut hasil atau bila lihat kesuburan pokok merosot.
5. Jika kacang botor tak berbuah dan mabuk daun boleh praktik petua ini, buang daun-daun tua dan tunas di pangkal pokok supaya cukup nutrien untuk pembentukan buah. Insya-Allah pokok akan mula berbuah lebat.
Foto: Facebook Hashimah Mohamad Shariff6. Biasanya kacang botor boleh dikutip hasilnya dalam tempoh 2 bulan lepas disemai. Kutip setiap 2-3 kali sehari untuk elak buah tua.
Ayam goreng berempah ini selalu kita makan dengan nasi kukus. Tapi nak buat sebagai lauk makan dengan nasi biasa pun boleh. Cuma kena tahu cara membuatnya saja.
Nak cuba buat boleh ikut perkongsian Tengku RosElyza Raja Muhammad ini. Aroma ayam ini bila digoreng memang buat kita rasa lapar, wangi sangat.
Cara buat ayam goreng berempah
Bahan-bahan
1/2 -1 ekor ayam potong (12-14)
7-10 btg serai (potong dan kisar)
3-4 senduk cili kisar (senduk bancuh air)
4 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2-3 sdb chili flake
2 sdb jintan manis (sangai dan kisar kasar)
1 sdb ketumbar (sangai dan kisar kasar)
2 sdb jintan putih (sangai dan kisar kasar)
1-2 sdb tepung beras atau tepung jagung
1-2 inci halia (kisar)
Serbuk kari daging (agak-agak)
Daun kari
Kiub pati ayam @ garam
Serbuk kunyit
Cara membuat
1. Satukan bahan dikisar dan semua bahan lain dalam satu bekas. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati.
2. Perap dalam 1/2 jam (kalau nak cepat boleh terus goreng).
3. Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam menggunakan api yang kuat.
4. Bila hampir masak, perlahankan api. Bila warna dah menarik boleh lah diangkat. Kaut sekali rempah-rempah yang telah garing. Nanti boleh makan sekali dengan nasi lagi sedap
Nota: Ayam goreng berempah kali ini tak letak lengkuas macam biasa
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...