Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Kerja Rumah Hujung Minggu Supaya Tetap Ada Masa Keluar Dengan Famili

3342

 

Bukan mudah jadi seorang ibu dengan anak tujuh. Mana nak urus anak, suami, rumah dan kerja.

Namun jangan asyik komplen. Sebaliknya seorang wanita perlu bijak urus masa dan urus diri. Apa pun alasan, ibulah suri bagi sesebuah rumahtangga.

VK suka nak kongsi tip bermanfaat daripada seorang ibu bernama Nur Baizura A Bakar, berumur 37 tahun. Dia yang menggunakan nama instagram zuera_burn memberikan panduan untuk ibu yang ingin meluangkan lebih banyak masa pada hujung minggu bersama suami dan anak. Dia berkongsi cara uruskan kerja di rumah supaya lebih cepat siap secara sistematik.

Bayangkanlah betapa ibu ini hebat uruskan tujuh anak yang berumur dari 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 dan paling kecil 1 tahun 3 bulan. Dia bukan surirumah sepenuh masa. Dia ialah seorang guru. Malah di rumah dia turut menjahit dan mengambil upah menjahit. Banyak kerja yang dilakukan namun rumahtangganya terus dengan berkesan.

Ditanya dari mana dia mendapat idea untuk uruskan rumahtangga secara sistematik begini, jawapannya begini.

“Saya sejak kecil suka mengemas. Adik-beradik saya 10 orang. Emak saya menjahit dan ayah saya pegawai kerajaan. Tinggal di KL memang kos sara hidup tinggi. Saya faham ibu saya memang tak cukup masa nak mengemas. Jadi kami adik-beradik akan bahagi tugas.

“Sorang kemas dapur, ayah saya balik kerja dia yang akan masak. Sorang akan urus kain baju. Saya la tu. Sorang lagi akan menyapu dan masing-masing ada tugas. Bila saya ada anak, saya apply apa yang saya buat dulu supaya masing-masing tahu tanggungjawab mereka.”

 

Utamakan dapur dulu

Mak mak memang macam ni. Kalau saya yang utama dapur dulu lepas tu baru bab kain baju sebab kalau ahli rumah lapar nanti tak selesa nak mengemas. Kejap-kejap sorang masuk dapur lepas tu sorang lagi. Diorg tak minta tapi diorg masak sendiri. Jadi untuk mengelakkan dapurku bersepah baik siap-siap masak baru lah boleh buat kerja lain.

Macam mana nak buat?

Tips utk jimat masa, sebab saya nak spend masa untuk suami dan anak kalau hari cuti. So tak nak lah nanti hari cuti tapi kita terlalu sibuk dengan nak urus rumahtangga. Jadi kena kemas time yang diorg sibuk atau tiada di rumah.

Hari terakhir kerja contohnya pantai timur cuti Jumaat jadi hari Khamis lah kan. Balik kerja hari khamis tu terus buat ni;

1️. Perkara pertama adalah kutip semua baju dan basuh…pastikan semua siap termasuk baju putih.
2️. Lepas tu kemas semua bahagian utama iaitu ruang tamu, ruang rehat,lepas tu semua ruang dan bilik yang memang tak digunakan kecuali bilik tidur…kemas, lap habuk dan sapu tak termasuk vacuum dan mop.
3️. Lepas tu bersiap laa untuk dinner kan? Sambung malam pula
4️. Malam boleh sidai baju kalau pakai dryer memang terus boleh siap la.
5️. Malam juga boleh kemas bilik

Malam dah siapkan semua, pagi mudah nak memasak

Esok pagi bangun jer boleh terus sinsing lengan;
1️. Sapu semua ruang, vacuum dan mop
2️. Okay dah siap pun kemas sebab semua dah siap-siap semalam kan. Jadi bolehlah masuk dapur dengan tenang siapkan breakfast dan siapkan bahan untuk minggu depan pula
3️ Kalau anda bijak merancang masa yang diambil lebih kurang 1-2 jam jer untuk cuci, packing dan siap masak untuk tengah hari pula sambil kemas dapur.
4️. Lepas tu boleh sambung lipat baju,g osok baju dan sediakan pakaian untuk minggu depan juga.

