Ramai yang ambil kesempatan mahu turunkan berat badan pada bulan puasa ini apabila alang-alang dah tak makan. Tapi untuk lebih berkesan elok juga kita buat senaman.

Dan agar lebihan lemak dalam tubuh lebih cepat dibakar sebaiknya kita bersenam pada waktu yang disarankan oleh jurulatih kecergasan Kevin Zahri.

Tapi perlu diingat memandangkan bulan puasa kita kena tahu do and dont’s supaya senaman yang kita buat memberi kesan dan BUKAN membuatkan kita letih tak bermaya hingga menjejaskan tubuh badan.

Bersenamlah sejam sebelum berbuka puasa

Jika mahu membakar lebih banyak lemak bulan puasa, waktu terbaik untuk bersenam adalah sejam sebelum berbuka.

Ini kerana selepas sehari berpuasa dan kehabisan glycogen, badan kita terpaksa membakar lemak untuk sumber tenaga bersenam.

IKLAN

Senaman yang sesuai adalah senaman intensiti rendah (heart rate tidak melebihi 65% kadar maksimum) seperti slow jog, brisk walk (ikut kemampuan individu).

Macam mana nak tahu heart rate 65%? Pastikan anda berasa beban senaman tapi masih boleh bercakap dengan orang sebelah tanpa tercungap-cungap.

Kalau Nak Bakar Lemak Paling Banyak Bulan Puasa, Bersenamlah Pada Waktu Ini

IKLAN

Slow jog dah cukup

Disarankan senaman ringan ini dilakukan di tempat yang redup atau indoors. Sila berhenti kalau berasa pening atau loya.

Selain sejam sebelum berbuka, korang boleh juga melakukan senaman ini sejurus selepas berbuka puasa. Tapi pastikan anda berbuka dengan air kosong saja(tanpa kalori) BUKAN selepas makan nasi dan kuih bagai.

Senaman tinggi intensiti seperti Tabata, aerobik dan sebagainya tidak digalakkan dalam keadaan berpuasa. Walau pun nak kurus cepat senaman ini tak disarankan.

IKLAN

Senaman intensiti tinggi tanpa minum air sememangnya bahaya dan boleh mengakibatkan risiko kecederaan, pengsan malah serangan jantung.

Sumber: Kevin Zahri

Selain itu:  Mudahnya Nak Kurus Ikut Diet Air Putih. Tapi 6 Tip Ini Kenalah Hadam Dulu!

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI