
Bila tengok keadaan bilik air yang dah lama teringin pula nak makeover. Tapi kalau nak renovate, pecah tiles sedia ada memang makan bajet yang tinggi.
Untuk lebih jimat, boleh guna idea Saleha Rahman.
Caranya boleh DIY lantai guna buat epoxy manakala dinding cuma tampal wall paper kalis air. Terus berubah wajah bilik air.
Lantai epoxy boleh saja dibuat sendiri jika tahu caranya. Jika tidak, boleh upah tukang seperti yang dilakukan oleh Saleha. Kos dalam RM900.
Kalau nak DIY lantai, boleh beli Epoxy di SINI.
Ini proses grouting sebelum buat epoxy untuk tutup sebarang kebocoran pada lantan. Untuk DIY grouting boleh klik SINI .
Selesai bahagian bolehlah hias ikut bajet.
Ini dinding yang mengguna wallpaper kalis air. Boleh beli di Shopee, klik SINI. Ada banyak corak, pilih saja ikut tema yang kita suka.
Boleh tambah rak untuk mudahkan letak barang-barang. Boleh cari di Shopee juga. Klik SINI untuk link.
Ini gambar sebelum tampal wallpaper.
Boleh letak cermin hiasan, yang ini beli di Homepro.
Dah cantik bilik air lama.
Selamat mencuba.
Sumber: Saleha Rahman
Kaedah Campur Tanah Yang Mudah Untuk Bercucuk Tanam Supaya Pokok Elok Subur Membesar

Baru cuba bercucuk tanam di rumah, pokok dah baja, siram pun cukup, dijaga rapi lagi tapi nampak macam tak subur.
Salah satu sebabnya boleh jadi kerana tanah yang digunakan. Jika tanah elok, penuh dengan nutrien sekali gus tanaman pun jadi subur.
Tanah sebegini selain boleh dibeli di nurseri boleh juga dibuat sendiri. Apa yang penting tahu nisbahnya. Jika mahu cuba buat campuran tanah sendiri boleh ikut kaedah mudah yang dikongsi oleh Mohd Amri.
Kaedah campuran tanah yang mudah
Sebenarnya, untuk membuat campuran tanah adalah banyak pendapat dan idea. Namun saya lebih suka untuk memilih medium yang mudah saya perolehi di sekitar saya.
Lain orang, lain pendapat. Tapi ini kaedah saya sahaja, hanya perkongsian. Berdasarkan pengalaman lepas, ini sahaja cara yang saya gunakan untuk tanaman di sekitar rumah saya.
1. Medium yang diperlukan ialah;TANAH HITAM SAWIT, COCOPEAT (SABUT KELAPA KISAR HALUS), dan juga (SEKAM PADI BAKAR).
2. Nisbah yang seringkali saya gunakan ialah, 1 : 1 : ¼ bahagian di mana 1 bahagian tanah hitam sawit, 1 bahagian cocopeat, dan ¼ bahagian sekam padi bakar.
3. Campurkan ketiga-tiga bahan tadi dan gaul sehingga campuran tadi menjadi lembut dan senang dipegang. Anda semua kena tahu, tanah sawit hitam jika tidak dicampur sangat melekit dan mudah padat. Setelah siap, boleh isikan ke dalam pasu dan masukkan anak pokok yang hendak ditanam.
4. Buatlah penyiraman dua kali sehari iaitu pagi dan petang untuk mengekalkan kelembapan medium. Sebaiknya, gunalah bancuhan air baja untuk menjadikan pokok membesar bak juara.
Seminggu sekali bolehlah disembur dengan booster tanaman pula pada pokok untuk menggalakkan lagi tumbesaran pokok dengan lebih cepat, baik dan sempurna. Banyak booster yang dijual di pasaran.
Pokok kunyit yang menggunakan campuran tanah
Selamat mencuba.
Sumber: Mohd Amri
DIY Lemon Kering, Cara Elak Lemon Busuk Kalau Beli Banyak. Nak Minum Rendam Saja

