Bagi yang hobi bercucuk tanam, jagung antara yang boleh dicuba. Tak perlu ruang banyak, tanam tepi rumah pun boleh termasuklah jagung gred A yang penuh isinya.
Seperti perkongsian Azuan Abdullah beliau telah beberapa kali menanam jagung gred ini di rumah menggunakan tong cat, tayar dan semuanya menjadi.
Bagi yang nak cuba Azuan berkongsi tip dan langkah menanam jagung yang isinya cantik, padat.
Ads
Langkah tanam jagung tepi rumah
1. Boleh tanam dalam petak tanaman guna tanah campuran. Nisbahnya 2 bahagian tanah + 1 bahagian pasir + 1 bahagian organik.
2. Tanam biji jagung secara terus. 2 biji benih untuk 1/lubang point. Caranya tekankan biji benih hingga tenggelam lebih kurang 1 inci. Siram dengan sedikit air untuk lembabkan media. Anak saya Aqeel tanam 4 point.
3. Semua benih (8 pokok) mula bercambah selepas 3 – 5 hari lepas tanam. Hanya 5 pokok sahaja yang nampak sihat, yang bakinya saya cabut. Ini salah satu kekurangan bila tanam secara terus.
4. Bila anak benih dah tumbuh, siram dengan air kosong setiap hari. Anggaran kuantitinya antara 200 – 500 ml setiap point.
Ads
5. Umur 10 hari dah boleh mula siram air baja. Saya guna kaedah siraman. Guna larutan baja subur NPK Larut Air 18.18.18 + Mikro dengan kepekatan 2.0 mS. Siram lebih kurang 500 ml satu point.
Buat kaedah siraman ini dua kali seminggu hingga pokok berusia 20 hari. Hari yang tak siram baja, perlu siram dengan air kosong paling kurang 1 kali sehari.
6. Kawalan serangga dan kulat juga perlu dibuat bermula umur pokok 10 hari. Saya guna racun organik buatan sendiri (bio pesticid + cuka kayu). Eloknya sembur pada awal pagi.
Lakukan kawalan ini dua kali seminggu hingga hasil boleh tuai. Kadang – kadang, seminggu sekali pun ada saya sembur.
Ads
7. Bila pokok umur 21 hari, siram 2 kali seminggu dengan air baja subur. 1 liter 1 point pada kepekatan 2.0 mS. Siram air kosong pada hari yang kita tidak siram air baja. Lakukan siraman sebegini hingga pokok berumur 30 hari.
8. Bila pokok berusia 31 hari, siram dengan baja strong @ NPK larut air 12.12.36 + mikro dua kali seminggu. 1 – 2 liter 1 point pada kepekatan 2.5 mS. Lakukan hingga pokok dah boleh tuai. Biasanya antara 63 – 70 hari lepas tanam.
Kaedah ini telah uji tanam berkali – kali. Ada yang ditanam dalam pasu, tanam dalam tong cat dan ada juga tanam dalam tayar. Alhamdulillah hasilnya sangat puas hati, buah semua gred A dan isi pun penuh.
Paling seronok dan puas bila dapat makan hasil fresh yang kita tanam sendiri. Bukan setakat segar, malah cantik dan tiada serangan perosak serta 100% bebas racun kimia.
Ayam Kam Heong antara hidangan yang selalu kita pesan bila makan di restoren Cina Muslim. Rasanya manis, pedas-pedas manja, semua boleh makan termasuk kanak-kanak dan ia lagi sedap dari masak kicap biasa.
Jika selama ini hanya makan di restoren, apa kata kita cuba buat sendiri. Sebab cara memasaknya mudah sangat dan semua bahan yang digunakan sememangnya ada di dapur. Kalau nak cuba boleh ikut perkongsian Dani Shoppe’s.
Ayam Kam Heong, mudah sangat cara masaknya…
Bahan A
1/2 ekor ayam -buang tulang potong kecil peha & isi dada, cuci bersih & toskan
– Perap ayam dengan sedikit garam & serbuk kunyit.
– Panaskan kuali dengan minyak secukupnya.
– Goreng ayam separuh masak. Ketepikan
Bahan B
6 ulas bawang merah kecil atau 1 biji bawang merah besar -hiris halus
5 ulas bawang putih – ketuk & cincang kasar
1 sudu besar serbuk kari
Cili padi secukupnya
Sedikit halia – lumatkan
Daun kari
Sos tiram
Kicap manis
Sedikit gula dan gula
Garam yang dimaksudkan ini bukanlah garam yang selalu kita guna dalam masakan tapi garam epsom.
Garam ini ada banyak manfaat untuk tanaman. Bagi yang tanam pokok buah dan sayur elok digunakan untuk dapatkan buah yang manis dan lebat.
Bukan itu saja, garam ini juga berguna untuk merawat pokok yang daun kekuningan, kerinting serta terkena serangga perosak. Jika nak cili yang ditanam lebih pedas juga boleh gunakan garam ini.
Tapi sebelum itu pastikan cara pengunaannya adalah betul. Boleh ikut perkongsian dari nurseri Fig Farm ini.
1. Dapatkan buah yang manis
Tabur garam Epsom pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran. Fungsi garam ini dapat meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan membolehkan pokok menghasilkan buah yang manis.
Cara penggunaan: Kadar siraman 1 sudu dicampur dengan 4 liter air. Siram 2 minggu sekali. Tabur 1 sudu setiap pokok 1 bulan sekali.
Bagi pokok tomato guna 2 sudu garam untuk setiap 4 liter. Siram setiap 2 minggu.
2. Melebatkan buah cili, lebih besar dan lebih pedas
Untuk tujuan ini pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu. Cara penggunaan untuk pokok cili taburkan 1 sudu garam Epsom untuk setiap kaki persegi 2 minggu sekali.
3. Atasi daun kekuningan
Pokok yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti dengan daun kuning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil.
Cara penggunaan: Tabur/ siram lebih kurang 1 sudu besar setiap pokok sebulan sekali supaya daun hijau semula. Siraman, 1 sudu + 4 liter air. Siram 2 minggu sekali
4. Elak daun kerinting (pokok cili)
Tambah garam Epsom di sekeliling pangkal pokok yang sakit. Secara alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat boleh mencampurkan 2 sudu besar garam Epsom dalam segelen air dan siram terus kepada daun.
Cara penggunaan: 2 sudu + 4 liter air. Siram pada daun sebulan sekali.
5. Elak perosak tanaman
Garam epsom juga boleh elak kehadiran siput, ulat bulu dan bena, selaik cegah jentik jentik dalam bekas hidroponik.
Cara penggunaan: Tabur garam ini di pangkal pokok yang terdapat kehadiran ulat perosak.
Tengah duduk berehat tiba-tiba ada kenalan atau saudara kata nak datang singgah.Lebih kurang sejam sampai.
Apa nak hidang dalam masa sejam. Ha boleh buat mee kari perkongsian Khairul Abdullah ini. Katanya dalam masa sejam boleh siap dan yang pasti sedap dimakan.
Cara buat mee kari sejam siap!
Bahan-bahan
1 paket mee kuning – boleh ganti dengan spaghetti.
400 gram kerang siap kupas (frozen pun boleh)
1 ketul isi ayam
8 ekor udang saiz sederhana
1 ikat kacang panjang
1 genggam taugeh (jika suka)
1 ikat sawi
1 pek fishball
1 pek fishcake
1 pek tofu goreng
1 ketul kiub pati ayam
2 ranting daun kari – lebih pun boleh
1 pek kecil serbuk kari daging Cap O
1 pek kecil serbuk kari ikan Cap O
1 kotak santan
1 sudu kecil pes asam jawa.
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara membuat:
1. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia. Panaskan minyak dalam 5 sudu dalam periuk besar dan tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sampai naik bau.
2. Campurkan rempah kari ikan dan daging dalam bekas tambah air dan jadikan pes pastu masukkan dalam periuk tumis tadi. Tumis sampai bau sedap dan pecah minyak. Kemudian masukkan sedikit air, kacau sebati dan masukkan asam jawa. Kacau sebati biar didih.
3. Dah mendidih masukkan fishball, fishcake, tofu goreng, udang, ayam dan kerang dan kau kacau sebati. Kemudian masukkan santan dan biar didih.
4. Bila mendidih masukkan kiub pati ayam dan 1 sudu kecil garam. Kacau dan tambah air ikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kemudian boleh rasa dan adjust masin masam kuah. Siap kuah
6. Celurlah mee, sawi dan taugeh dan masukkan dalam mangkuk. Ceduklah kuah dan letak potongan limau, telur rebus, cili merah potong atau paling best kalau ada sambal tumis.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...