Kalau di kampung, pokok jambu air ini antara yang selalu ditanam di halaman. Senang nak makan, petik saja. Kalau ada jambu air madu lagi syok, buat colek untuk makan waktu petang. Terbaik!
Pokok jambu air ini memang berbuah lebat tapi nak dapatkan buah yang cantik, besar dan padat kena buat penjagaan. Boleh ikut tip yang dikongsi oleh Iffah Effah. Kalau tengok jambu yang ditanam buahnya memang cantik.
Guna petua ini supaya jambu air manis, padat!
Menurutnya pokok jambu air yang ditanam ini langsung tak mengunakan racun tapi tetap elok, padat dan sedap buahnya. Ini tip yang dikongsi:
1. Kalau pokok dah lama tapi tak berbuah, ambil sedikit garam kasar dan tabur. Tapi nak tabur ada caranya kita berdiri dekat batang pokok dan campak ke arah luar (sebab akar dah gerak jauh dari batang, sama jugak kalau bagi baja).
Ads
Tabur garam itu tujuannya untuk tambahkan manis pada buah. (Ini orang dulu-dulu cakap, mereka kan lebih dulu makan garam). Jadi jangan tabur gula pulak sebab nak bagi manis.
2. Pokok jangan biar terlalu tinggi, cantas bahagian atas kalau boleh tinggi bawah 10 kaki supaya senang nak kutip hasil dan senang kita nak balut.
3. Waktu buah berputik, bila dah besar dalam 20 sen balut buah guna plastik dan surat khabar. Pastikan gunting kiri dan kanan supaya air hujan tak bertakung.
Ads
4. Tujuan kita balut buah supaya lalat buah tak serang (buah tak cacat & rosak ) kalau sebelum balut itu ada bintik-bintik hitam tu boleh lah buang awal-awal pilih yang cantik-cantik saja.
5. Masa kutip hasil pula, kalau boleh buah busuk yang jatuh bawah dahan sebaiknya korang sapu (bakar atau buang jauh ) bagi kosong bawah pokok. Sebab buah yang busuk itu ada fungus jadi ulat akan merebak cari akar jambu. Sebab itu kena bersih kan supaya pokok boleh tahan lama.
6. Buang sedikit daun supaya udara boloh masuk, banyak sangat daun nanti buah kurang (gila daun).
Kalau dah namanya duit, walau koyak tetap kita sayang nak buang. Selalunya kita simpan saja.
Perlu diketahui duit kertas yang terkoyak ini sebenarnya masih bernilai sekiranya ditukarkan di Bank Negara Malaysia (BNM).
Dalam satu perkongsian di laman sosial twitter, Abdul Rahman Al Amin Ismail, memberitahu duit kertas yang ditukarkan ke BNM ini mempunyai nilai separuh atau penuh, bergantung kepada saiz.
Dengan kata lain kalau koyak sikit bermakna kita boleh dapat nilai yang sama dengan duit yang koyak. Jika koyak separuh, nilai yang kita terima pun separuh.
Namun menurutnya jika wang kertas berkenaan mempunyai kurang 1/2 daripada saiz wang asal, ia sudah tidak mempunyai nilainya.
Jadi selepas ini jika mempunyai wang kertas lama yang terkoyak, jangan buang. Boleh kumpul dan pergi ke BNM untuk mendapatkan nilainya semula.
Tak apa, korang yang dah sampai tahap gaji macam ini, declare je okay. Kena cukai tu belum tentu lagi, silap-silap dapat refund lagi!
Sini Lia kongsikan langkah-langkah mudah untuk isi borang BE (individu tiada pendapatan perniagaan)
#Step1
Pergi ke website http://edaftar.hasil.gov.my untuk isi borang pendaftaran on9
#Step2
Pergi ke mana-mana cawangan LHDN yang terdekat untuk mohon nombor PIN e-filling individu (16 digit)
#Step3
Pergi ke website https://ez.hasil.gov.my/CI/ ini untuk LogIn kali pertama. Masukkan nombor PIN dan nombor IC
#Step4
Set semula password baru dan juga frasa keselamatan (macam on9 banking pon ada juga)
.
#Step5
Login sekali lagi di website yang sama dengan masukkan nombor IC dan password baru
#Step6
Klik e-Filling, kemudian e-Borang
#Step7
Pilih tahun taksiran 2018
#Step8
Dekat sini ada 4 perkara kita kena isi dengan jelas iaitu : maklumat individu, segala pendapatan, pelepasan / rebat / tolakan cukai / pelepasan cukai dan rumusan.
.
#Step9
Lepas dah siap klik teruskan, cetak draf borang, tandatangan & hantar. Siap!
.
Jangan pening-pening ya. Nak tahu lebih details lagi tengok dekat setiap gambar di bawah ni, Lia ada tunjukkan step by step. InshaAllah lebih jelas.
1. Pergi ke website http://edaftar.hasil.gov.my/ untuk isi borang pendaftaran on9. Klik dekat INDIVIDU.
2. Klik pada borang pendataran online.
3. Pastikan letak IC di ruangan kotak IC. Lepas tu isi je maklumat yang diperlukan tu.
Isi dan ikut je maklumat yang mereka perlukan ini. Pastikan tulis alamat kediaman yang korang tinggal sekarang. Sebab alamat yang dimasukkan akan menentukan cawangan LHDN korang.
Bahagian nombor telefon bimbit dan email pon tolong isi betul-betul ya. Jangan salah isi! Sebab bahagian ini saaaangat penting.
4. Lepas dah isi semua maklumat, klik Hantar / Submit
5. Ha kat sini akan keluar no rujukan cukai korang. Dan akan bagitahu juga korang punya cawangan LHDN dekat mana.
SG = Salary Gain
Klik cetak mukasurat untuk tujuan semakan. Semua ni penting untuk rekod dan simpan.
6. Pergi ke cawangan LHDN yang terdekat dengan korang. Bagitahu nak borang permohonan nombor pin e-Filling individu. Isi maklumat dekat borang tersebut.
7. Kemudian bagi borang tu dekat kaunter LHDN. Mereka akan bagi 1 helai kertas ni dekat korang, iaitu No. Pin e-Filling. Simpan kertas ni baik-baik.
8. Pergi ke website https://ez.hasil.gov.my/CI/ ini untuk LogIn kali pertama. Dekat sini ada 3 langkah.
Langkah 1: Masukkan nombor PIN dan nombor IC. Klik Hantar
Langkah 2: Lengkapkan maklumat yang diperlukan dengan betul.
9. Set password baru dan frasa keselamatan. Dah siap klik Setuju
10. Langkah 3: Pastikan maklumat betul dan tekan butang Hantar
11. Sijil individu korang dah berjaya di daftarkan. Kemudian, Klik Sini untuk log masuk.
12. Masukkan nombor IC dan klik Hantar
13. Dekat sini nanti akan keluar Frasa Keselamatan. Masukkan password dan klik Teruskan.
14. Tengok dekat bahagian e-Filling tu, klik pada e-Borang
15. Klik Teruskan dekat e-Borang
16. Pilih Tahun Taksiran contoh 2018
Kotak yang bewarna kuning tu dah siap tulis info kita. Kita tinggal lengkapkan segala maklumat yang diperlukan tu je. Especially yang ada tanda * tu. Penting!
Dekat no akaun bank di isi dengan betul. Sebab LHDN akan tengok no akaun bank itu untuk buat refund (kalau ada).
17. Klik yang ke 2 tu pula iaitu Pendapatan berkanun, jumlah pendapatan dan pendapatan bukan penggajian bagi tahun kebelakangan yang belum dilaporkan.
Masukkan jumlah pendapatan berkanun tahun 2018 korang ya. Tengok borang EA. Pendapatan berkanun sewa tu maksudnya pendapatan dari sewa rumah
Jumlah derma dan hadiah yang diluluskan tu boleh letak JIKA ADA RESIT. Persoalannya, simpan ke tak resit-resit tu semua? Ha nanti Lia kongsikan cara nak simpan resit ni ya.
Isi juga semua maklumat di sini. Bahagian ini yang paaaaling penting! Di sini la akan bantu korang untuk kurangkan bayaran cukai. Dan dekat sini juga la korang boleh tahu sama ada dapat refund atau tak.
Apa-apa pon, di ingatkan sekali lagi pastikan kita simpan resit yang kita tuntut selama 7 tahun ya. Hehe.
Ini pon sama isi juga. Isi baik-baik.
18. Kalau kita masukkan amount dekat zakat itu pon kena ada resit tau. Dah settle klik pada Rumusan.
19. Kalau ada keluar perkataan lebihan bayaran tahun taksiran 2018, maksudnya kalau ada lebihan bayaran, korang akan dapat semula wang korang. Bestkan. Hehe.
Tapi dekat sini tulis baki cukai kena dibayar tahun taksiran 2018. Jadi kena bayar.
Lepas tu klik Teruskan.
20. Wah Syukur Alhamdulillah! Siap! Pastikan klik Cetak Draf Borang dengan Tandatangan & Hantar. Semua ni penting untuk tujuan rekod ya.
Nota : 30 April setiap tahun tu tarikh keramat. Cuma setiap tahun LHDN akan bagi extra 15 hari lagi. Maknanya 15 May untuk buat submission terakhir secara online.
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...