Khasiat lemon untuk kesihatan memang banyak sebab itu buah ini selalu ada di rumah. Selalu juga kita beli lebih bila harganya murah.
Tapi masalahnya bila lama disimpan dalam peti sejuk lemon tetap jadi buruk. Supaya tak membazir jika ada banyak lemon di rumah boleh buat lemon kering.
Caranya dikongsi oleh Siti Norhafiza Abdul Razak
Cara-cara buat lemon kering
1.Basuh lemon dengan air garam.
2.Potong lemon nipis-nipis. Susun atas redai.
3.Jemur lemon bawah matahari seharian.
4.Bila habis matahari, simpan lemon dalam peti ais.
5.Esoknya jemur lagi (ulang proses sehingga betul-betul kering)
6. Atau boleh masukkan ke dalam oven suhu 50-70 darjah 5-6 jam (sehingga betul-betul kering).
Cara penggunaan lemon kering untuk minuman
1. Rendam 1 – 2 keping lemon kering ke dalam secawan air suam / panas selama 5 minit.
2. Boleh dicampur bersama gula / madu / halia / teh / chia seed.
3. Siap untuk dihidang.
4. Tambahkan ais jika mahu dihidang sejuk.
Kegunaan lain
- Boleh jadi bahan masakan berasaskan lemon
- Air mandian campuran lemon untuk kesegaran badan
- Boleh juga jadi pewangi rumah (potpourri)
- Sesuai juga dijadikan sebagai goodies.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Siti Norhafiza Abdul Razak
Ramai Salah Buat, Ini Cara Betul Cairkan Coklat Kaedah Double Boiler! Barulah Hasil Coklat Cantik Berkilat

Banyak biskut dan kek yang menggunakan coklat cair melalui kaedah double boiler dan ramai yang mempraktikkannya ketika musim raya ini.
Tapi ramai juga yang kurang mahir dan tak tahu kaedah betul double boiler ini. Perkongsian daripada Yatie Faizal menjelaskan tentang cara terbaik mencairkan coklat kaedah double boiler. Barulah coklat cair berkilat.
Cara cairkan coklat kaedah double boiler
Cara ini terbaik untuk jaga kualiti coklat, terlebih suhu rasa coklat akan berkurangan.
Bahan diperlukan:
Pan / periuk
Stainless steel bowl
Spatula
Coklat compound
Air
Kain lap
Piping bag
Cara membuat:
1. Masukkan air ke dalam periuk separuh penuh, panaskan di atas api.
2. Cincang coklat compound supaya mudah hancur dan masukkan ke dalam stainless steel bowl
3. Setelah air mendidih, TUTUP API dan letakkan stainless steel bowl yang mengandungi coklat di atas periuk tadi. Untuk coklat putih dan milk coklat biarkan seketika baru letakkan bowl di atas periuk kerana suhu lebur coklat lebih rendah dari dark coklat.
4. Kacau dengan spatula hingga semua coklat cair.
5. Setelah semua coklat cair, angkat bowl dari periuk dan tuang coklat ke dalam piping bag. Sebelum itu, lap dulu bawah bowl supaya air tidak menitik ke dalam piping bag ketika menuang coklat.
6. Kaedah ini hanya sesuai dengan coklat compound, coklat courveture perlu menggunakan kaedah tempering.
DO
- Pastikan semua peralatan (stainless steel bowl & spatula) bersih dan kering.
- Gunakan stainless steel bowl yang bersaiz lebih besar dari saiz periuk supaya bowl tidak terendam dalam air. Bowl mesti menutupi keseluruhan periuk untuk mengelak titisan wap air masuk ke dalam bowl.
- Cairkan coklat di atas wap air, bukan didalam air panas, dasar bowl tidak boleh terendam dalam air panas, tutup api ketika cairkan coklat.
- Jika hendak mewarnakan coklat, gunakan pewarna berasas minyak (oil based)
DON’T
- Tidak tutup api ketika cairkan coklat.
- Rendam bowl di dalam air panas atau bowl di atas tidak menutupi keseluruhan periuk di bawah.
- Coklat terkena atau tercemar dengan titisan air atau wap air.
- Menggunakan pewarna water based.
- Tutup stainless steel ketika coklat masih panas, ia akan menghasilkan wap air yang mungkin menitis ke dalam coklat dan merosakkan coklat.
INFO
-Coklat yang dicairkan mengguna kaedah yang betul akan cair sepenuhnya, licin dan berkilat.
-Coklat yang rosak, berketul-ketul dan agak pekat.
-Coklat yang rosak tidak sesuai lagi digunakan untuk membuat coklat kerana sukar untuk mengeras dan susah dikeluarkan dari mold, tetapi jangan dibuang kerana ia masih boleh digunakan untuk membuat coklat ganache, kek, biskut dan sebagainya.
Sumber: Yatie Faizal & fancycookies.com.my