Mapo Tofu ini antara yang hidangan yang selalu kita makan jika pergi ke restoren Cina. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.
Bagi yang nak mencubanya boleh gunakan resipi perkongsian Halimatun AsSaadiah Ismail. Menurut beliau resipi ini telah diolah supaya lebih sedap dan kena dengan citarasa Melayu kita.
Buat sendiri Mapo Tofu ikut citarasa Melayu
Bahan-bahan
Silky tofu – potong dadu (jangan terlalu kecil supaya tak mudah hancur)
1/2 biji bawang merah – cincang halus
4 ulasbawang putih – cincang halus
1 inci halia – racik halus
Daging cincang
Daun bawang/sup
Tepung jagung – dibancuh dengan air
Bahan sos
2 sudu chili bean sos
1 sudu sos tiram
1 sudu sos tiram
1/2 sudu kicap cair
2 sudu sos cili
Sedikit gula
1/2 sudu minyak bijan
Cara memasak mapo tofu
1. Dalam mangkuk kecil satukan bahan sos hingga sebati. Ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan daging cincang secukupnya.
Ads
3. Selepas pecah minyak dan daging masak masukkan sos yang dibancuh tadi. Masukkan sedikit air agar tidak hangit. Kacau.
4. Perasakan dengan garam dan gula.
Ads
5. Selepas mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung kemudian letak tofu. Kacau dengan lembut. Lebih kurang seminit bila kuah nampak pekat boleh tutup api.
6. Akhir sekali tabur daun bawang atau daun sup. Boleh juga letak kentang dadu jika suka.
Jambangan bunga yang cantik memang akan menyerikan kediaman. Tapi harga untuk jambangan bunga yang siap digubah bukan murah, beratus-ratus ringgit bergantung pada gubahannya.
Sebab itu kalau nak jimat kita kenalah belajar gubah sendiri. Sebenarnya cara menggubahnya tak susah. Boleh ikut perkongsian Zaza Zalina. Gubahan yang diajar cukup simple tapi cantik confirm korang yang ‘keras’ tangan pun boleh buat.
Bahan-bahan
5 tangkai bunga orkid
4 helai daun besar
5 batang buluh (sama warna dengan batang bunga orkid)
Daun hiasan kecil
Rumput hiasan
Lumut tiruan
Pasu
Span
Gam
Cutter
Cara menggubah
1. Letakkan span dalam pasu. Jika pasu besar, sumbat kertas di dalam dan letak span di atasnya.
2. Kemudian lekatkan lumut hiasan di atas permukaan span. Gunakan gam atau glue gun.
3. Bengkokkan bunga orkid pastikan ketingiannya sama kemudian cucukpada span. Selepas itu cucuk pula buluh di sebelahnya dan ikat dengan dawai agar kedudukan bunga lebih kukuh.
4. Cara ikat dan susun bunga boleh lihat pada gambar.
5. Hias bahagian bawah dengan daun & lumut hiasan mengikut kreativiti.
Hidangan Chinese style memang dah biasa dengan lidah kita, antaranya adalah sup wantan. Ianya sama adakita makan di kedai atau kita beli wantan frozen dan masak sendiri di rumah.
Tapi sebenarnya kalau nak buat sendiri wantan pun boleh sangat sebab caranya pun tak susah mana. Dikongsi oleh Zurina Zulkefli ini caranya;
Sup wantan homemade untuk minum petang
Bahan inti:
✓ Daging ayam kisar jenama Ramly
✓ Kulit wantan
✓ Lobak merah – cincang
✓ Daun bawang – hiris
✓ Tepung jagung – 1 sudu makan
✓ Kiub pati ayam – separuh
Campurkan semua sekali bahan dan gaul sebati
Bungkus inti menggunakan kulit wantan menjadi wantan
Cara memasak:
Panaskan 3 cawan air dan masukkan separuh kiub pati ayam.
2. Masukkan wantan dan rebus sehingga masak.
3. Sediakan mangkuk hidangan, masukkan sesudu minyak bawang putih, sesudu minyak bijan, 2 sudu kicap cair dan hirisan daun bawang. Kemudian tuangkan air rebusan wantan ke dalam mangkuk.
4. Akhir sekali boleh masukkan wantan. Sedia dihidang.
Cara buat kicap cair dan minyak bijan boleh rujuk di SINI
Asyik menu ayam goreng je, kita buatlah lain sikit terutama untuk anak. Buat ayam bakar macam ni pula.
Mudah sangat cara membuatnya cuma gaul dengan sos yang ada di rumah dan bakar dalam oven.
Tapi pesan empunya resipi Fazilawati Binti Padzil kalau nak cuba, jangan buat sikit nanti tak cukup! Rasanya macam ayam bakar Pizza Hut!
Cara buat ayam bakar paling senang tapi sedap
Bahan-bahan
12 ketul ayam
2 sb cili kisar
5 sb sos cili (saya guna Kimball)
1 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1/2 sb serbuk perasa (saya guna Hilal)
1 1/2 sb gula
1 sk garam
2 ulas bawang putih – tumbuk kasar
Bahan kisar kasar
1 sb biji ketumbar
1 sb lada hitam
Cara membuat:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan hingga rata. Lagi sedap perap semalaman.
2. Bakar pada suhu 180°c – 200 °c selama 40 minit. Boleh gunakan api atas bawah 30 minit dan 10 minit atas sahaja. Tempoh ini dah cukup untuk ayam masak luar dan dalam.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...