topsos

Bila rasa nak makan char kuetiau mesti kita akan pergi kedai. Biasanya nak buat sendiri selalu tak menjadi kerana tiada sosnya.

Tapi lepas ini boleh masak terus kat dapur sendiri sebab Fatin Nur Izzah berkongsi cara nak hasilkan homemade sos char kue tiau.

Syarat nak masak char kue tiau ini, kena masak sepinggan-sepinggan. Barulah sedap. Bila dah ada sos ni bila-bila masa nak makan boleh buat!

Kalau nak cuba boleh guna resipi sos ini yang dikongsi oleh beliau.

Homemade sos char kuetiau

1. Rebus kepala udang dan kulitnya sekali (resipi ini guna sekilo). Kuantiti air mesti sama paras dengan udang.

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka2 Bila dah sejuk air rebusan udang, kisar sampai hancur.

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

 

IKLAN

3. Tapis dalam periuk, hampas dan udang boleh dibuang (ada yang guna untuk baja tanaman).

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

4. Campur air udang yang sudah ditapis tadi dengan:

2 senduk kicap manis
2 senduk kicap pekat
2 senduk sos tiram
2 kiub ikan bilis
2 sudu cili boh

IKLAN

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

5. Tambah 6 ulas bawang putih diketuk.

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

6. Biar mendidih kemudian perlahankan api. Reneh dalam 30 minit atau lebih. Waktu ini bawang putih tadi akan hancur dan pekat. Garisan atas sebelum mendidih.

IKLAN

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

7. Sejukkan dan simpan dalam bekas.

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

Cara masak, kena buat sepinggan-sepinggan!

Tumis 2 ulas bawang putih, masuk udang, letak 1 senduk sos char kuetiau yang dibuat. Tambah sedikit air kemudian letak kuetiau. Masukkan telur sebiji, taugeh dan daun kucai. Siap!

Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

Selamat mencuba.

Sumber: Fatin Nur Izzah