Ramai kalangan kita yang memilih menggunakan kereta auto untuk memudahkan pemanduan apatah lagi dengan keadaan jalan yang selalu sesak ketika ini. Takdelah penat kaki tekan brek dan clutch.

Tapi sebagai pengguna kereta auto ada beberapa tip asas yang kita kena biasakan semasa memandu bagi memastikan fungsi gear kereta digunakan dengan betul selain menyelamatkan gearbox dari cepat rosak.

Dikongsi oleh PakWee usahawan aksesori kereta, menurut beliau sia-sia saja jika pakai kereta auto jika tidak mengetahui dan mempraktikkan empat perkara asas ini.

1. Jika berhenti di traffic light

Kalau Pandu Kereta Auto 4 Tip Ini Kena Praktik, Penting Untuk Selamatkan Kereta & DuitKebiasaan kita bila berhenti di traffic light kita akan biarkan gear pada D dan tekan brek, cara ini akan beri bebanan pada gear box dan cepat merosakkannya.

Cara betul adalah – tekan brek – tolak ke N – tarik hand break. Bila lampu hijau lepaskan hand break tolak ke D dan jalan.

IKLAN

2. Bila turun bukit
Bila bawa kereta menuruni bukit yang curam sebaiknya guna gear manual, dan pastikan gear 1 dan 2 supaya tak banyak menggunakan brek kaki. Jika terlalu banyak menggunakan brek boleh jadi sampai kaki bukit brek pad terbakar.

Kalau Pandu Kereta Auto 4 Tip Ini Kena Praktik, Penting Untuk Selamatkan Kereta & Duit

3. Bila parking tempat curam
Walau parking di tempat curam kita akan tetap menggunakan cara biasa. Letak ke P dan tarik handbreak. Cara ini sebenarnya boleh menyebabkan beban jatuh kepada gearbox.

IKLAN

Cara yang betul adalah tolak gear ke – N – tarik hand break dan barulah tolak gear ke P. Cara ini beban akan jatuh ke hand break bukan gear box. Selamat gear box tahan lama.

Kalau Pandu Kereta Auto 4 Tip Ini Kena Praktik, Penting Untuk Selamatkan Kereta & Duit

4. Jangan guna 2 kaki
Jangan bawa kereta auto macam kereta manual menggunakan dua kaki untuk tekan minyak dan brek. Ini kerana kaki kiri takkan dapat tekan brek dengan sempurna seperti kaki kanan. Ia lebih selamat dan mencegah dari berlaku kemalangan.

IKLAN
Selain itu:  Kalau Tanam Pokok Cili Buat Pati Baja Kulit Telur. Berceracak Meriah Hasil Cili Nanti

Kalau Pandu Kereta Auto 4 Tip Ini Kena Praktik, Penting Untuk Selamatkan Kereta & Duit

Boleh juga tonton video di bawah untuk penjelasan PakDee.

@pakwee888 #tipskereta #pengetahuan #knowlage #gaerbox #dtinzautodetailing #cardetailingmalaysia #tipskeretarosak #oe杰青商学院 #ipoh #batugajah #batugajahperak #knowladgesharing ♬ original sound – PakWee@DTinz_BatuGajah

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI