Antara tip untuk menjimatkan bil elektrik yang sering kali diasarankan adalah mencabut plug barang elekterik jika tak digunakan. Tapi ramai tak tahu kenapa ia perlu dilakukan, bagi kita bila suis dimatikan dah cukup.
Hal ini kerana terdapat sesetengah barangan elektrik masih menyimpan tenaga elektrik walaupun suis sudah dimatikan.
Berikut adalah penjelasan @abgletriqq dalam satu video yang dimuat naik di aplikasi TikTok. Beliau yang selalu berkongsi tip tentang barang elektrik ini menjelaskan ia perlu dilakukan kerana terdapat sesetengah barangan elektrik masih menyimpan tenaga elektrik walaupun suis sudah dimatikan.
“Ada sesetengah produk elektrik sebenarnya ada load current yang akan masuk walaupun kita dah tutup suis. Ia dikenali sebagai Phantom Power atau Standby Power.
“Ia akan terjadi pada barang elektrik yang ditutup suiz tapi tak cabut plug. Antara barang elektrik yang berkemungkinan terjadi Phantom Power ataupun Standy Power ini yang saya betul-betul pasti adalah mesin basuh front load.
“Sebab itu sebelum ini dalam video tip jimat elektrik saya sebelum ini, saya syorkan cabut plug mesin basuh. Load elektrik akan standby di bahagian pc board walaupun kita sudah tutup suis,” katanya.
Selanjutnya beliau menasihatkan orang ramai membiasakan amalan mencabut plug agar tidak berlaku insiden terlupa matikan suis plug khususnya sewaktu meninggalkan rumah yang dah tentu memberi kesan bil elektrik. Jika dah cabut plug kita takkan ada kejadian tak tutup suiz.
Gulai terung, pajeri, sambal, bakar semua dah buat. Ini satu lagi masakan berasaskan terung yang boleh kita cuba. Terung goreng crispy, resipi ini lain sikit tapi yang pasti sedap dan rangup.
Yang tak minat makan terung pun akan jadi suka, tak mustahil anak-anak pun akan suka makan terung lepas cuba terung goreng crispy ni. Cara membuatnya dikongsi oleh Zaharah Mazrul.
Cara buat terung goreng crispy
Ada peminat terung di sini? Kalau ada kita geng. Jom kita pelbagaikan menu terung, goreng macam ni memang sedap.
Bahan-bahan
Terung
Garam
Tepung Bestari (pedas)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Basuh bersih terung kemudian potong terung macam dalam gambar, potong memanjang tapi jangan putus.
2. Kemudian tabur/sapu garam halus sikit pada setiap terung. Perap dalam 10 minit.
3. Selepas perap air akan keluar dari terung, lap dengan tisu supata kering sedikit.
4. Seterusnya celup terung dalam tepung Bestari dan goreng dalam minyak yang dipanaskan terlebih dahulu.
5. Angkat dan tos bila terung sudah garing. Boleh dijadikan lauk, nak makan begitu saja pun sedap.
Cheese tart, blueberry tart, fruit tart dan sebagainya memang kegemaran ramai. Nak buat desert ini kena ada kulit tart.
Sekarang mudah, kita boleh beli saja kulit tart di bakeri, tak perlu buat lagi. Tinggal buat filling saja, senang kerja.
Memandangkan desert ini memang disukai, permintaan untuk kulit tart pun tinggi. Selain buat untuk hidangan sendiri, kita sebenarnya boleh jadikan kulit tart ini sebagai sumber pendapatan seperti yang dilakukan oleh Hlinda ini.
Jika ada yang nak cuba dan jadikan ia punca rezeki atau pendapatan sampingan, beliau juga berkongsi cara membuatnya.
Kulit tart boleh jadi side income
Siapa sangka kulit tart ini bole jadi side income. Sekarang ramai yang malas nak buat kulit tart sendiri. Kulit tart ini boleh digunakan untuk buat cheese tart mahu pun fruit tart. Saya halalkan resipinya.
Bahan untuk kulit tart:
250 gm majerin
100 gm gula kastor
1 biji telur – boleh guna gred apa pun
1 sk esen vanilla
500 gm tepung gandum (jika lembik boleh tambah sedikit tepung)
Cara membuat:
1. Satukan majerin, gula kastor, telur dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. Tak perlu Kacau sehingga kembang hanya sekadar sebati.
2. Selepas adunan sebati boleh masukkan tepung. Gaul sehingga sebati. Jika lembik dan melekat pada jari masukkan sikit lagi tepung.
3. Bila adunan dah elok boleh masukkan dalam acuan untuk bentuk kulit tart. Saya guna saiz acuan 4.5cm. Alat warna pink itu presser tart, boleh cari di Shopee (klik SINI untuk beli)
4. Bakar dalam oven, suhu 170 darjah selama 20 minit. Gunakan api atas bawah.
Info
Nak tahu kulit tart dah masak, cuba terbalikkan acuan. Jika kulit tart tak boleh keluar dari acuan itu bermakna belum masak. Boleh tambah masa lagi.
Suhu bergantung pada oven masing-masing ya.
Bagi adunan ini boleh dapat 110 – 115 pcs. Harga jualan untuk kulit tart ini lebih kurang RM30 untuk 100 pcs.
Kulit tart boleh tahan satu bulan lebih, jangan perap sampai berbulan-bulan.
Kena scam tukang rumah atau kena tipu kontraktor antara kes yang selalu berlaku bila pemilik kediaman mahu membina atau melakukan ubah suai rumah.Antaranya rumah...