Bagi yang ada almari pintu sliding biasa hadapi pintu rosak, susah nak dibuka. Kadang-kadang buat kita rasa macam nak beli almari baru saja.
Kalau berdepan masalah ini, jangan beli baru lagi sebelum cuba setelkan dengan cara ini. Rupanya nak atasi masalah pntu almari tu senang saja. Modal RM2.00 saja. Caranya dikongsi oleh Nazmi Sakip
DIY baiki pintu almari sliding yang rosak
Semestinya pintu almari macam ini akan kerap rosak yang buat korang terus rasa nak buang. Betul tak?
Kalau nak tahu cara nak betulkan kerosakan pintu ini sebenarnya mudah giler!!
Caranya:
Ads
1) Pergi kedai hardware atau kedai elektrik untuk beli casing cable 1/2″.
Ingat beli casing cable 1/2″. Panjang dalam 6 kaki.
2) Rujuk pada gambar di bawah untuk letak dekat almari. Lagi mudah skrew casing tu.
Bagi yang baru menanam pokok timun di rumah, boleh ikut tip yang dikongsi oleh Azuan Abdullah ini.
Menurut pekebun yang selalu berkongsi tip penanaman ini jika mahu tumbesar pokok timun cepat dan mengelak dari serangan kulat, pokok yang berusia 7 hari perlu dibuang daun kotiledon iaitu daun yang tiada fungsi.
Lepas 7 hari tanam pokok timun buang daun kotiledon
Pokok timun ini saya tanam 7 hari lalu. Tanam dalam pasu guna teknik hidroponik. Media 100% cocopeat. Baja guna AB Smart.
Hari ini usianya 8 hari lepas tanam. Tumbesarannya pun cantik molek. Dah ada 4-5 helai daun yang berfungsi.
Biasanya dalam tempoh 7-10 hari lepas tanam (tanam anak benih usia 7 hari lepas semai), saya akan buang daun kotiledon (rujuk gambar).
Cara potong
Potong daun kotiledon dengan pisau/gunting dan buang jauh-jauh daun tadi dari pokok. Nak lagi selamat, bakar atau kambus dalam tanah.
Kenapa daun kotiledon ini saya buang? Ini yang saya dapat daripada guru-guru saya.
1. Daun kotiledon ini ambil air dan nutrien yang banyak. Tapi ia tak buat kerja untuk proses makanan. Jadi kira duk makan saja la kan.
2. Dengan cara buang daun kotiledon ni, kita dapat kurangkan risiko pokok terkena penyakit bawaan kulat terutamanya kulapuk downy.
3. Dapat membaiki pengudaran pokok.
4. Dapat cepatkan tumbesaran pokok.
Cara ini boleh dipraktikkan untuk semua pokok sayur jenis menjalar. Ini cara yang saya buat ya sahabat.
Bila buat acara keluarga kat luar sama berkelah, berkhemah, barbeku atau acara makan-makan lagi best kalau bawa sekali aiskrim.
Tak perlu risau masalah aiskrim cair kalau tahu cara untuk memastikannya kekal beku. Dikongsi oleh penjual aiskrim sendiri di dalam akaun Tik Tok beliau @abamaiskriem caranya cukup mudah cuma gunakan ais dan garam saja untuk memastikan aiskrim tahan lama tak cair. Berikut adalah cara yang beliau tunjukkan.
1. Sediakan termos/ice box yang lebih besar daripada bekas aiskrim.
2. Masukkan bekas aiskrim dalam termos dan tuang ketulan ais di keliling bekas aiskrim.
3. Kemudian tabur garam kasar di atas ais keliling bekas aiskrim.
4. Seterusnya tabur lagi ketulan ais.
5. Tabur sekali lagi garam di atas ais dan tambah lagi ketulan ais hingga memenuhi termos.
Ini aiskrim yang digunakan untuk kenduri kahwin, letak 2 layer garam sudah memadai. Kalau lebih nanti terlebih keras.
Nak makan sedap tapi cepat siap boleh buat nasi ayam Thai ini. Memang jimat masa sesuai untuk korang yang ada banyak kerja nak buat.
Jimat masa sebab nasi dan ayam dimasak sekali. Nak buatnya pun mudah.
Boleh ikut perkongsian dari Khas Fena.
Jimat masa sebab nasi dan ayam masak sekali!
Kalau korang rasa nak masak benda yang menjimatkan masa, Nasi Ayam Thai
ini memang sesuai sangat. Sebab ayam tu campak sekali beras, masak, siap!
Kalau nak tahu cara masak, boleh tengok resipi ada di setiap gambar ok.
Resipi ini sesuai untuk dua orang makan. Selamat mencuba!
1. Bahan untuk nasi & ayam
Ayam 4 ketul 2 inci halia dihiris Sebiji bawang besar dihiris 1 kiub ayam Akar ketumbar
2. Masukkan air dalam periuk, masukkan empat ketul ayam dan bahan bahan yang dah disiapkan tadi. Letak garam sikit. Didihkan sekejap. Tak perlu lama lama sebab nanti kita nak masuk ayam dalam rice cooker pulak kan.
3. Sambil ayam mendidih tu, basuh 2 cawan beras dan toskan air.
4. Masukkan 3 cawan air rebusan ayam ke dalam periuk yang berisi beras tadi. Susun ayam atas beras dan masak nasi macam biasa. Simpan sikit air rebusan ayam untuk sup & sos.
5. Ini nasi yang dah siap dimasak.
6. Kita sediakan sos pulak.
Bahan-bahan: 4 ulas bawang putih ditumbuk lumat 3 biji cili padi ditumbuk lumat (tiada dalam gambar) 3 biji cili padi dihiris halus Daun ketumbar dihiris halus
7. Masukkan 2 sudu makan sos cili Thai, saya guna brand Life. Kemudian masukkan 1 sudu teh kicap manis. Memang pakai sikit sebab kalau letak banyak nanti sos nampak gelap sangat & tak cantik.
8. Masukkan 2 biji jus limau kasturi. Letak garam sikit sesedap rasa. Gula tak perlu sebab sos thai tu sendiri dah manis.
Sos ini cair & kena ada rasa pedas masam manis masin yang seimbang okeh. Tapi lebihkan rasa pedas tu baru best.
9. Hias dengan sesame seed. Yang ni nak cantik je tak letak pun takpe. Okay siap sos.
10. Cara buat sup
Kita adjust air rebusan tadi untuk buat sup. Masukkan 1 sudu teh serbuk blackpepper.
Letak garam sikit. Biarkan mendidih sekejap. Lepas tu tabur daun sup masa nak
hidang. Done!
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...