Kena rajin dan bijak urus masa

Siapppp untuk seminggu! Saya pun ada anak kecik tapi masih lagi boleh buat dengan gangguan si kecik. Eh silap….saya anak 7 boleh buat takkan uols baru anak 2-3 takleh buat. Sentap laa sentap…sebab bila tak amal rajin sekarang nanti malas tu sampai laa ke tua. Ada jer anak dah 4 kemas tempat tidur pun malas.

Bertabahlah mak mak sekalian. Memang macam tu pun, kalau suami tolong layan dan tolong kemas sekali memang bertuah laaa mak mak sekalian. Sambil kemas-kemas.

 

 

View this post on Instagram

 

Mak mak memang macam ni…kalau saya laaa.. yang utama dapur dulu lepas tu baru bab kain baju sebab kalau ahli rumah lapar nanti tak selesa nak mengemas?kejap2 sorang masuk dapur lepas tu sorang lagi..diorg tak minta tapi diorg masak sendiri? jadi untuk mengelakkan dapurku bersepah baik siap2 masak baru laaa boleh buat kerja lain… Tips utk jimat masa…sebab saya nak spend masa untuk suami dan anak2 kalau hari cuti so tak nak laaa nanti hari cuti tapi kita terlalu sibuk dengan nak urus rumahtangga..jadi kena kemas time yang diorg sibuk atau tiada di rumah??? Hari terakhir kerja contohnya pantai timur cuti Jumaat jadi hari Khamis laaa kan… Balik kerja hari khamis tu .. 1️⃣perkara pertama adalah kutip semua baju dan basuh…pastikan semua siap termasuk baju putih? 2️⃣lepas tu kemas semua bahagian utama iaitu ruang tamu,ruang rehat,lepas tu semua ruang dan bilik yang memang tak digunakan kecuali bilik tidur…kemas,lap habuk dan sapu tak termasuk vacuum dan mop. 3️⃣lepas tu bersiap laa untuk dinner kan? Sambung malam pula 4️⃣malam boleh sidai baju ?kalau pakai dryer memang terus boleh siap laaa??? 5️⃣malam juga boleh laa kemas bilik Esok pagi bangun jer boleh terus sinsing lengan hehehee… 1️⃣sapu semua ruang,vacuum dan mop 2️⃣okay dah siap pun kemas sebab semua dah siap2 semalam kan..jadi bolehlah masuk dapur dengan tenang siapkan breakfast dan siapkan bahan untuk minggu depan pula 3️⃣kalau anda bijak merancang masa yang diambil lebih kurang 1-2 jam jer untuk cuci,packing dan siap masak untuk tengah hari pula sambil kemas2 dapur dan peti 4️⃣lepas tu boleh sambung lipat baju,gosok baju dan sediakan pakaian untuk minggu depan juga Siapppp untuk seminggu??? Saya pun ada anak kecik baru 10 bulan masih lagi boleh buat dengan gangguan si kecik hehehe… Eh silap…saya anak 7 boleh buat takkan uols baru anak 2-3 takleh buat kihkihkih…..sentap laa sentap??? sebab bila tak amal rajin sekarang nanti malas tu sampai laa ke tua? Ada jer anak dah 4 kemas tempat tidur pun malas? Bertabahlah mak mak sekalian…memang macam tu pun…kalau suami tolong layan dan tolong kemas sekali memang bertuah laaa mak mak sekalian… Sambil kemas2 Sambil m

A post shared by zuera_burn (@zuera_burn) on

Kalau tengok cara ibu ini uruskan rumahtangga, macam senang je kan. Kena pandai buat mana yang penting dulu, lepas tu siapkan yang lain-lain. Kagum betul VK. Puan ni anak tujuh orang. Siap boleh ambil upah menjahit lagi tu. Fuhhhh. Kalau nak lebih tip urus masa, korang boleh jengan instagram puan ni. Banyak tip proven yang mak-mak boleh ikut. Rajin dengan tak rajin je la nak ikut…

 

Sumber: Zuera Burn