Masih belum reda isu penggunaan tandas untuk golongan yang mengamalkan kehidupan sebagai lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT). Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menerima banyak respon negatif daripada netizen akibat ‘lepas jawab’ secara spontan mengenai LGBT boleh menggunakan tandas wanita.

Kali ini Tmbalannya, Fuziah Salleh menerima respon daripada golongan orang kurang upaya (OKU) kerana menyarankan LGBT menggunakan tandas OKU. Pembaca berita, Ras Adiba Radzi telah memberikan surat terbuka kepada Fuziah melalui instagramnya meluahkan kekesalan kerana merasakan ketidakprihatinan pihak kementerian terhadap golongan kurang upaya dengan membenarkan orang lain menikmati kemudahan yang sepatutnya dimiliki khusus untuk golongan ini.

 

Surat terbuka kepada YB Fuziah Salleh. Assalamualaikum YB. Saya sebagai Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU Sentral ingin menyampaikan BANTAHAN kami di atas saranan YB untuk membenarkan LGBT menggunakan tandas kami. Maaf kami sebulat suara TIDAK SETUJU. Ini adalah hak kami, kenapa perlu kami kongsi dengan mereka yang berupaya? Tahukah YB bahawa tandas kami sering disalah gunakan Orang bukan OKU, juga untuk merokok, dijadikan bilik stor atau tempat rehat pekerja pembersihan. Kami sudah sekian lama melalui keadaan sebegini, mengapalah YB ingin mencadangkan sebegitu? Apa YB tidak membuat penyelidikan sebelum memberi cadangan ini dan apa YB tidak prihatin dengan keadaan kami ini? Saya pohon YB sebagai seorang Menteri meminta maaf kepada komuniti OKU di Malaysia, kerana tindakan YB ini membuat saya dan sahabat-sahabat OKU semua marah. Pohon berfikir dahulu dan hormati perasaan kami sebelum melulu memberikan cadangan tanpa tahu menahu akan hak kami. Assalamualaikum Ras Adiba Radzi Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU Sentral. @tun_mahathir @tun_mahathir_ @tun_mahathir_ @chedetofficial @drwanazizah @hannahyeoh @fuziah99 (Signage by @thesignshed)

A post shared by Ras Adiba Radzi (@rasadibaradzi) on

Bantahan di atas saranan LGBT guna tandas OKU

Surat terbuka kepada YB Fuziah Salleh.

Assalamualaikum YB.
Saya sebagai Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU Sentral ingin menyampaikan BANTAHAN kami di atas saranan YB untuk membenarkan LGBT menggunakan tandas kami.

Maaf kami sebulat suara TIDAK SETUJU. Ini adalah hak kami, kenapa perlu kami kongsi dengan mereka yang berupaya?

 

IKLAN
Selain itu:  Foto Comel Prince George Pada Hari Pertama Persekolahan

YB tak buat penyelidikan sebelum beri cadangan?

Tahukah YB bahawa tandas kami sering disalah gunakan Orang bukan OKU, juga untuk merokok, dijadikan bilik stor atau tempat rehat pekerja pembersihan.

Kami sudah sekian lama melalui keadaan sebegini, mengapalah YB ingin mencadangkan sebegitu?

Apa YB tidak membuat penyelidikan sebelum memberi cadangan ini dan apa YB tidak prihatin dengan keadaan kami ini?

 

YB perlu minta maaf kepada komuniti OKU

Saya pohon YB sebagai seorang Menteri meminta maaf kepada komuniti OKU di Malaysia, kerana tindakan YB ini membuat saya dan sahabat-sahabat OKU semua marah. Pohon berfikir dahulu dan hormati perasaan kami sebelum melulu memberikan cadangan tanpa tahu menahu akan hak kami.

Assalamualaikum

Ras Adiba Radzi
Pengerusi dan Pengasas
Persatuan OKU Sentral.
@tun_mahathir@tun_mahathir_@tun_mahathir_@chedetofficial@drwanazizah@hannahyeoh@fuziah99(Signage by @thesignshed)

 

Jangan Usik Tandas Kami

Sebelum menulis surat terbuka ini, Ras Adiba telahpun menyuarakan rasa marah apabila saranan itu dibuat Fuziah.

 

IKLAN

I am sorry but I think you must have been staying in a cave lah YB. The answer is NO! Disabled toilet are ONLY FOR THE DISABLED! It is bad enough that our toilets are abused by the able bodied. We have 1 toilet and it is often used as a store room, for the smokers or as a rest room for the cleaners. So the answer is NO. Go build another toilet, don’t touch OURS! Maaf tapi serasakan YB seperti baru keluar dari gua gamaknya.Jawapannya adalah TIDAK BOLEH! TANDAS OKU HANYALAH UNTUK OKU SAHAJA! Dahlah tandas kami satu sahaja, lepas tu selalu digunakan orang-orang yang tidak bertanggungjawab. Kami terpaksa berkongsi pula dengan perokok atau tandas kami dijadikan bilik stor atau bilik rehat pekerja. Maaf. Kalau nak sangat, sila bina tandas lain untuk mereka. JANGAN USIK TANDAS KAMI!

A post shared by Ras Adiba Radzi (@rasadibaradzi) on

Post Ras Adiba mendapat respon positif dan semua menyokong pendapatnya.

Selain itu:  Fattah & Fazura Kongsi Video Majlis Pernikahan Di Instagram. Confirm Tengok Sambil Senyum!

 

Fikir dulu sebelum cakap

‘Jangan Guna Usik Tandas Kami!  Ras Adiba Marah Isu LGBT, Minta Perasaan & Hak  OKU Dihormati

IKLAN

Car park pun tak boleh kongsi

‘Jangan Guna Usik Tandas Kami!  Ras Adiba Marah Isu LGBT, Minta Perasaan & Hak  OKU Dihormati

 

Seolah-olah menerima LGBT

‘Jangan Guna Usik Tandas Kami!  Ras Adiba Marah Isu LGBT, Minta Perasaan & Hak  OKU Dihormati

 

Hormati hak dan perasaan OKU

‘Jangan Guna Usik Tandas Kami!  Ras Adiba Marah Isu LGBT, Minta Perasaan & Hak  OKU Dihormati

 

Sumber: Ras Adiba Radzi 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI