Chef selebriti, Chef Wan selalu muat naik kisah ibunya di instagram. Menjaga seorang ibu yang sudah tua bukannya mudah apatah lagi menurut cerita Chef Wan, ibunya ada dimensia. Malah Chef Wan lebih cenderung untuk menjaga sendiri ibunya berbanding mengambil pembantu rumah untuk menguruskan ibunya.

Terkini, Chef Wan bersyukur kerana dilimpahi rezeki yang tak putus-putus. Malah dia menganggap semua itu disebabkan dia mengambil berat kebajikan ibunya yang sudah tua. Memang nampak ibunya gembira bersama Chef Wan. Keletah Chef Wan melayan ibunya selalu mencuit hati. Misalnya mengajak ibunya menari dan berjalan-jalan ambil angin petang di sekitar kediaman mereka.

 

IKLAN

 

Kau jaga mak

Emak dari pagi tadi tak habis2 kata “Wan kau jaga emak tiap2 bulan emak dapat pencen ayah dan duit hasil Felda minyak sawit emak kasi la kau sikit ya”..
Just as are watching CNN TalkAsia with Tun M she said it again.
So saya terus tangkap kaki emak dan mula picit2 dan urut dia sambil mengampu dia!
Look at her reaction la its so funny.

She said this once to my other sister hari tu.
Omg inmediately she snapped at my mother and said to her
“Eh emak ni nyanyuk ke Wan ni dah hidup senang emak nak kasi dia duit bulan2?
Lebih baik la emak kasi aku ini!”

 

IKLAN

Pasti beri mak RM3,000 tiap bulan

I laughed at her respond but will not answer back.
Di dalam hati saya berkata this is so typical of some sibbling behaviour.
Time nak jaga or menjengok ibu tu haram tak nampak.
Di tolak mcm bola lagi ada.
Tapi duit punya pasal terus sentap mcm lah saya kebuluk harta emak ni pun.

Selama ini satu sen pun saya tak pernah ambil dari ibu saya.
Malahan each month i make sure she get rm3000 allowances from me pun.
Her medical expenses semua saya juga yg menanggung.
Adoi harta saya pun cukup makan lah.
Itu sebab rezeki saya sejak muda lagi melimpah ruah sampai la saya tua ini kerana menjaga ibu dan bapa saya mau pun sentiasa menolong saudara mara mau pun anak2 yatim dan bantuan2 masjid yg saya dahulu kan bila ada rezeki berlebihan.

 

IKLAN

Tak harap balasan malah berkorban untuk bahagiakan mak

Bukan saya nak cakap besar tetapi ini ada la kenyataan yg sebenarnya.
Tetapi manusia ini instead of being inspired and learning from us ini tidak depa bersikap batu api lagi ada.
Seorang ibu yg tua bukan bodoh apabila melihat kejujuran hati seorang anak yg menjaga kebajikan ibunya pun.
Anak seperti saya pula tak kan mengharap apa2 balasan pun dari Ibu saya yg tua ini melahan saya akan sentiasa berkorban apa sahaja untuk membahagia kan dia selama dia hidup diatas dunia ini.
Off course i will never accept any money from my mother pun.
Jika dia meninggal pun saya tak akan ambil satu sen pun duit beliau malahan saya agih2 kan pada adik2 yg lain lagi ada.
Bukan banyak mana pun!?
Kita ni bukan tamak berebut harta pun as selama saya hidup ini Allah sudah puas kan hidup saya ini dengan segala kemewahan mau pun kesusahan and i am so evergrateful.

 

 

Sumber:  Chef Wan