Menghidap kanser payudara tahap 4 sejak 2015 bukanlah menanda aras untuk dia kalah dengan ujian yang Allah sudah tentukan buatnya. Malah dia dengan penuh positif menganggap ujian ini sebagai satu rahmat yang tiada pada orang lain. Begitulah kuatnya semangat wanita berusia 34 tahun ini, Aimi Yusoff.

Umum mengetahui, tahap 4 adalah tahap terakhir bagi kanser. Tiada lagi tahap yang lebih teruk selepas itu. Justeru, apabila disahkan menghidap kanser tahap terakhir seperti itu, ramai individu yang beranggapan itulah pengakhiran sebuah kehidupan. Namun tidak bagi Aimi. Ibu kepada 3 anak lelaki ini menganggap kanser yang dihidapinya adalah sebuah rahmat.

Hidap Kanser Payudara Tahap 4, Aimi Anggap Ia Satu Rahmat!

IKLAN

Aimi bersama suami dan 3 anaknya.

 

“Jika dulu saya dan suami menjalani kehidupan biasa-biasa, namun selepas saya disahkan ada kanser, hubungan kami sangat rapat. Begitu juga dengan anak-anak. Kami jadi lebih menghargai momen perhubungan kami dan menikmati setiap detik dalam hidup secara bermanfaat. Saya juga menghargai hubungan dengan kawan-kawan. Ada yang datang dari jauh untuk bertemu dengan saya. Jika bukan kerana kanser, mungkin sampai bila-bila saya tak jumpa diorang,” cerita Aimi.

Suntik hormon tiap bulan

Meski cukup positif melalui hari mendatang namun kata Aimi sel kansernya sudah merebak ke tulang belakang, tulang pinggul dan paru-paru. Malah pada usia 30an dia sudah pun menopaus. Oleh itu dia perlu datang ke hospital setiap bulan untuk mendapatkan suntikan hormon.

Minyak terapi untuk ketenangan

Aimi ketika ini masih dalam rawatan kemoterapi yang bertujuan membunuh sel-sel kanser, namun katanya sering kali sesi ini dimomokkan dengan rasa sakit. Akhirnya ramai pesakit kanser rasa takut untuk melalui rawatan tersebut.

IKLAN

“Sebenarnya kemoterapi taklah seteruk yang diceritakan. Yang perlu diberi perhatian ialah kesan daripada kemoterapi itu sendiri. Tapi kesan itu pun berbeza ikut diri seseorang. Macam saya sendiri, setiap cycle tu kesannya berbeza. Misalnya, cycle pertama saya kena gastrik, cycle kedua saya sakit kepala, cycle ketiga saya cirit-birit. Kesan umum daripada kemoterapi ialah kepala jadi botak dan segala bulu yang ada pada tubuh akan gugur, misalnya kening.”

Tidak dinafikan, Aimi pernah juga berasa putus asa setiap kali perlu melalui rawatan demi rawatan untuk memastikan dia terus sihat. Jika perasaan itu wujud, Aimi akan menggunakan rawatan alternatif untuk menenangkan jiwanya. Selalunya Aimi akan gunakan minyak terapi untuk disapu pada tubuhnya demi mendapatkan ketenangan, perbaiki mood dan rilekskan minda. Setiap kali selesai kemoterapi, Aimi pastikan dirinya mendapat rehat yang cukup.

Selain itu:  Tip Simpan Lauk Untuk Frozen Supaya Tahan Hingga 6 Bulan & Cara Betul Panaskannya

Statistik stage 4 jangka hayat kurang 5 tahun

Mengikut statistik perubatan, pesakit kanser tahap 4 dijangka mempunyai jangka hayat kurang daripada lima tahun. Frust dengan statistik itu? Bagi Aimi itu hanyalah sekadar nombor.

“Kenapa saya perlu biarkan fakta itu mengganggu kehidupan saya. Saya tak nak fikir benda yang tak perlu. Walaupun saya perlu lupakan minat saya, tapi secara positif saya boleh buat banyak lagi aktiviti yang sesuai dengan kesihatan saya.”

Lupakan minat sukan lasak

Menurut Aimi, agak menyedihkan apabila dia terpaksa melupakan minat terhadap sukan lasak kerana kesihatan tidak mengizinkan. Namun kata Aimi untuk apa dia terus bersedih. Sebaliknya dia positif dan fokus pada benda lain yang dia boleh buat.

IKLAN

“Saya manfaatkan banyak masa dengan anak-anak. Saya tak nak fikir pasal sakit. Anak memang tahu saya sakit. Saya terangkan kalau saya dalam bilik, sedang sakit, jangan ganggu. Mereka boleh faham.”

Hidap Kanser Payudara Tahap 4, Aimi Anggap Ia Satu Rahmat!

Orang lelaki perlu tingkatkan kesedaran juga

Walaupun kanser payudara lebih dikaitkan dengan penyakit wanita, namun kesedaran mengenai penyakit ini bukanlah terhad pada wanita sahaja. Ini kerana lelaki juga perlu tingkatkan kesedaran mengenai penyakit ini. Perlu!

Aimi aktif memberikan perkongsian di majlis ilmu dan sesi sharing berkenaan kanser kepada orang ramai. Terbaru Aimi adalah salah seorang panel yang berkongsi kisah kanser dihidapi di Malayian International Sport & Fitness Fair 2018 (MisFit) bersama Vanilla Kismis.

“Orang lelaki perlu peka dengan kanser payudara. Jika anda sayangkan orang sekeliling anda, anda perlu ingatkan pasangan atau adik beradik perempuan anda untuk pergi buat pemeriksaan secara berkala. Jika suami pula, sila peka dengan sebarang perubahan bentuk pada payudara pasangan.” pesan Aimi.

Kesedaran kaum lelaki sangat perlu kerana ada kala wanita takut untuk pergi buat pemeriksaan. Jika ada sokongan daripada lelaki yang terdekat dengannya, maka ianya akan menjadi lebih mudah.

Selain itu:  Ambil Tahu Jenis Extension Wire Di Rumah, Ada Yang Tak Sesuai Dengan Alat Elektrik Yang Kita Guna

Impian

Tiada perkara lain yang menjadi impian Aimi selain mengharapkan keajaiban daripada Allah agar dia sembuh dan bebas kanser. Malah setiap malam, sebelum tidur dia selalu terfikir masih adakah hari esoknya untuknya. Untuk itu, Aimi selalu bersolat sebelum tidur. Selepas solat, dia akan terus pejamkan mata dan tidur.

“Saya akan shut down semuanya selepas solat malam. Saya elakkan fikiran menerawang mengenang nasib kerana jika saya buat begitu, lebih macam-macam akan datang dalam fikiran. Saya berdoa supaya Allah panjangkan umur saya kerana ingin saya nikmati hidup bahagia dengan suami dan anak-anak.”

Petua Hindar Stres Cara Aimi

1) Berwuduk
2) Perbanyakkan solat
3) Berbincang jika ada masalah
4) Elak pendam perasaan

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI