Tak sampai 24 jam dimuat naik ke laman facebook, video ini mendapat 3.7 komen, 15,544 shares dan 458,000 views. Angka ini bukan calang-calang viralnya. Nak tahu video apa? Video keletah budak perempuan yang membuat tutorial mekap olok-olok.

Seorang ibu yang menggunakan akaun facebook Nor Faizah Omar atau Kak Put telah memuat naik video anaknya, Siti Khadijah Mohd Yusof, 6 tahun, membuat tutorial mekap. Melalui percakapan budak perempuan tidak berbaju yang dipanggil Dija itu memang jelas dia menggunakan loghat Kedah. Menariknya Dija membahasakan dirinya Bella kerana dia meniru gaya jurusolek atau make up artist (MUA) yang bernama Bella.

Memang lucu tengok adik tu bercakap begitu petah beria-ia mengajar orang bermekap. Tutur katanya petah. Menurut Kak Put, Dija memang suka bercakap, suka bertanya soalan. Satu lagi kegemaran Dija ialah suka buat video ketika bersendirian.

“Kalau sorang diri, dia suka sangat buat video. Kalau kita ada, dia tak buat. Dia pemalu sebenarnya. Kalau berjumpa orang, dia memang tak nak bercakap.”

Bakal bersiaran di Kedah FM, Rezeki Anak Yatim

Rentetan daripada video yang viral itu, Dija telah dijemput untuk bersiaran di radio Kedah FM. Semua itu dianggap sebagai rezeki anak yatim. Dija kematian ayahnya setahun dua bulan yang lalu akibat serangan jantung.

“Selepas video ini viral, saya bersyukur mungkin sudah terselit rezeki Dija. Cuma tak tahu macam mana rezeki itu akan datang. Setakat ini Mua Bella kata nak berikan hadiah pada Dija. Selain itu, mungkin Isnin ini Dija akan bersiaran di Kedah FM. Sekarang Kak Put tengah pujuk dia. Yelah, dia ni kan pemalu sikit.”

Suka tonton fb live Bella,

Walaupun dikatakan pemalu, namun karakter Bella yang ditiru oleh Dija memang sangat menjadi. Menurut Kak Put, Dija suka tonton fb live Bella yang membuat tutorial mekap. Fb live kan durasinya lebih panjang. Jadi tutorial itu lebih detail. Dari situlah Dija dapat idea untuk buat video bersendirian.

Antara komen netizen

Tak pakai baju

Cakap Kedah pekat gila

Mulut bertih jagung

Macam mulut murai

Buh bedak croiiit croiitt

Boleh ganti Bella

Seronok dengar celoteh dia

Bellaz junior ni

 

MUA Bella cari adik tu

Menariknya, video tutorial mekap oleh adik Dija ini telah sampai ke pengetahuan Mua Bella apabila salah seorang followernya telah tag Bella dengan video itu. Bella tertarik sehingga ingin berjumpa adik Dija untuk diberikan hadiah mainan dari Tou R Us. Pun begitu, disebabkan ibu Dija tidak begitu mahir menggunakan instagram, Bella gigih mencarinya di facebook. Bella yang menggunakan facebook atas nama Nabilah Zulyadaini telah memberikan komen di video adik Dija.

Video asal yang dimuat naik telah dipadam oleh facebook. Kak Put telah muat naik sekali lagi. Selamat menonton celoteh adik Dija semua.

 

VK tengok adik Dija ni memang berbakat besar dalam bercakap. Memang pok pek pok pek. Kelakar sungguh. Semoga ada hikmahnya videonya ini viral ye dik.

Sumber: Nor Faizah Omar

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: