Isteri Perlu Rehat! Lelaki Ini Jelaskan Kenapa Suami Patut Beri Isteri ‘Me Time’

463

 

Saban hari membuat kerja rumah yang tak pernah berkesudahan, melayan anak seharus para isteri terutama yang tidak bekerja diberikan masa untuk berehat.

“Me Time’ inilah istilahnya. Waktu untuk kaum wanita rehat sendiri, atau pun keluar bersama teman-teman seketika.

Bukan saja untuk isteri yang tidak bekerja tapi yang berkerjaya turut memerlukan masa ini untuk lari seketika dari rutin biasa.

Tapi selalunya wanita serba salah untuk menikmati masa rehat sendiri ini kerana bimbang suami tak mengizinkan walau pun hakikatnya isteri sangat memerlukannya.

Memahami keadaan ini lelaki bernama Akhtar Syamir memberi penjelasan panjang lebar kenapa suami perlu memberikan ‘Me Time’ pada isteri.

“ME TIME”

“Sayang, boleh tak arinie sayang nak keluar dengan Kak Risz dan Ana? Anak – anak sayang bawak sekali, Ana pun bawak Aiman.”

Belum sempat dia sambung, saya dah cakap “Boleh sayangku, jaga diri baik – baik, jaga anak – anak.”

Kenapa saya terus benarkan tanpa banyak soal? Pergi mana pun tak tau, balik pukul berapa pun tak tau. Tapi main bagi je.

Kerana saya nampak nie sebagai peluang. Peluang untuk beri isteri saya dapat sedikit sebanyak “ME TIME” yang boleh. Saya sedang bekerja, jika tidak saya sendiri akan jagakan anak – anak untuk dia. Lagipun saya kenal dengan ipar – ipar Isteri saya tu.

Apa sebenarnya “ME TIME” ni ya?

“ME TIME” ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. Terpulang jika dia nak bawak anak ke tak nak.

Pilihan terletak di tangan Isteri tetapi mengikut kesesuaian keadaan jugak. Kalau suami tengah bekerja macam mana nak tolong jagakan anak ye tak?

Sehebat mana pun kita biasa dengar pasal QUEEN CONTROL, sebenarnya kes di mana Isteri tidak mempunyai kuasa untuk bersuara atau menentukan apa – apa dalam hidup adalah amat banyak.

Cuma kita je yang tak tau sebab Isteri yang diperlakukan sebegini jarang berkongsi kerana tidak mahu mengaibkan suami dan dirinya sendiri.

Senario seperti, suri rumah atau Isteri yang bekerja tidak boleh melakukan aktiviti lain selain mengemas rumah, memasak serta menguruskan suami dan anak sahaja.

Sebaliknya suami bebas mempunyai masanya sendiri seperti berjumpa kawan, memancing, berkonvoi kenderaan, bersukan sendiri di gym dan hobi – hobi yang lain sambil meninggalkan Isteri di rumah setia menanti cinta hatinya pulang dari “ME TIME” mereka.

Soalan seperti “Abang boleh, kenapa sayang tak boleh? Sayang pun nak keluar dengan kawan / ipar / adik beradik jugak” bakal disangkal dengan perkataan “awak tu isteri orang, anak pun dah berderet, duduk rumah jaga anak je, itu tanggungjawab awak, nak keluar buat apa”?

Amatlah kasihan apabila terjadi perkara sebegini di mana pasangan menutup rapat mata dan telinga tentang betapa pentingnya “ME TIME” buat Isteri.

Kenapa isteri perlu ‘Me Time’

Kenapa ianya penting? Kerana kita sebagai suami belum tentu mampu buat apa yang Isteri kita buat SETIAP HARI.

1.Isteri perlu rehat

Jangan bohong jika ada suami berbangga berkata mereka boleh menggantikan SEMUA tugas Isteri. Sehari mungkin, dua hari dah mengeluh, seminggu dah tension, sebulan dah naik gila. Memang tersangat penat. Kita kadang – kadang nampak senang kerana mereka hebat dan cekap dalam membuat kerja – kerja tu.

Ambil contoh basuh berak anak je. Bukan semua lelaki mampu. Itu tak masuk bab bagi makan anak. Kalau anak tak nak makan, terus kita biarkan je. Sedangkan kalau Isteri yang bagi, mesti dipaksanya habis sepinggan.

Salah satu komponen dalam “ME TIME” ialah rehat. Isteri kita perlukan rehat. Penat weh jadi suri rumah sepenuh masa. Penat jugak menjadi suri rumah DAN bekerja. Bagilah mereka rehat jugak.

Mungkin ada yang kata “saya tak perlukan ME TIME, saya nak spend masa dengan anak dan suami je”. Bagus juga begini, tapi itu pilihan anda. Keluarga kita, kita corakkan BERSAMA. Bukan dari suami sahaja.

2. Bersosial cara isteri

Komponen lain dalam “ME TIME” ialah bersosial. Bila dengar perkataan nie saya jamin ramai suami yang dah mula marah. Bersosial tidak salah. Jika perkara buruk terjadi dari bersosial, orang tu sendiri yang perlu dipersalahkan. Bukan konsep bersosial tu.

Bersosial dalam kawalan adalah amat baik di mana Isteri meluangkan masa bersama adik beradik, kawan dan ipar yang kita kenal. Mereka tersangat perlukan benda nie. Bayangkan hari – hari mengadap muka kita dan anak – anak je. Sedangkan kita pergi kerja dapat juga jumpa kawan – kawan. Janganlah pandang negatif perkara nie kerana ia amat memberi manfaat kepada Isteri kita.

3. Isteri pun ada hobi

Akhir sekali ialah minat dan hobi. Kita sebagai suami ada minat dan hobi kita. Ada yang minat bermotor, kereta, memancing, gym, tengok bola, futsal, bowling dan lain – lain. Kalau kita boleh, kenapa kita anggap isteri kita tak perlu semua tu? Isteri pun manusia jugak kan?

Saya bukan nak ajar macam mana nak uruskan rumah tangga. Cuma saya nak bukakan mata yang selama nie tertutup. Harap jangan salah faham dan buang ego tu jauh – jauh. Kita bukan sentiasanya betul. Termasuklah saya sendiri.

Berilah “ME TIME” kepada Isteri anda. Mereka layak dan perlukannya. Mesti mereka seronok dapat keluar bersama rakan perempuan dan buat aktiviti perempuan yang kita sendiri sebagai lelaki mungkin tidak faham. Tahan ke nak menunggu berjam – jam mereka window shopping? Belum tentu kan?

Hasilnya, anda akan hidup dalam keluarga yang harmoni, toleransi dan Isteri yang happy. Saya selalu tekankan ;

Isteri yang Happy = Keluarga yang happy.

Dan konsep “Kebebasan yang Terkawal” perlu diterapkan. Ianya umpama bermain layang – layang, bebas tetapi masih setia dengan pemegang benang.

Saya doakan semoga keluarga kita semua sentiasa bahagia sampai bila – bila.

Sumber: Akhtar Syamir

 

Tinggalkan Komen