Alang-alang nak tukar pintu, elok kalau tukar sekali tuil pintu jenis pemegang bukan tombol. Terutamanya kalau di rumah ada warga emas, ahli keluarga OKU atau kanak-kanak.

Alasannya boleh ikut perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini. Semuanya demi kemudahan dan keselamatan golongan di atas.

Disarankan tukar tuil pintu jenis pemegang

Jika kalian ada niat nak tukar pintu bilik/rumah, saya sebagai doktor perubatan rehabilitasi fizikal, sarankan tukar kepada tuil pintu yang gunakan pemegang (handle) berbanding tombol (knob).

Kalau Di Rumah Ada Orang Tua, OKU & Anak Kecil Disarankan Tukar Tuil Pintu Jenis Pemegang. Ini Sebabnya

Kenapa saya sarankan tuil pintu jenis pemegang?

▪️ Lebih mesra warga emas ada masalah sendi

Tuil pemegang boleh dipulas menggunakan kekuatan lengan, maka ia lebih mudah berbanding tombol yang menggunakan kekuatan pergelangan tangan. Makanya ia lebih mesra kepada warga emas yang mempunyai masalah sendi (arthritis).

▪️ Mudah diguna oleh kanak-kanak

IKLAN

Ia mudah digunakan oleh kanak-kanak kerana membolehkan mereka gunakan kedua-dua belah tangan dan berat badan untuk memulas tuil itu. Kanak-kanak sukar untuk memegang tombol dan tidak mempunyai kekuatan memulasnya.

▪️ Tombol sukar pulas jika tangan basah

Di bilik air atau tandas, tuil pemegang lebih sesuai kerana tangan yang basah menyebabkan tombol menjadi licin untuk dipulas. Merujuk kepada perkara sebelum ini, ia pasti menyebabkan lebih kesukaran kepada kanak-kanak dan warga emas.

▪️ Boleh diguna OKU yang tiada jari atau sebahagian tangan

IKLAN

Jika kita membawa barang dengan kedua-dua belah tangan, tuil jenis pemegang boleh dipulas dan ditarik menggunakan siku. Guna kaki pun boleh. Bermakna ia juga boleh digunakan oleh OKU yang ketiadaan jari atau sebahagian tangan.

Kalau Di Rumah Ada Orang Tua, OKU & Anak Kecil Disarankan Tukar Tuil Pintu Jenis Pemegang. Ini Sebabnya

▪️ Kegunaan ketika keadaan genting

Ini agak jarang dan ekstrim, tapi dalam keadaan genting di mana kita perlu mengekang orang memulas tuil pintu dan masuk ke dalam bilik, tuil jenis pemegang lebih mudah untuk disendal dengan perabot lain seperti kerusi.

IKLAN

Pilih untuk pili juga

Selain tuil pintu, rekaan pili air juga mempunyai konsep yang hampir sama. Pili air jenis tuil pemegang lebih kelebihan berbanding jenis tombol atau jenis kepala silang “+”. Tuil pemegang lebih mesra kanak-kanak, warga emas, dan OKU.

Kalau Di Rumah Ada Orang Tua, OKU & Anak Kecil Disarankan Tukar Tuil Pintu Jenis Pemegang. Ini Sebabnya

Salah satu langkah untuk menjadikan rumah kita lebih inklusif (tidak meminggirkan sesiapa) adalah menggunakan tuil pintu dan pili jenis pemegang. InsyaAllah, anak-anak kita akan selesa , ibubapa kita pun akan selesa.

Semoga bermanfaat!

Sumber:

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Doktor Perubatan Rehabilitasi
Ilustrasi oleh: Azari Mat Yasir

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI